RG 2021: A tizedik nap programja

Kedden kezdődnek a negyeddöntők a Roland Garroson. Elsőnek az alsó ág talpon maradt teniszezőin lesz a sor.

Immáron kizárólag a Philippe Chatrier-n lesznek mérkőzések, ami a női és a férfi egyes küzdelmeit illeti. A hölgyeké lesz az elsőbbség, közülük is Tamara Zidanseké és Paula Badosáé (33.) akik 12 órai kezdettel leselkednek majd neki pályafutásuk első Grand Slam-negyedöntőjének, a szlovén-spanyol meccs után jön Elena Rybakina (21.) és Anastasia Pavlyuchenkova (31.) összecsapása. Az a meccs több szempontból is érdekes előtörténettel rendelkezik. Egyrészt női párosban együtt indultak el és még mindig versenyben vannak: hétfőn a harmadik kiemelt duó kiejtésével szintúgy negyeddöntősnek mondhatják magukat. Másrészt pedig Pavlyuchenkova karrierje hetedik GS-negyeddöntőjét fogja játszani, de a 29 éves orosznak még nem sikerült ennél messzebb jutni, pedig legalább egyszer mind a négy nagy tornán tudott 5 fordulót menni. Az, hogy a beloruszok két legjobbját, Aryna Sabalenkát és Victoria Azarenkát egymás után ejtette ki, nagy fegyvertény, de kazah Rybakina 21 éves kora ellenére színvonalas játékerőt képvisel, amit a legjobb 16 között Serena Williams búcsúztatásával bizonyított.

Leghamarabb 16 órától kezdik a férfiak első negyeddöntőjét. A korábbi világbajnok, Alexander Zverev (6.) pályafutása harmadik meccsét játssza a legjobb 8 között a párizsi salakon, de 2018-ban Dominic Thiemmel, egy évvel később Novak Djokovic-csal szemben sem ő volt az esélyesebb, s végül nem is tudta borítani a papírformát. Idén azonban másabb a helyzet, mert a pályafutása eddigi legjobb GS-eredményét elérő Alejandro Davidovich Fokina lesz az ellenfele. A 22 esztendős, orosz-svéd származású spanyol 2019-ben kezdte el felnőtt karrierjét, de két év leforgása alatt máris beverekedte magát a top 50-be és egy nagy torna negyeddöntőjébe is. A világranglista jelenlegi 45. helyezettje tavaly kétszer is megmérkőzött a némettel, de sem a US Open negyedik körében, sem a kölni ATP Torna elődöntőjében nem tudott ellene játszmát fogni. Salakon viszont először néznek farkasszemet egymással, és Fokina is egyértelműen jobb teniszezővé vált 2020 ősze óta.

Az esti programban (21 órától) kapott helyet a nap slágermeccse Daniil Medvedev (2.) és Stefanos Tsitsipas (5.) között. Tsitsipas remek felkészülési időszakot tudhat maga mögött: megszerezte első Masters-bajnoki címét Monte-Carlóban, a barcelonai döntőben Rafael Nadalt, a római negyeddöntőben Novak Djokovicot szorongatta meg nagyon. Ilyen eredmények és a Roland Garros sorsolásának tudatában sokan azt jósolják, hogy Párizsban játszhatja majd karrierje első Grand Slam-döntőjét. Jó úton halad efelé a görög, de most egy kellemetlen feladattal szemebesülhet. Medvedev hiába játszott eredménytelenül a felkészülés során és hiába fejezte ki többször is nemtetszését a salak iránt, mégis ott van a legjobb 8 között. A trükkösen teniszező orosz úgy érkezett meg a tornára, hogy négy korábbi részvételéről négy vereséget szedett össze, így ahogyan a játékán, úgy rajta sem lehet most nagyon kiigazodni. Tsitsipasnak ez abból a szempontból okozhat fejtörést, hogy egymás elleni mérlegükben eleve Medvedev dominál: hét eddigi meccsből hatot elveszített, köztük az idei Australian Open elődöntőjét – ráadásul 3-0-ra – és még egy salakpályás mérkőzést is a 2019-es monte-carlói tornáról.

Borítókép forrása: marca.com