Egyre biztosabb, hogy csúsztatni fogják a Roland Garrost

Hiába lett korábban kialakítva az idei salakszezon, az élet megint közbeszól és valószínűleg ismét kozmetikázni kell a versenynaptáron, de csak egy kicsit.

Korábban már írtunk arról, hogy a francia sportdiplomácia nem nagyon számol az előre kitűzött dátummal, de azóta már az ország legnagyobb sportnapilapja, a L’Equipe is úgy tudja, hogy a Francia Tenisszövetség (FFT) a tervekhez képest egy héttel későbbi kezdettel rendezné meg Roland Garrost. Május 23-a helyett május 30-án kezdődne, és a férfi egyes döntő június 6-a helyett június 13-án lenne esedékes. Azzal indokolnák a döntést, hogy a francia lakosság időt nyerjen a COVID-19-pandémia jelenleg kialakuló harmadik hullámával szemben, így pedig lehessen valamennyi nézőt beengedni a salakpályás Grand Slam-torna mérkőzéseire. Az FFT elnöke, s egyben a Garros főszervezője, Gilles Moretton hallani sem akar(t) arról, hogy töröljék a versenyt.

Tavaly az ismert okok miatt a szervezők őszre tették át a tornát, s ez bár először felháborodást keltett, de mivel a tenisszövetségeknek 2020 második felére nagyobb lett mozgástere, meg lehetett valósítani egy rövidebb, őszi salakszezont is. Ez a mozgástér azonban beszűkült 2021-re, szeptemberre és októberre ugyanis az amúgy akkor esedékes versenyek – első sorban a távol-keleti kemémy pályás tornák – bejelentkeztek az újbóli megrendezésekre, nem mellesleg a Roland Garrosra felkészítő versenyek is elveszítenék funkciójukat egy drasztikusabb átszervezés esetén.

Ez az egyhetes csúsztatás sem maradna viszont következmények nélkül, mert ha ez tényleg hivatalossá válik, az a füves pályás idényre lehet hatással. A Roland Garros új időpontjának utolsó napjai alatt zajlana ugyanis három kisebb füves pályás torna, Stuttgartban (ATP), ‘s-Hertogenboschban (ATP & WTA) és Nottinhgamben (WTA) – ezeket a versenyeket törölhetik, de ebben az esetben a szervezők anyagi kompenzációban résesülnének. Mindez azt jelenteni, hogy mint a “régi szép időkben”, mindössze két hét telne el a Roland Garros vége és Wimbledon kezdete között.

Azt a dominó-effektust, ami az idei Australian Open átszervezésével végbe ment, ugyanis nem lehet még egyszer eljátszani. Egyrészt, a sportág legismertebb tornáját aligha szándékoznák egymás után a második évben törölni, másrészt pedig a tokiói olimpiai torna 13 nappal Wimbledon végezte után kezdődik. Sokáig volt ilyen kevés idő a salakpályás és a füves pályás Grand Slam között, de átállni a leglassabb borításról a leggyorsabbra nem egyszerű feladat ilyen rövid idő alatt. 2015-ben ezért nyúltak bele a versenynaptárba a szervezők és toldották meg még egy héttel a Wimbledonra való felkészülést, és ezért lett az uraknál a Queen’s Club-i és a Halle-i torna is 500-as kategóriájú.

Erről a két versenyről egyelőre semmi hír nincs, de lehet hogy nem is lesz és abban az időpontban meg tudják rendezni, ahogyan azt kitűzték. Az azonban nyitott kérdés, mi lehet majd azzal az egyhetes időszakkal, ami ezzel a lehetséges átszervezéssel felszabadul? Gyors beiktatnak még pár tornát, vagy netalántán ezt annak szentelik, hogy mindenki időben megérkezhessen Párizsba és kialakítanak egy párnapos buborékot?

Ha igazak a L’Equipe híresztelései és tényleg megtörténik az átszervezés, remélhetőleg hamar választ kapunk…

(via)

Kép forrása: rolandgarros.com