US Open férfi döntő előtt: Nishikori vs Cilic, avagy harc az elsőért

Már csak egy napot kell várni és megtudjuk, hogy ki lesz a 2014-es US Open abszolút rendhagyó fináléjának a győztese. Kei Nishikori vagy esetleg Marin Cilic?

Amikor a torna előtt az esélyeket latolgattuk, két név merült fel a végső győzelemre legesélyesebb játékosoknál. Novak Djokovic és Roger Federer. Kevesen gondoltuk volna, hogy a finálé két résztvevője elbúcsúztatja őket. Kei Nishikori négy játszmában nyert, még Marin Cilic szinte kivégezte a svájcit. Így jutottunk el a két játékos fináléjáig tegnap.

nishikori5

Vajon folytatódik-e a japán tündérmeséje a döntőben is
Kép forrása: sports.yahoo.com

Kei Nishikori véghezvitte, amit még egész Ázsiában senki nem tudott megcsinálni-Grand Slam döntőbe jutott. Ezzel ő lett az első ázsiai játékos, aki ilyen magasságokba elmerészkedett. Pedig az amerikai keménypályás szezonban jóformán nem is tudott játszani, ilyen-olyan sérülései miatt. A japán játékos könnyedén kezdte ezt a tornát: két ellenfele is visszalépett az első két szett elvesztése után, majd Leonardo Mayer ellen is magabiztos győzelmet aratott. Majd jöttek a nehézségek, következett Milos Raonic. A kanadai hiába volt kétszer is szett előnyben, Nishikori fordítani tudott és már a negyeddöntőre készülhetett. Majd jött egy egyre jobb formában lévő Wawrinka, de a japán egy újabb öt szettes találkozót tudott megnyerni. Végül jött egy olyan mérkőzés Novak Djokovic ellen, ahol senki nem adott túl sok esélyt Nishikorinak, azonban a japán a fájdalmak ellenére az esélytelenek nyugalmával bejutott a döntőbe.

cilic6

Cilic megkoronázhatja kőkemény edzésmunkáját holnap
Kép forrása: telegraph.co.uk

Marin Cilic doppingvétség miatti eltiltása óta Goran Ivanisevic oldalán edzett kőkeményen és ez idő alatt  rengeteget fejlődött a játéka. Wimbledonban már láthattuk, hogy fel tudja venni a legnagyobbakkal is versenyt. A US Open-en pedig bebizonyosodott róla, hogy a nála erősebb teniszezőket is meg tud verni.  A horváttal pedig a sorsolás  nem volt kegyes, mivel az ágán igen jó képességű teniszezők foglaltak helyet. A torna folyamán azonban elbúcsúztatta Kevin Anderson-t, Gilles Simont is, majd ahogy az elmúlt napokban teniszezett, olyat még talán nem láthatunk tőle. Tomas Berdych és Roger Federer ellen is játszma veszteség nélkül jutott tovább. Az utolsó két meccsen elképesztő szervák, tenyeresek és fonákok- a játék minden elemében felülmúlta ellenfeleit a langaléta teniszező, akin nem látszottak már meg a megilletődés jelei, mint 2011-ben Ausztráliában az Andy Murray-vel lejátszott elődöntőben.

nc

Ki nyeri meg a a legfontosabb nyolcadik mérkőzésüket?
Kép forrása: theindianrepublic.com

A két út után lássuk az eddig megrendezett egymás elleni mérkőzéseket. Hat évre kell visszamennünk az első meccsig, ahol még Cilic 6/2 6/4-re tudta legyőzni döntőbeli vetélytársát Indian Wellsben. A két játékosnak egyébként nem szokatlan dolog a US Openen egymás ellen játszani, mivel két mérkőzésüket is itt bonyolították le. Az állás 1-1 ebben a tekintetben, 2010-ben Nishikori, 2012-ben Cilic nyert Flushing Meadowsban. A horvátnak ráadásul van miért visszavágnia ellenfelének, mivel az utolsó három mérkőzést rendre a japán nyerte, Goran Ivanisevic tanítványa ezeken a meccseken a hétből csak egy szettet nyert meg.

Két játékos, aki a szakadék szélén is táncolt már, majd zseniális játékkal utat tört magának a döntőbe. Egy finálé, ahol parázs ütésváltások, hosszú labdamenetek várhatóak. Vajon Kei Nishikori vagy Marin Cilic ér fel a csúcsra hétfő este. A választ körülbelül egy nap múlva megkapjuk.

A férfi verseny döntője:

Kei Nishikori (japán, 10.) – Marin Cilic (horvát, 14.) 2014. 09.08. hétfő, magyar idő szerint 22:00 TV: Eurosport

Kiemelt kép forrása: usta.com

A hozzászólások le vannak zárva.