Roger Federer: “Elgondolkodtam már a visszavonuláson…”

2015. május 28.
by DGM96

A Grand Slam-rekorder érdekes nyilatkozatot tett a múlt héten.

Federer még azért a jövőbe tekint forrás: www.vnews.com

Federer még azért a jövőbe tekint
forrás: www.vnews.com

A svájci teniszlegenda lassan már 34 éves lesz, de még mindig képes ereje teljében játszani, ami miatt persze a csodájára a világ. Nem meglepő, hogy Franciaország egyik vezető napilapja, a “Le Monde” is készített vele egy interjút a Roland Garrosra való hangolódás során. Számos téma kapcsán megkérdezték, s korára való tekintettel az is szóba jött, hogy vajon mi motiválhatja még. 2014-ig természetesen a Davis Kupa tarthatta tűzben, hiszen addigi sikerei (leszámítva a pekingi aranyat párosban) túlnyomó részt személyét, és nem a hazáját fényezi első sorban, de tavaly Svájc diadalával voltaképpen megtalálta az utolsó puzzle-darabot is. Federer így válaszolt: “Volt egy pillanat, amikor elgondolkodtam rajta [a visszavonuláson], de azt mondtam magamnak, hogy erre még nem vagyok kész. Nem akarom abbahagyni, hogy aztán visszatérhessek. Játszanom kell [ugyanis] egy Davis Kupa meccset a riói olimpia előtt, de ez szerintem nevetséges szabály. Szép lett volna, ha Davis Kupa után vonulok vissza, de végül nem hoztam meg ezt a döntést.”

Az interjú végén a doppingról is kérdezték a véleményét: “Néha több ellenőrzés kellene. Fontos, hogy a teniszezők azt érezzék, hogy minden tornán figyelik őket. Úgy gondolom, hogy a WADA (=Nemzetközi Doppingellenes Szövetség) jó irányba tart, és a biológiai útlevél is egy jó kezdeményezés. 2004-ben 25-ször ellenőriztek. Idén kb. 15-ször, de tavaly a Davis Kupás hétvégéken három nap alatt háromszor.”

Nos, igen. Létezik egy ilyen szabály, miszerint –> csak az indulhat majd az ötkarikás játékokon, aki azt megelőzően is képviseli a hazáját <–. Federer céljait ismerve pedig 110%, hogy jövőre újra szerepelni fog a híres-neves csapatversenyen.

Így azonban felmerülhet pár kérdés:

  • Tényleg van elég motiváció benne?
  • Ha nem lenne ez a szabály, akkor pl. ki is hagyta volna a 2015-ös szezont, hogy aztán 2016-ot csak Riónak szentelje?
  • Ha már csak az olimpia az egyetlen célja, akkor 2016 lesz az utolsó éve?

Az interjú forrása: tennisworlditalia.com, tenniswolrdusa.org, Le Monde

A kiemel kép forrása: www.themalaysianinsider.com

A hozzászólások le vannak zárva.