AusOpen 2015: Csak Isner kiesése okozott meglepetést a férfiaknál szombaton

2015. január 24.
by DGM96

A mai napon pályára lépett a címvédő és a világelső is, David Ferrer pedig szoros csatában jutott tovább Gilles Simon ellen.

Wawrinka nem veszített még 2015-ben játszmát forrás: ausopen.com

Wawrinka nem veszített még 2015-ben játszmát
forrás: ausopen.com

Az Australian Open első szombatján a felső ág résztvevői mérkőztek meg a 16 közé jutásért. Az első, aki ezt elérte, az Milos Raonic (8.) volt, aki a német Benjamin Beckernek parancsolt megálljt. A kanadai ezúttal is makulátlanul szervált, csak egy játékban nézett szembe breaklabdával, bár akkor el is bukta adogatását, viszont az is elég volt a 3-0-ás sikerhez, amit 1 óra 43 perc alatt ért el. Hasonló arányban, de lényegesen nehezebben nyert Feliciano Lopez (12.), ellenfele a lengyel Janowicz volt, aki annak ellenére is megnehezítette a balkezes spanyol dolgát, hogy nem nyert szettet. Volt egy olyan meccs is, melyen egyik fél sem volt kiemelve: Garcia-Lopez Fognini (16.), Pospisil pedig Dolgopolov (21.) korai kiesését használta ki. Ezt a találkozót végül a spanyol nyerte, szintén három szettben. A délutánt végül a címvédő Wawrinka (4.) zárta a finn Nieminnen ellen. A svájci Raonichoz hasonló magabiztossággal jutott tovább.

Fernadno Verdasco nem vallott szégyent, a lehető legtöbbet nyújtotta, ami tőle telhetett forrás: ausopen.com

Fernadno Verdasco nem vallott szégyent, a lehető legtöbbet nyújtotta, ami tőle telhetett
forrás: ausopen.com

Az estét aztán Novak Djokovic (1.) nyitotta a Rod Laver Arénában. A szerb világelsővel Fernando Verdasco (31.) nézett farkasszemet, aki 2009-ben elődöntőzött ugyanitt, s kényszerítette egy majd ötórás meccsre a későbbi győztes Rafa Nadalt. A spanyol formája azóta kopott, de a mai napon mutatott néhány dolgot pályafutása legjobb időszakából. Játszmát ugyan nem vett el a négyszeres bajnoktól, de kellően helytállt. Főleg az első játszmában, ahol csak 10-8-as rövidítésben maradt alul, ráadásul vezetett 5-3-ra is, de amikor a szettlabdákért szervált, egy kettős hibával visszahozta a játékba Novakot. Lényegében ez volt a fordulópont a meccsen. A következő két szettet már könnyebben hozta Djokovic, így ő is tovább menetel Melbourne-ben.

Nishikori négy szettben nyert forrás: ausopen.com

Nishikori négy szettben nyert
forrás: ausopen.com

Az elvárásoknak megfelelően teljesít Kei Nishikori (5.) is. A japán Steve Johnsonnal mérkőzött meg a nyolcaddöntőért. Meglepően alakult az első játszma, hiszen azt az amerikai nyerte, hiába volt breakelőnyben Nishikori az elején, de sem az, sem a rövidítésben kiharcolt játszmalabda sem volt elegendő a sikeres kezdéshez. A US Open tavalyi döntőse azonban nem esett pánikba. A folytatásban már nem sok szót engedett Johnsonnak, akinek csak a negyedik szettben volt lehetősége a breakre, végül az sem sikerült. Nishikori szűk 2 és félóra alatt jutott tovább.

