Wimbledon 2021: Federer menetelése rég nem tapasztalt vereséggel ért véget

Hubert Hurkacz ismét kiejtett egy nagy nevet. A negyeddöntőben a legnagyobbat sikerült neki, így karrierje során először elődöntőzik Grand Slam-tornán.

Daniil Medvedev után Roger Federer (6.) is áldozatául esett Hubert Hurkacznak (14.) a Wimbledoni Teniszbajnokságon. A lengyel teniszező szerdán a verseny nyolcszoros bajnokával és a sportág egyik – ha nem a – legeredményesebb alakjával nézett farkasszemet karrierje első Grand Slam-negyeddöntőjében, de a Miami Masters bajnoka nem ijjedt meg a lehetőségtől, ami leginkább Federer idei meccshiányából fakad.

Hurkacz ellenállhatatlan teniszt tett le a pályára: szórta a nyerőket (36), miközben ritkán hibázott (12). Az első játszmát félóra után már meg is nyerte, de az igazi próbatétel a másodikban következett, mikor Federernek sikerült break-előnyt kiharcolnia. A svájci zseni viszont ezen a napon messze volt tudása legjavától, játékán meglátszódott a másféléves kihagyás, a tenyeres oldalról különösen sok rontott ütése volt. A 20-szoros GS-bajnok teniszező 4/1-re is vezetett a második szettben, de ettől az állástól kezdve már csak két játékot tudott megnyerni az egész meccs hátralevő részében. Hurkacz egy tie-break után duplázta meg előnyét.

Hurkacz Wimbledon 2021

Kép forrása: twitter.com/SuperSportTV

Ismerve Federer helyzetét, és látva a szerdai játékát, legyen bármekkora személyisége is a tenisznek, érződött hogy innen nem lesz visszaút a hamarosan 40 éves legendának. Azonban ahogyan véget ért a mérkőzés, arra talán még a legnagyobb szkeptikusai sem számítottak. 1999 óta (!) egy Wimbledont sem hagyott még ki, de ez volt a legelső alkalom, hogy 6/0-ra veszítsen el egy szettet. Ráadásul ezen a tornán mindössze negyedik alkalommal szenvedett úgy vereséget (6/3 7/6(4) 6/0), hogy ne nyert volna játszmát: Hurkacz ezt Yevgeny Kafelnikov (2000), Mario Ancic (2002) és Andy Murray (2012, Olimpia) után ismételte meg.

A mérkőzésen tényleg nem volt visszaút Federer számára, de felmerülhet a kérdés, hogy vajon a férfi tenisz élmezőnyébe is van-e még neki? A térdműtéteit követő kihagyást nem tudta páratlan tapasztalatával és veleszületett játéktudásával kompenzálni, így sokak lelki szemei előtt talán a tényleges búcsú is ott lebeghet, amit a harmadik szett eseményei erősíthettek meg talán még jobban. S van abban a gesztusban is valami sokatmondó, hogy mikor Federer levonult a pályáról, a Centerpálya közönségének egy része azt skandálta, hogy “One more year”, vagyis “még egy évet”. Azt mindenképp lehet feltételezni, hogy Federer a közeljövőjét az alapján vázolhatja fel, ahogyan két legnagyobb célállomásán, Wimbledonban és az Olimpián szerepel – ez viszont a (közel)jövő zenéje.

Megpróbálta Federer.
twitter.com/ESPNStatsInfo

Hubert Hurkacz viszont most mindenképpen a jelen pillanatát élvezheti ki, mert pályafutása során először jutott Grand Slam-tornán a legjobb 4 közé. A lengyel tenisztörténelem során pedig ő a második, aki a legrangosabb tornák valamelyikén ilyen messze jut: Jerzy Janowicz 2013-ban ugyanitt menetelt el a legjobb 4-ig. Hogy továbbfokozhassa mostani szereplését, Matteo Berrettinit (7.) vagy Felix Auger-Aliassime-et (16.) kell legyőznie pénteken.

Kép forrása: twitter.com/cjharry