Képes valaki megállítani Djokovicot?

2021. február 7.
by Írókéz

Elérkezett hát végre az esztendő első, várva várt Grand Slam tornája, és talán még nézői is lesznek a helyszínen, ez persze nagyban függ majd attól, találnak-e fertőzött személyeket a látogatók között. Ez már a negyedik egymást követő GS, amely Roger Federer nélkül zajlik, a sportág legendájának éppen a tavalyi AO volt az utolsó nagy versenye, akkor Novak Djokovictól kapott ki az elődöntőben. Most arra vállalkozunk, hogy sorra vegyük, kinek lehet esélye két hét múlva magasba emelni a trófeát.

Ha Nadal háta rendbe jön, ő lehet Djokovic legnagyobb ellenfele
Kép: reuters

Az urak mezőnyén végigtekintve, a címben feltett kérdés ötlik először eszünkbe. Egy hete is Novak Djokovic volt a favorit, de azóta kiderült, hogy legnagyobb vetélytársa, Rafael Nadal hátsérüléssel bajlódik, pályafutása során már sokadszor. A mallorcai matador két mérkőzést is lemondott a héten lezajlott ATP Kupán, ami nem jó előjel a szereplését tekintve. Mint már annyiszor, bizonyára most is összerakják Rafát az orvosok és fizioterapeuták a kezdésre, nagy kérdés azonban, bírni fogja-e az a hát a két hetes, iszonyú terhelést a keménypályán. Pedig a spanyol játékos nagyon motivált, hiszen egy esetleges végső sikerrel megszerezné 21. GS trófeáját, és egyedül vezetné a legeslegfontosabb rangsort, megelőzve a szintén 20 győzelemmel álló Federert. De ha egészségi problémái lesznek, valószínűleg elvérzik valamelyik keményebb csatában. Ilyen jellegű sérülés egyébként nem először hátráltatja Nadalt Ausztráliában, emlékezhetünk, 2014-ben például a döntőben állt be a spanyol játékos háta, Stan Wawrinka nem kis részben ennek köszönheti  élete első Grand Slam győzelmét.

Mindenesetre Nadal oddszai meredeken zuhanni kezdtek a fogadóirodáknál, egyszersmind eltűnni látszik Djokovic egyetlen igazi kihívója, aki így végképp toronymagas esélyessé lépett elő, akárcsak a tavalyi US Openen. Most annyival jobb helyzetben van  Novak, hogy nincsenek vonalbírók, akiket eltalálhatna, és így kizárathatná magát, mint New Yorkban. Tudjuk, hogy a szerb játékosnak az Australian Open a kedvenc versenye, itt nyert életében először Grand Slamet, amelyet később még hét AO siker követett. Ahogy Nadalnak a Roland Garros, Djokovicnak az AO egyfajta házi versenye, nagyon nehéz őt itt megverni. Ráadásul Novak is nagyon motivált, szeretné megközelíteni a fent említett két urat az örökrangsorban, és ha nyerne Ausztráliában, 18 Grand Slam trófeával sikerülne is valamennyire felzárkóznia.

Ha Nadal sérült lesz, reálisan nézve kik lehetnek egyáltalán a kihívói?

A papírforma szerint elsősorban Dominic Thiem, a US Open-bajnok osztrák azonban nem mutatott valami jó formát az év elején, ráadásul Djokovic ágára került, így őt nem tartjuk igazi esélyesnek. Ki marad akkor? Zverev? Rendszeresen betlizik a fontos GS-meccseken. Tsitsipas? Talán már inkább, de ahhoz szerencse is kéne neki, ugyanis Nadal negyedében van. Kyrgios? Ugyan kérem, még viccnek is rossz. A többiek? Futottak még: Kacor Király, Rizibizi, ahogy Moldova írja zseniális novellájában.

A fiatalok közül Medvedev hangolt a legjobban az idei versenyre
Kép: reuters

Van viszont két játékos, akik szerintünk valóban megnyerhetik a tornát. Az utóbbi két évben megállíthatatlanul fejlődő két oroszról, Daniil Medvedevről, és Andrei Rublevről van szó, akik brutális tenisszel utasították maguk mögé a mezőnyt az ATP Kupán, tehát önbizalomtól duzzadva léphetnek pályára  a jövő héten. Mindketten nagyon éhesek, hiszen Grand Slam győzelem nélkül állnak, és fekszik nekik a borítás. Közülük Medvedevnek adunk több esélyt, mivel ő már játszott GS-döntőt, és nem is vallott szégyent, míg az ikonfestő nevével megáldott kollégájának eleddig nincs ilyen irányú tapasztalata. Pechjükre, a két orosz játékos egy negyedbe került, tehát csak egyikük juthat elődöntőbe, ahol viszont Nadal, vagy Tsitsipas, esetleg De Minaur várhat rá. Döntő lehet, hogy mennyire fáradnak el az ausztrál hőségben a fináléba vezető út során.

Tippünk a végső győztesre: Novak Djokovic.

A hölgyek mezőnyében már nem ilyen egyértelműek az esélyek. Serena Williams szeretné beállítani Margaret Court Grand Slam rekordját, a 24 győzelmet. Utoljára éppen itt, az AO-n nyerte meg a négy nagy verseny egyikét. Ennek már négy éve, azóta üldözi a melbourne-i centerpálya névadóját, egyre kevesebb sikerrel, ugyanis idén már 40 éves lesz, és az utóbbi években már egyáltalán nem annyira domináns a mezőnyben, mint korábban. Pedig sokan szurkolnak neki, leginkább a Billie Jean King – Martina Navratilova – John McEnroe triumvirátus, hogy végre ne kelljen Court-ot minden idők legnagyobbjának nevezni, és talán még a nevét is sikerülne levetetni a központi arénáról. Mint ismeretes, eme nemes csapat évek óta szent hadjáratot folytat az idős ausztrál hölgy ellen, aki egy keresztény felekezet vezetőjeként rendszeresen homofób kijelentéseket tesz, így szerintük nem méltó sem a legnagyobbnak járó titulusra, sem a centerpálya névadói címére.

A hölgyeknél Barty lehet a befutó
Kép: tennisworldusa.org

A ranglista, és az év elején mutatott formákat tekintve szerintünk Naomi Osaka, Ashley Barty, és Garbine Muguruza (aki, mint tudjuk, nem mondott semmi rosszat Babos Tímeáról annak idején) a három fő esélyes, esetleg ide sorolható még a 15 meccses győzelmi szériával rendelkező Arina Sabalenka, aki azonban utolsó mérkőzésén váratlan vereséget szenvedett Kaia Kanepitől. Osaka sérüléssel bajlódik, a héten visszalépett az elődöntőtől a Gippsland Trophy-n, kérdéses, rendbejön-e.

Tippünk: Ashley Barty.

Szerintetek ki lesz a győztes, vagy ki okozhat meglepetést? Véleményeteket várjuk kommentben!

Kiemelt kép forrása: tennisworldusa.org