Idén sem megszokott időpontban lesz a Roland Garros?

Az elmúlt napokan, hetekben jelentősen megugrott a COVID-fertőzések száma Franciaországban, a kormány nem zárja ki a salakpályás Grand Slam elhalasztását sem.

Vasárnap véget ért a Miami Open, ami azt jelenti hogy a tenisz világa vigyázó szemeit immáron Európára és a salakpályákra vetheti, az előttünk álló időszak már a Roland Garrosra való felkészülés jegyében telik…normál esetben. A feltételes módot sajnos azért kell használni, mert Franciaországban ezekben a napokban kezd kialakulni a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a kormány pedig újabb szigorításokat vezetett be: bezártak az iskolák, az emberek pedig legfeljebb 10 kilométerre hagyhatják el lakhelyeiket.

Roxana Maracineau, francia sportminiszter az ország közszolgálati rádiójában mondta el, hogy már zajlanak a tárgyalások a 2021-es Roland Garros lehetséges dátumairól, ugyanis valószínű, hogy nem május 24. és június 6. között rendezik meg a salakpályás Grand Slam-tornát. Az egykori világbajnok úszó azt is hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet indokoltá teszi az országban rendezendő globális sportesemények elhalasztását, az országúti kerékpársport egyik legfontosabb versenyét, a Paris-Roubaix-t is a múlt héten napolták el, holott ezen a hétvégén rendezték volna elvileg. A Paris Saint-Germain a BL-negyeddöntős párharc visszavágóján fogadná elvileg a Bayern Münchent április 13-án, de arról egyelőre még nem szól a fáma, hogy semleges helyszínre tennék át azt a mérkőzést, ez ugyanis a labdarúgó Bajnokok Ligája idei kiírásában bevett szokásnak számít az ismert tényezők miatt.

Gilles Moretton, a Francia Tenisszövetség (FFT) elnöke optimistább, ő úgy véli, hogy “a legrosszabb esetben is legfeljebb nézők nélkül rendezik meg a Roland Garrost”. Franciaország volt a járvány tavalyi szakaszában az egyik leginkább érintett ország, emiatt az FFT megkerülve a nemzetközi tenisszövetségeket önnön eldöntötte, hogy szeptember végére és október elejére teszi át a tornát. Az előzetes felháborodás ellenére meg lehetett ősszel is rendezni, ráadásul a második hullám kezdeti szakasza alatt, de még így is minimális nézősereggel.

A pandémia árnyékában három Grand Slam-tornát rendeztek már meg: a tavalyi US Open teljesen zárt kapuk mögött zajlott, ezt követte a Garros a már említett körülmények között, idén pedig az Australian Opent bonyolították le korlátozott nézőszámmal, ám a torna közepén elővigyázatosságból itt is beiktattak egy ötnapos zártkapus periódust – végül Naomi Osaka és Novak Djokovic is közönség előtt emelhette magasba a győztesnek járó serleget.

Jó kérdés, mi lesz a versenynaptár sorsa. Az ATP és a WTA is már télen lefixálta az európai salakpályás szezon helyszíneit, a tornák célja pedig egyértelműen a Roland Garrosra való felkészülés. Ha a franciák idén is a halasztás mellett döntenek, akkor ezek a versenyek elveszítenék valódi rendeltetésüket, a naptár módosítások már eddig is vontak magukkal áldozatokat, ami a törölt tornákat illeti. Az FFT pedig idén kevésbé bazírozhat egy őszi rendezésre mert már kijelölték az őszi, távol-keleti kemény pályás idényt és a Laver Kupát is…

(via)

Kép forrása: tennismajors.com