Federer egy újabb Masters tornagyőzelemmel gazdagodott

2014. október 12.
by Airon

Végéhez ért a 2014-es Shanghai Masters verseny. Roger Federer egy óriási küzdelemben győzte le a francia Gilles Simont.

Shanghai a két finalista szempontjából mindenképpen az elsőt jelentette volna, de két különböző szempontból. Roger Federer először szeretett volna a kínai tornán nyerni, Simon pedig élete első mesterverseny győzelméért küzdött. A francia játékos eddig pályafutása során egyszer járt a Masters-siker kapujában, akkor Madridban a már rutinosabb Andy Murray állította őt meg. A két játékosnak ez volt a hetedik egymás elleni mérkőzésük, Federer 4-2-re vezetett összesítésben.

federer9

Federer rövidítésben szerzett vezetést
Kép forrása: bbc.co.uk

Simon nagyon jól kezdte a mérkőzést. Rögtön elevette a svájci adogatását és kis híján a játszma végéig megőrizte az előnyt. Fonákjai sok esetben kisegítették, amiből alaphelyzetben és elütésnél is ütötte a nyerőket. Ezen a találkozón viszont először 5-4-nél látszott a francián az izgulás, a feszültség apró jelei. A legfontosabb játéknál viszont pont a stabil fonákok hagyták cserben a Nizzai játékost, beremegésének köszönhetően a svájci visszajött és 5-5-re alakította az eredményt. Federer ráadásul 6-5-nél le is zárhatta volna a szettet, azonban a lehetőségeit nem sikerült kihasználnia, így következhetett a mindent eldöntő rövidítés. A Tiebreakban hol az egyiknél, hol a másiknál volt a kisebb előny, a kiélezett szakaszból végül a 2010-es döntős került ki győztesként. Egy picit pontatlan előkészítés, amire Federer kegyetlenül lecsapott és egy fonák elütéssel büntetett: 8-6 és a 33 éves teniszező 7/6-ra nyerte az első játszmát.

federer10

A svájci először nyert a Shanghai Masters tornán
Kép forrása: dailymail.co.uk

A második játszmában egy darabig szép nyugodtan jöttek a stabil adogatójátékok. Úgy tűnt, hogy a rövidítésig egyik játékosnak sem lesz lehetősége elvenni a másik szerváját. Simon azonban a legjobbkor játszmalabdához jutott 6-5-ös vezetésnél, a kiegyenlítés ennek ellenére egy könnyűnek mondható tenyeres hiba miatt meghiúsult- így mégis csak maradt az újabb rövidítés. A Tiebreak 2-2-ig szoros volt, majd Federer elkezdett egyre erősebben dominálni. Két fantasztikus ütéssel elhúzott 6-2-re és ez már négy meccslabdát jelentett számára. A következő pontban Simon elhibázott egy tenyerest, a baseli teniszezőnél pedig óriási volt az öröm. Federer tehát sokszor nehéz helyzetből felállva lett először Shanghai bajnoka.

Roger Federer idén második Masters tornagyőzelmét aratta Cincinnatiben szerzett diadala után. Összességében huszonharmadszor nyert mesterversenyt Stefan Edberg tanítványa.

A döntő eredménye:

Roger Federer(3)-Gilles Simon 7/6(6) 7/6(2)

Kiemelt kép forrása: eurosport.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.