“Rá kellett jönnöm, mikor kell befejezni…”

2022. szeptember 15.
by DGM96

Csütörtök délután érkezett a hír, amire valamennyire lehetett számítani, mégis nehéz vele szembesülni: Roger Federer befejezi. A svájci klasszis búcsúlevelének magyar fordítását alább olvashatják:

Teniszcsaládomnak, és azon is túl,

Minden ajándék, amit ez a sport adott nekem éveken keresztül, a legnagyobbak voltak, kétség kívül. Mindenkivel, akivel utam során találkoztam; barátok, vetélytársak, rajongók, kik éltetik a teniszt, szeretnék veletek ma megosztani egy hírt.

Mint tudjátok, az elmúlt három év nagy kihívást jelentett számomra sérülések és műtétek miatt. Keményen dolgoztam azon, hogy versenyképes formában térjek vissza, de persze tisztában vagyok határaimmal, ez pedig tiszta üzenetet jelent nekem. 41 éves vagyok, több mint 1500 mérkőzést játszottam 24 év alatt. A tenisz bőkezűbben bánt velem, mint azt álmaimban gondoltam volna, és rá kellett jönnöm, mikor kell befejezni a pályafutásomat.

A jövő heti Laver Kupa lesz az utolsó versenyem Londonban. Fogok teniszezni a jövőben is, de nem Grand Slam, tornákon és az ATP Touron. 

Keserédes döntés, mert minden hiányozni fog, amit csak adott nekem az ATP Tour. Ezzel együtt viszont van is mit ünnepelnem. Kimondhatom, hogy én vagyok az egyik legszerencsésebb ember a Földön. Különleges tehetségem volt a teniszhez, amivel elképzelhetetlen magasságokba jutottam és elképzelhetetlenül sokáig ott is maradtam. 

Külön szeretnék köszönetet mondani csodálatos feleségemnek, Mirkának, aki karrierem minden percét átélte velem, több mint 20 éven keresztül kibírta, hogy folyamatosan úton voltam, s volt, hogy a rosszabbik énemet is meg kellett tapasztalnia. Felkészített a döntőkre, számtalan meccseken ott volt mellettem, még 8 hónapos terhesen is. Szeretnék köszönetet mondani négy csodálatos gyermekemnek is, mindig támogattak, szívesen utaztak velem és fedeztek fel új helyeket. Dédelgetni fogom emlékeimben a pillanatokat, mikor nekem szurkoltak a lelátókon.

Ezúton is szeretném megköszönni szeretett szüleimnek és nővéremnek, nélkülük semmi nem lett volna lehetséges. Nagy köszönet jár korábbi edzőimnek is, akik mindig a helyes irányba tereltek…csodálatosak vagytok! És köszönettel tartozom a Svájci Tenisz Szövetségnek is, hogy hittek bennem, mikor fiatal voltam és gondoskodtak róla, hogy elindíthattam pályafutásomat.

Köszönetet mondanék csodálatos csapatomnak, Ivannak, Daninak, Rolandnak és különösen Seve-nek és Pierre-nek, akik mindig a legjobb tanácsokat adták nekem, mindig mellettem álltak, valamint Tonynak is, aki több mint 17 éven keresztül segítette páratlan kreativitásával vállalkozásomat. Hihetetlenek vagytok, minden percét imádtam az együtt töltött időszaknak. 

Köszönök mindent hűséges szponzoraimnak, akik valójában a partnereim voltak, valamint az ATP Tournak és a versenyek szervezőinek, mindig kedvességgel, vendégszeretettel fogadtak minket.

Hálával tartozom vetélytársaimnak. Lehetőségem volt megannyi felejtehetetlen mérkőzést játszani veletek. Tisztességgel, szenvedéllyel, intezitással küzdöttünk egymás ellen, mindig igyekeztem a legjobbamat nyújtani, gazdagítani a sportág történelmét. Köszönettel tartozom, együtt emeltük új szintre a teniszt.

Hálás lehetek hihetetlen rajongóimnak is. El sem tudjátok képzelni, mekkora erőt és hitet adtatok nekem, mikor beléptem a teltházas arénákba. Sikereim veletek megosztva voltak csak igazán édesek. 

A turné elmúlt 24 éve hihetetlen kaland volt. Néha úgy tűnik, hogy ez 24 óra alatt telt el, de olyan tartalmas és varázslatos volt, mintha egy teljes életet leéltem volna. Óriási szerencsém volt, hogy 40 különböző országban pályára léphettem. Sírtam, nevettem, megéltem fájdalmat, örömet, hihetetlen életem volt ezalatt. Utazásaim során sok remek emberrel találkoztam, akik folyamatosan szakítottak rám időt, hogy megnézhessék a meccseimet. Életreszóló barátságok köttettek. Köszönöm.

Tenisz iránti szeretetem akkor kezdődött el, mikor gyerekként labdaszedő voltam szülővárosomban, Bázelben. Csodálattal tekintettem a teniszezőkre, óriások voltak a szememben és arról álmodoztam, hogy én is azzá válok. Álmaim arra késztettek, hogy keményebben dolgozzak, s hogy higyjek magamban. Egyes sikerek meghozták az önbizalmamat és elindítottak legcsodálatosabb utamon, ami elérkezett a mai naphoz. 

Szóval, szívem legmélyebb csücskéből szeretném megköszönni mindenkinek a világon, hogy valóra váltották egy svájci labdaszedő gyerek álmait.

Végezetül, megköszönném a Tenisznek: szeretlek, soha nem foglak elhagyni!

2022. szeptember 15.

Kép forrása: sports.ndtv.com