ATP Brisbane: Federe(ze)r

2015. január 11.
by Adam

Véget ért ma az idei ATP szezon első hete, ahol a kisebb tornák ellenére szinte minden TOP10-es játékos pályára lépett valahol, hogy az év első Grand Slam tornájára készüljön a több hetes szünet után. Az egyik tornát ezen a héten Brisbaneben rendezték, mely ATP és WTA esemény is volt egyszerre.

Az elődöntők kétségtelenül papírforma szerint alakultak, hiszen azokat az első négy kiemelt játszotta szombat délután. A felső ágon Roger Federer (1) és Grigor Dimitrov (4) találkoztak karrierjük során harmadik alkalommal és először Baselen kívül. A találkozó egyoldalú volt, Federer tökéletesen tudta kezelni a fiatal bolgár játékát, így 6:2, 6:2 eredménnyel egy óra sem kellett neki, hogy 2014 után ismét a torna döntőjéig jusson.

Az alsó ág már nem volt ennyire egyértelmű, ennél szorosabb mérkőzést nem is tudtunk volna elképzelni. Milos Raonic (3) és Kei Nishikori (2) elődöntője izgalmas és színvonalas bemutatója volt annak, hogy bizony a topjátékosok követketző, feltörekvő hullámában is vannak kiemelkedő teniszezők. Az eredmény 6(4):7(7), 7(7):6(4), 7(7):6(4) lett végül a kanadai Raonic javára, aki így biztosította helyét Roger Federer mellé a vasárnapi döntőbe.

Milos Raonic a torna döntőse Forrás: sportsnet.ca

Milos Raonic a torna döntőse
Forrás: sportsnet.ca

 A vasárnapi döntőben benne volt a lehetőség, hogy Federer karrierjében és a tenisztörténelemben egy jelentős mérföldkövet ünnepeljen vele. A mai napig két férfi volt, akinek sikerült egyéni győzelmek tekintetében átlépnie a bűvös ezres mérföldkövet, egyikük Jimmy Connors, aki 1253 megnyert mérkőzéssel vonult vissza, másikuk pedig Ivan Lendl, aki Federer számára nem behozhatatlan 1073 nyert meccs után hagyott fel a versenyzéssel.

Milos Raonic volt tehát az, aki úgy állt ma pályára, hogy meg szeretné akadályozni, hogy a tizenhétszeres Grand Slam bajnok svájci igazán stílusosan, tornagyőzelemmel érje el a bűvös számot. A tavalyi szezon utolsó hónapját tekintve ez nem is lett volna esélytelen vállalkozás, hiszen a párizsi masters tornán először két szettben legyőzte Federert, Londonban azonban két szettben ki is kapott ellene. Raonic tehát közeledik ahhoz, hogy veszélyes legyen, ezt pedig ma is megerősítette.

Az első szettet kicsit több, mint fél óra alatt 6:4-re nyerte Federer, majd folytatta ahol abbahagyta és a második szett elején breakelt, majd hozta az adogatását és 2:0 előnybe került, négy játékra a tornagyőzelemtől. Ekkor viszont Raonic adogatójátékok terén felerősödött, Federer pedig meginogni látszott, ennek eredményeképpen elvesztette adogatását, Raonic egyenlíteni tudott és ki sem engedte a kezéből a szettet, fej-fej mellett haladva jutottak el a döntő rövidítésig. Ezt a szettet Raonic nyerte meg, a tiebreak 7:2 eredményel ért véget, így döntőszett következett. A harmadik játszma ott folytatódott, ahol a második véget ért, a játékosok tartották az adogatásukat és a szoros játékok közben nem egyszer hárítottak breaklabdákat is. A meccs az utolsó percig nyitott volt, Federer előnye, hogy ő kezdhette a szettet, így 5:4-nél fogadott a mérkőzésért. Ekkor Raonic nyomás alá került, adogatásánál ellenfelének mérkőzéslabdája volt, melyet a svájci ki is tudott használni, egy hálóba akadt labdával az elit duót elit trióvá változtatta, megszerezte 83. tornagyőzelmét és 250 ranglistapontot is a győztesnek járó $82.040 pénzdíj mellett. Ezzel az idei első győzelemmel tovább folytatta sorozatát, mely szerint 2001 óta minden évben nyert minimum egy tornát – legjobb évében tizenkettőt.

Roger Federer (1) – Milos Raonic (3): 6:4, 7(7):6(2), 6:4

Kiemelt kép forrása: www.brisbaneinternational.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.