Nem csak a húszéveseké a világ: Federer-Hewitt döntő Brisbane-ben

2014. január 4.
by DGM96

Két 32 éves játssza a holnapi finálét.

Hewitt – Nishikori (2.) 5/7 6/4 6/3

Magyar idő szerint a hajnali órákban zajlottak a Brisbane-i verseny férfi egyes tornájának elődöntői. Először az örök kedvenc Lleyton Hewitt ragadott ütőt Kei Nishikori ellen. Mivel mindkét teniszező az alapvonali ütésekre építi játékát, hosszú labdamenete és az aktuális fogadó veszélyességére lehetett számítani. Utóbbi miatt nagyon odafigyeltek a saját adogatásaira mind a ketten. A fogadó előnyök azonban így sem maradtak el egyik oldalt sem, azonban az első tíz játék mindegyike azé lett, aki nyitotta éppen a labdamenetet. A következő game is simának ígérkezett, Hewittnak 40-semmije volt, de a japán zsinórban öt pontot nyerve lebreakelte veterán ellenfelét és a következő játékban a szettet is kiszerválta.

hewitt2

forrás: http://www.atpworldtour.com

A második játszma első öt játékában nem voltak veszélyben az adogatók. Ám a hatodikban (3/2 volt Hewittnak), Nishikori szervájánál Hewitt három breaklabdát harcolt ki, de innen feljött a japán. A játékon belüli egyenlítést követően még további négy alkalommal volt egyenlő az állás és az aussienak volt még egy fogadóelőnye, de az is kihasználatlanul maradt. A következő Nishikori-adogatásnál is esélye volt Hewittnak a breakre (15/40-je is volt), azonban még mindig nem tudott zsinórban két játékot nyerni. Az elszalasztott lehetőségek majdnem meg is bosszulták magukat 4/4-nél, hiszen a japán zsinórban kétszer is egy pontra volt attól, hogy szerváljon a mérkőzésért, ám ő sem élt az esélyekkel. Ezután az ausztrál csak megtörte a jeget, hetedik alkalommal is fogadóelőnyhöz jutott, ez pedig már szettlabda is volt egyben, amit kihasznált és ezzel kiegyenlített.

 A közönség- és a szett megnyerése adta lendület tovább vitte Hewittot, semmire elvette Nishikori adogatását, az ebből adódó előny pedig kitartott a döntőjátszma végéig (első szerva mögött minden pontot megnyert), melyet 6/3-ra megnyert, így a meccset is, ami szűk két és fél óráig tartott.

Federer (1.) – Chardy (8.) 6/3 6/7(3) 6/3

Az immáron Stefan Edberggel dolgozó svájci két magabiztos meccsel jutott el a négyig, és a mostani mérkőzésen is bizakodhatott francia ellenfelével szemben. Jól is kezdődött a találkozó Federer számára, az első adódó alkalommal breakelőnybe került, melyet a játszma végéig megtartott és 28 perc után már egy szettel előrébb járt Chardynál (nem mellesleg mindössze három adogatópontot veszített). A második játszmában már jobban adogatott a francia, és fogadóelőny nélkül jutottak el a rövidítésig. Itt azonban Federer kissé bealudt, amit Chardy ki is használt azáltal, hogy három fogadópontot nyert Federer egyével szemben, ezzel kiharcolta a döntőszettet.

federer

forrás: http://www.atpworldtour.com

Federer rövidzárlata, úgy tűnt, a következő játszmára is áttevődött, melyet Chardy breaklabdával kezdett, de ezt a svájci hárította. Ez a kisebbfajta veszély hasznos lehetett neki, mert ezután az első szettre hasonlító magabiztossággal szervált. Majd a legjobbkor, 4/3-nál elvette ellenfele adogatását, aztán pedig egy love-game-mel  befejezte a mérkőzést.

A holnapi döntőt tehát két “régi motoros” fogja játszani. A meccs esélyese Federer, hiszen még nem tudták elvenni az adogatását, azonban Hewittnak és a mögötte álló közönségnek ehhez biztos lesz egy két szava. A találkozó magyar idő szerint 6:30-kor kezdődik.

kiemelt kép forrása: atpworldtour.com