WTA: Petra Kvitová Sydney bajnoka

2015. január 17.
by Adam

Az Australian Open előtti utolsó felvezető tornák is a végükhöz értek, ezen a héten is két tornagyőztessel lettünk gazdagabbak és az eddigi versenyek alapján női fronton nem akármilyen Grand Slam tornának nézünk elébe. A héten zajlott az Apia International Sydney, mely WTA Premier és ATP250 besorolású verseny volt.

Az Simona Halep betegsége miatt visszalépett a versenyzéstől, így a világranglista negyedik helyén álló kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitová lépett elő a torna esélyesének. Az elődöntőben a címvédő Tsvetana Pironkovát győzte le két szettben, döntős ellenfele pedig a tavaly nagyot fejlődő fiatal Karolína Plisková lett, aki az ötödik kiemelt Angelique Kerbert győzte le szintén két szettben.

Kaptunk tehát egy cseh házi döntőt ahol két Fed kupa csapattárs állt egymással szemben. Pliskovát nem volt szabad alábecsülni annak ellenére sem, hogy még csak az első Premier döntőjét játszotta, karrierje felszálló ágában van és már tavaly is biztató jeleket mutatott, tornákat nyert egyesben és párosban is. A téli szünetet láthatóan sok edzéssel töltötte, az adogatása rengeteget javult még annak ellenére is, hogy tavaly a világelső Serena Williams után ő ütötte a legtöbb ászt női fronton.

Plisková első Premier döntőjét játszotta Forrás: http://www.dailytelegraph.com.au

Plisková első Premier döntőjét játszotta
Forrás: http://www.dailytelegraph.com.au

A mérkőzés Plisková számára kezdődött jobban és folyamatosan benne volt a levegőben a meglepetés. Kvitová első adogatójátékát elveszítette, majd nem tudott breakelni egészen addig, míg Plisková az első szettért kezdett szerválni. Sikerült visszavennie az elveszített játékot majd pedig az amúgy is szoros szettről egy hasonlóan kiélezett tie-break döntött, amit Kvitová nyert meg.

A második szettben nem tudták elvenni egymás adogatását, bár Kvitová hibáinak számát sikerült visszafogni így már sokkal nehezebb ellenfél volt. A szett és így a mérkőzés is tie-breakben ért véget, de az utolsó pillanatig ott volt a lehetőség, hogy Plisková megfordítja a rövidítést és döntő szettre menti a helyzetét. Kvitová azonban hiába engedett ki az utolsó előtti pontoknál, az utolsó utáni pillanatban megnyerte a mérkőzést.

Petra Kvitová (2) – Karolína Plisková: 7(7):6(5), 7(8):6(6)

Kvitová ezzel a győzelemmel megerősítette negyedik helyét a ranglistán és a többi top játékos teljesítményétől függően tavalyi gyenge szereplése miatt az Australian Open megnyerésével világelső is lehet.

Plisková pedig kitartóan és lendületéből nem veszítve jön felfelé a világranglistán, hétfőtől a huszadik helyen jegyzik majd, ami karrierje eddigi legjobbja.

Torna páros versenyében Babos Timinek nem sikerült a címvédés Kristina Mladenovic társaként, az elődöntőben estek ki, a versenyt pedig Betanie Mattek-Sands és Sania Mirza nyerék az első kiemelt Raquel Kops-Jones és Abigail Spears ellen 6:3, 6:3 eredménnyel.

Kiemelt kép forrása: www.eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.