Rotterdam: Kiesett az első két kiemelt

2014. február 15.
by Írókéz

Hatalmas meglepetésekkel folytatódott a rotterdami 500-as kategóriájú ATP torna. Elvérzett a címvédő, első kiemelt Juan Martin del Potro és a második kiemelt Andy Murray is.

Gulbis elődöntős lett forrás: tennis-pronostics.com

Gulbis elődöntős lett
forrás: tennis-pronostics.com

Del Potro úgy érkezett az Ernests Gulbis elleni negyeddöntőre, hogy előzőleg első kiemeltként 23 mérkőzésen nem talált legyőzőre. Intő jel lehetett azonban, hogy bár az érintett minden létező fórumon cáfolta, hogy sérült bal csuklója zavarná a játékban, előző meccsén feltűnően kevés kétkezes fonákot ütött, inkább az egykezes nyeséseket választotta. Ez elég volt Mathieu ellen, de a lett fiú már egész más szintet képvisel, mint az egykori francia csodagyerek.

Gulbis mostanában rendkívül összeszedetten és stabilan játszik. Nyoma sincs már a néhány évvel ezelőtti bohókás teniszezőnek, aki mindenkitől képes volt kikapni. A lett fiúnak rendkívül veszélyes játéka van: 210-220 km/órás szerva, kemény alapütések és halálos fonák. Ezúttal végig tudta vinni a mérkőzésen, amit eltervezett, és könnyedén kiejtette a címvédőt.

Tomas Berdych érdekes meccset játszott Jerzy Janowicz ellen. Az első szettben a lengyel fiú öt szettlabdát hárítva megnyerte a játszmát. Ahelyett azonban, hogy feldobódott volna ettől, érthetetlen módon egyre inkább összezuhant. Berdychet viszont nem törte meg, hogy ilyen körülmények között bukta el az első felvonást, megmutatta, hogy ő a jobb teniszező, és két sima szettet megnyerve lépett tovább az elődöntőbe.

Dimitrov tegnapelőtti kiesése és most Janowicz veresége is egyre inkább azt a véleményt erősíti bennünk, hogy az új generáció lényegesen gyengébb, mint a most uralkodó elit. Bár a jövő reménységeiként beszélnek róluk, elfelejtik, hogy ők már 23 évesek. Ebben a korban már valami komoly eredményt le kellett volna tenni az asztalra, ha tényleg annyira tehetségesek. Ennyi idősen a nagy bajnokok már sokszoros Grand Slam győztesek voltak, Dimitrovék pedig épphogy beférnek a legjobb 20-ba a világranglistán. Bár nagyon jól játszanak, úgy látjuk, hogy elsősorban mentálisan nincsenek a nagy bajnokok szintjén, és ki tudja, lesznek-e valaha ott egyáltalán. A következő világelső talán nem is közülük, hanem az őutánuk következő generációból fog kikerülni.

Marin Cilic forrás: www.pix123.com

Marin Cilic
forrás: www.pix123.com

A Cilic – Murray összecsapásra a horvát játékos úgy állt ki, hogy utoljára öt éve tudta legyőzni skót vetélytársát. Egyetlen győzelme mellett kilencszer volt már kénytelen gratulálni a rőt wimbledoni bajnoknak. Cilic nnek ellenére nem volt teljesen esélytelen, hiszen bombaformában van, míg Murray, hátműtéte után, láthatóan még keresgéli önmagát. Előző mérkőzésén, Thiem ellen, láthatólag semmi kedve nem volt teniszpályán lenni.

A mérkőzés igazolta az ilyetén várakozásokat. Marin Cilic jó játékkal győzött, és már nyolcadik győzelmét aratta egymás után, vesztett játszma nélkül.

A Sijsling – Kohlschreiber mérkőzésen új sztár született, ez nem vitás. A holland játékos a döntő szettben ugyanazzal a fenomenális játékkal rukkolt elő, mint az előző fordulókban, és gyakorlatilag leiskolázta a rutinos német teniszezőt. Ez már csak azért is meglepő volt, mert előtte nagy fájdalmai voltak, és ápolták is. Ramon Sluiter 11 évvel ezelőtti elődöntője óta ő az első holland, akinek ez az eredmény összejött. Jegyezzük meg a nevét: Igor Sijsling (ejtsd: Szájszling), még hallani fogunk róla.

Erdmények:

FT Tomas Berdych 6 966
Jerzy Janowicz7 1124
FTJuan Martin Del Potro34
Ernests Gulbis 66
FT Marin Cilic 66
Andy Murray34
FT Igor Sijsling 626
Philipp Kohlschreiber261

A kiemelt képen Igor Sijsling látható. Forrás: files.abnamrowtt.nl