ATP World Tour Finals: Federer és Wawrinka szintet léptek

2014. november 16.
by Adam

Egész héten mondogattuk, hogy milyen érdekes világbajnokság ez, mert a meccsek gyakran simábbak voltak egy ATP250 torna második körénél is, pedig az elit játékosokat láttuk egymás ellen naponta kétszer. Az első mérkőzés már jót sejtetett, hiszen láttunk egy döntőszettet, de az esti meccs kétségtelenül a torna eddigi legizgalmasabb találkozója volt. Amiben biztosak voltunk, az csak az volt, hogy a döntőbe egy Grans Slam győztes svájci teniszező jut, egykezes fonákkal és svéd edzővel.

Roger Federer és Stan Wawrinka régi jó batárok, de nem csak úgy ahogy azt emlegetni szokták két rivális sportolóról, hogy jóban vannak, hanem annál azért többről szól a viszonyuk. A két svájci nyert már együtt olimpiai aranyérmet is és most nagyon közel vannak ahhoz, hogy egy hét múlva Svájcnak ismét sporttörténelmet írjanak és megnyerjék a Davis Kupát. Kettőjük mérlege elég egyoldalú volt mindig is, tegnap 14:2-vel álltak Federer javára, Stan két győzelme pedig Monte Carloban jött össze, legutóbb az idei döntőben.

Stan Wawrinka

Stan Wawrinka

Wawrinka önbizalma volt az egyik nagy kérdés a tornán, hiszen játékának minőségéből lehet következtetni arra, hogy mit várhatunk tőle a jövő héten a franciák ellen, tud-e nyerni egy vagy két meccset, rendben lesz-e a feje. Azt még nem tudjuk, hogy ez az eredmény hogy hat majd rá, de az biztos, hogy Djokovic ellen a csoportkörben így játszott volna, akkor nem kap 6:0-ás második szettet.

A mérkőzés tegnap magas színvonalon kezdődött és végig tartotta azt, káprázatos labdameneteket láthattunk és a két játékos végig nagyon közel volt egymáshoz. Az első szettben Federer a tornán először elveszítette az adogatását, rögtön kétszer is, így 5:2-es Wawrinak vezetésnél a szettben maradásért fogadott, majd elindult vissza egészen 5:4-ig, de ekkor Stan nem hagyta ismét kicsúszni a lehetőséget a kezéből, 6:4-re nyerte az első felvonást.

A második szett még szorosabb volt, gyakran breaklabdákat hárítva tartották az adogatásukat egészen az utolsó játékig, amikor is 6:5-nél Federer mindent beleadva játszott, Wawrina esetében pedig újra előjött a fej, hogy helyt tud-e állni. Nem tudott, elveszítette az adogatását és így Federeré lett a második szett 7:5-re.

Ismét egy döntőszettes mérkőzés, sorozatban a harmadik két nap alatt. A harmadik szett érdekesen kezdődött abból a szempontból, hogy egy valószínűleg rossz bírói döntés és egy kis figyelmetlenség miatt Federer 0:40-nél találta magát az első adogatójátékában, majd hamarosan el is veszítette azt.  Wawrinka mellétette a saját adogatását is, majd így ment ez tovább egészen a végletekig, azaz 5:4-es állásig, amikor Stan a meccsért adogatott.

Federer a meccslabda után maga sem tudta örüljön-e Forrás: Tennis Now

Federer a meccslabda után maga sem tudta örüljön-e
Forrás: Tennis Now

Elérkezett az első meccslabdához, amit Federer hárított, majd hamarosan jött breaklabda és a második meccslabda is. Végül egy hosszú game eredményeképpen Federer kiegyenlített és esélyt adott magának, hogy újra döntőbe kerüljön. Saját adogatását hozta, bár nem volt egyszerű dolga és egy pillanatra megijesztette rajongóit, hogy nagy nehezen kiegyenlített és el is adja a szerváját. Nem tette, 6:5-re vezetett, mikor fogadnia kellett a mérkőzésért. Wawrinka ekkor már nagyon rég nem tudott első szervát beütni, mutatója nagyon leromlott, azt a 38%-ot is a mérkőzés elejének köszönhette, ekkor már ennél sokkal rosszabbul teljesített. Ennek ellenére mégis tie-break lett a vége, ahol nem kevés izgalom következett ismét.

Minibreak-váltások után Federer vezetett a tie-breakben 5:3-ra, majd a következő pont megnyerésével 6:3 lett volna, amely mérkőzéslabdákat jelentett volna. Nem sikerült megnyernie a következő pontot, majd egészen addig jutottak, hogy ismét Wawrinkának kellett egy pont a győzelemhez, ekkor viszont Federer adogatott. A negyedik mérkőzéslabdát is hárította, majd pedig az első lehetőségénél megnyerte a rövidítést 8:6-ra, így pedig a mérkőzést is.

A mérkőzés statisztikái Forrás: Digi Sport

A mérkőzés statisztikái
Forrás: Digi Sport

A mérkőzés statisztikáira tekintve ami szemet szúr, hogy bár Federer idén végig jól adogatott és gyakran szélsőségesen hibátlan statisztikákat mutatott, most nem szórta az ászokat sem és az 53%-os első szerva mutatóján is csak azért nem akadunk nagyon fenn, mert Wawrinka csak 38%-ot teljesített. Federer 25 nyerő mellé 26 hibát ütött, Wawrinka pedig 43 mellé 48-at, ami mindkét esetben közel egyenlő, de mégis negatív statisztika. Mindketten sokat mentek a hálóhoz, Federer játékának ez nagyon fontos eleme lett idén, Wawrinka pedig ellenszert láthatott benne.

Összesítésben kétségtelenül a bajnokság eddigi legjobb, leghosszabb, legizgalmasabb mérkőzését láttuk és felveti a kérdést, hogy mire számíthatunk ma este. Federer és Djokovic találkoznak harminchetedik alkalommal, 19:17 mérleggel összesítettben és 3:2 Federer javára idén. Talán mondhatjuk, hogy érvényesült a papírforma, hiszen az elődöntőbe a négy legmagasabban kiemelt jutott, a döntőt pedig a világranglista első és második helyezettje vívja. A kérdés, hogy érvényesül-e ma is a papírforma és a világelső nyer, vagy Federer túl tudja tenni magát a tegnap történteken mentálisan és fizikailag is és az évet egy igazán nagy tornagyőzelemmel zárja, mielőtt a Davis Kupáért indulnak.

Végül pedig egy Hot Shot, aminél talán jobbak is voltak a mérkőzésen, de az ATP választását mi is tiszteletben tartjuk.

Kiemelt kép forrása: barclaysatpworldtourfinals.com

A hozzászólások le vannak zárva.