Djokovic Indian Wells bajnoka

2014. március 17.
by Írókéz

 

Novak Djokovic legyőzte Roger Federert a kaliforniai helyszínen rendezett viadal döntőjében, így visszavágott a két héttel ezelőtt Dubajban elszenvedett vereségért, és harmadszor lett a BNP Paribas Open bajnoka.

Napjainkban három nagy rivalizálást szokás a profi teniszben számon tartani. Ezek közül a Federer-Nadal inkább már csak a két játékos neve miatt érdekes, maguk a mérkőzések 2008 óta meglehetősen egyoldalúak, viszont a Nadal-Djokovic és a Djokovic-Federer párharcok rendre igazi csemegét jelentenek a teniszrajongóknak, hiszen a játékosok kihozzák egymásból a legjobb teljesítményt és izgalmas mérkőzésekkel ajándékoznak meg minket. Nem volt ez másként ezúttal sem.

forrás: bloximages.chicago2.vip.townnews.com

forrás: bloximages.chicago2.vip.townnews.com

Roger Federer elképesztő tempóban kezdte a meccset, egyszerűen állva hagyta a kissé megzavarodott Djokovicot. A svájci bajnok taktikája egyértelmű volt: nem kívánt szerb ellenfelével hosszú alapvonalcsatákba bocsátkozni, hanem igyekezett 2-3 ütésből befejezni a labdameneteket. A második gémben Djokovic két kettős hibát is vétett és elveszítette adogatását, Federer pedig végigvitte a szetten a megszerzett előnyt. A 32 éves fenoméntól ebben az időszakban olyan teniszt láthattunk, amilyet talán még fénykorában sem mutatott be. Mintha Paksot a Marsra költöztették volna, egyszerre volt atom- és űrtenisz, amit Federer játszott (hadd kopjanak a jelzők, hátha egyszer tényleg elkopnak). Djokovic, akinek eleddig a leggyorsabb ritmusú játéka volt a mezőnyben, szembe találta magát egy még gyorsabb játékkal, amivel jó ideig nem tudott mit kezdeni. Roger szervastatisztikája bámulatos volt ebben az időszakban: 74%-ban beütötte az első adogatásokat, és ezekből a pontokból tízből nyolcat meg is nyert.

A második szettre feljavult a szerb ranglista-második játéka. Jobban szervált, és jobban fogadott, ennek következményeként hosszabb ideig tudta játékban tartani a labdát, és kiegyenlítetté vált a játék. “Djoker” 3-3-nál túlélt egy szoros szervagémet, majd a következő játékban sikerült elvennie ellenfele adogatását, és ki is tudta szerválni a szettet.

Novak a döntő szettben folytatta jó játékát, rögtön a játszma elején brékelte Federert, és úgy tűnt, végig is tudja vinni a megszerzett előnyt, nyugodtnak és koncentráltnak tűnt. Svájci ellenfele ekkor már jóval többet hibázott, nem jöttek számára úgy a nyerő ütések, mint a mérkőzés elején. Ennek ellenére a Grand Slam csúcstartó továbbra is nagyon elszántnak tűnt. 3-5-nél 0-30-ról visszahozta a szerváját, majd 4-5-nél újra elővette a hiperteniszt: úgy vette el 15-re Djokovic adogatását, hogy az öt pontból négyszer bejött a szerb teniszező első szervája.

Ezután, ahogyan egy ilyen rangadó esetében illik, rövidítés döntötte el a bajnoki cím sorsát. A tie break-ben Federer néhány, az ő szintjén könnyűnek tűnő,  nyerőnek szánt ütést elhibázott, ellenfele viszont ugyanezt a szívességet nem tette meg, és 7-1-re megnyerte a rövidítést.

Novak Djokovic harmadszor lett Indian Wells bajnoka. Ez a győzelem rendkívül fontos volt számára: visszavágott a svájcinak a dubaji vereségért, egyszersmind megszakította Federer 11 meccses győzelmi sorozatát. Az egymillió dollár, amit kasszírozott, csekélység, szóra sem érdemes (ezt miért nem engedi a program kitörölni?), viszont idei első tornagyőzelmét aratta, amivel 1000 ranglistaponttal lett gazdagabb, miközben a világelső Nadal, aki tavaly megnyerte a tornát, sok száz pontot bukott korai kiesése miatt, így Djokovic megkezdte a felzárkózást.

A szerb teniszterminátor 17. Masters versenyét tudta megnyerni, amivel beérte Andre Agassit az örökranglista harmadik helyén. Federer elleni örökmérlegét pedig 16-17-re javította.

Roger Federer636 3
Novak Djokovic 367 7

Kiemelt kép forrása: static-secure.guim.co.uk