Meglepetés-sikert aratott Gilles Müller forrás: ausopen.com

Meglepetés-sikert aratott Gilles Müller
forrás: ausopen.com

Végezetül jöjjön a nap két legérdekesebb mérkőzése. Az időrendiség kedvéért kezdjük Gilles Müller és John Isner (19.) mérkőzésével, melynek esélyese egyértelműen az amerikai volt, aki egy Hopman Kupa döntővel hangolódott az év első Slamjére. Ugyan a luxemburgi is relatíve jó felkészülést zárt, Chennaiban és Sydneyben is minimum a legjobb 8-ig jutott és csak a későbbi bajnokok, Wawrinka és Troicki győzték le, mégsem gondolták sokan, hogy három játszmában legyőzheti az amerikai óriást. Márpedig ez történt. Az első szett Isnerhez méltóan rövidítésben dőlt el, ahol aztán egy mini-break eldöntötte a játékot Müller javára. A folytatásban is folytatódott az adogatók meggyőző tendenciája, melyet aztán majdnem megtört egy breaklabda, ami Müller számára játszmalabdát is jelentett, de ekkor még toppon volt az amerikai. Újra rövidítés döntött, ahol akár ki is egyenlíthetett volna Isner, de nem használta ki a szettlabdát, nagy szívességet téve ellenfelének, aki köszönte szépen, és már 2-0-ra vezetett. Ezután Isner összeomlott, egy break eldöntötte a harmadik és egyben utolsó játszmát. Gilles Müller 2008 (US Open) óta először nyolcaddöntős egy Grand Slamen, ellenfele Djokovic lesz majd.

A nap legjobb meccsét David Ferrer és Gilles Simon játszotta forrás: ausopen.com

A nap legjobb meccsét David Ferrer és Gilles Simon játszotta
forrás: ausopen.com

A nap utolsó meccsén David Ferrer (9.) és Gilles Simon (18.) csapott össze. Hosszú küzdelemre számíthattak a nézők, hiszen mindkét teniszező a labdatartásra bazírozza játékát. Ehhez is tartották magukat a felek. Az első szett még könnyedén Ferreré lett, de csak azután jöttek az izgalmak. A folytatásra Simon is megérkezett a meccsbe. A második szettben egymásnak adták át adogató játékukat, a nagy csatát és ezzel a 72 perces játszmát a spanyol nyerte meg, lőtávolon belül volt a továbbjutás. A harmadik játszma is biztatóan alakult Ferrer számára, szerválhatott a meccsért, viszont pont ekkor ért holtpontra, mert hirtelen elkezdett nagy mennyiségben hibázni, Simon 3/5-ről 7/5-re fordított. A negyedik játszmában jött aztán az igazi parádé! Ferrer még nagyobb előnyre tett szert, 5/1-re vezetett, de még ez sem volt elég. Simon hatalmasat küzdött, rövidítésre mentette a játszmát. Itt viszont már Ferrer nem tékozolt el semmit, ugyan az első két meccslabdát hárította a francia, a spanyol sikerével zárult a mérkőzés. Jó kérdés, mennyi lesz Ferrerben Nihsikori ellen, ugyanis a spanyol sántikálva hagyta el a Margaret Court Arénát.

Mai végeredmények:

M. Raonic (8.) – B. Becker             6/4 6/4 6/3

F. Lopez (12.) – J. Janowicz           7/6 (8) 6/4 7/6(3)

S. Wawrinka (4.) – J. Nieminnen  6/4 6/2 6/4

G. Garcia-Lopez – V. Pospisil         6/4 6/4 6/2

K. Nishikori (5.) – S. Johnson        6/7(9) 6/1 6/2 6/3

G. Müller – J. Isner (19.)                 7/6(4) 7/6(6) 6/4

N. Djokovic (1.) – F. Verdasco (31.)  7/6(8) 6/3 6/4

D. Ferrer (9.) – G. Simon (18.)       6/2 7/5 5/7 7/6(4)

Holnap az alsó ág már a 8 közé jutásért fog játszani. A program pedig telis-tele lesz jó mérkőzéssel. Pályán lesz a két aussie titán, Kyrgios és Tomic. Előbbi a Federert kiejtő Seppivel, utóbbi Tomas Berdychhel (7.) fog játszani. Rafael Nadalnak (3.) sem lesz könnyű dolga a dél-afrikai Anderson (14.) ellen, aki az elmúlt hónapokban élete legjobbját nyújtja, játéka pedig hatékony lehet Nadal ellen. Azonban a nap meccse egyértelműen Andy Murray (6.) és Grigor Dimitrov (10.) összecsapása lesz, nem véletlen, hogy ők zárják majd az estét a Rod Laver Arénában.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.