Szemléletes esélyek

2015. május 31.
by cort

Érdekes adat ragadta meg a figyelmemet a napokban, ami annyira nem hagyott nyugodni, hogy végül kiírtam magamból a gondolatokat.

BD írása – Novak Djokovicsról lesz szó, mert hát kiről is érdemes mostanában beszélgetni? Lehetne esetleg Nadalról, ami tekintve az éppen zajló Roland Garrost, érthető is volna, de ő is szóba kerül, igaz, most csak érintőlegesen.

Kezdjük onnan, hogy néha érdemes annak is egy-egy pillantást vetni a fogadóirodák oldalaira, aki nem kifejezetten a pénzét szeretné elverni azon csalfa reménytől elvakítva, hogy éppenséggel meg is lehet sokszorozni, ha ügyesen tippel, esetleg gondolkodik, vagy megérez, vagy mindezt együtt.

Ugye Angliában, ami a sportfogadásnak (is) őshazája, elvileg mindenre lehet fogadni, aminek időben lehet határt szabni. Tíz perc alatt adnak oddszot arra, hogy nyer-e 2035 előtt Federer bármelyik lánya Grand Slamet egyesben.

A William Hill kínálatában azonban szerepel egy érdekes, ráadásul a földtől kevésbé elrugaszkodó fogadási ajánlat: hány Grand Slam-tornát nyer 2015-ben Novak Djokovics? Ott vannak a szorzók természetesen mindegyik számhoz, ami ugye lehet egy, kettő, három vagy négy. (Nagyon gyengébbek kedvéért: nulla nem lehet, mert az Australian Opent megnyerte, és nem tervezik visszavenni tőle a szervezők.)

Forrás? imagefree.blogspot.com

Forrás? imagefree.blogspot.com

Az egy megnyert grand slam mellett 5-ös a szorzó, vagyis ha valaki arra tippel, hogy idén már nem jut számára több major trófea, megötszörözheti a pénzét. Nem is rossz, igaz? Pedig ez megtörtént már háromszor is, 2008-ban, 2012-ben és 2013-ban is, miért ne ismételhetné magát a történelem? Sőt, tavaly is (csak) egyszer nyert Grand Slamet, akkor Wimbledonban. Az egyetlen éve, amikor többet is nyert, az a bizonyos 2011-es volt, amikor földön kívüliként teniszezve hármat is. Igen, én is látok hasonlóságot (nem csak a fogadóirodák) 2011 és 2015 között, mert ugyan nincs olyan veretlenségi sorozatban, mint akkor, de most az összes masterst és grand slamet, ahol elindult, azt meg is nyerte. Mérföldekkel vezeti a ranglistát, a legnagyobb esélyese már most is a hátralévő Grand Slam-tornáknak. Igen, most a Roland Garroson is nagyobb esélyt adnak számára, mint Nadalnak, ez világos is, látva az idei évét. És látva Nadalét is persze. Wimbledonban címvédő, és bár a US Openen Cilic, de ott feltehetően nem a horvát lesz a legnagyobb akadály előtte.

Így végiggondolva, már összeállnak a dolgok erről az ötös szorzóról, de menjünk tovább.

A legkisebb szorzót 2.37-et, akkor kínálja az iroda, ha még egy címet begyűjt, pedig ilyen éve még nem is volt eddig, de a cég pénzét kockára tevő bookmakerek egy hajszálnyival így is nagyobbnak látják az esélyét, hogy még egyet nyer, mintha kettőt, ahol már 2.75-tel lehet szorozni a téteket. Tényleg, nem is lehet ennek más olvasata: nagyon könnyen osztogatja William Hill a GS-címeket a szerbnek.

De hát nincs is ellenfele. Tavaly októberben kikapott Federertől Sanghajban, azóta Párizsban, Londonban, Indian Wellsben, Miamiban, Monte Carlóban és Rómában is nyert, útközben huszonegy alkalommal győzött le top 10-es játékost. Aki ezt esetleg kevesli, azzal közlöm, hogy top 10-en kívülivel csak tizenhat meccset játszott közben ezen a tornákon…

Vagyis a világelitet verte oda-vissza, és most nem megyek bele abba, hogy milyen ez a világelit, amelyik ezt hagyja, mert abból lehetne kerekíteni egy szép esszét, így most maradjunk annyiban, hogy félelmetes, amit csinál a világelső.

Forrás: ttnewsflash.com

Forrás: ttnewsflash.com

És akkor már talán érthetőbb lesz az utolsó szám is.

Merthogy az nem egy bűvös szám, de mégis: 4.50.

Vagyis William Hillék csak „megnégyésfélszerezik” a pénzünket, ha Novak Djokovics megnyeri még a hátralévő három Grand Slamet. Értsd: megcsinálja azt, amire eddig csak Rod Laver volt képes a tenisztörténelemben.

Ugye még emlékszünk? Volt egy ötös szorzó, ami arra vonatkozott, hogy nem nyer már idén Grand Slamet Novak Djokovics. Tehát azok az emberek ott a háttérben, akik tudják, kire/mire érdemes fogadni és kire/mire nem, sőt azt is tudják, hogy mások mire fogadnak, nos szerintük nagyobb az esélye annak, hogy a szerb megnyeri a hátralévő három Grand Slam-tornát, minthogy már egyiket sem.

Nem hiszem, hogy ennél számokkal látványosabban ki lehetne fejezni azt, hogy a világ most mennyivel tartja jobb játékosnak Novak Djokovicsot mindenki másnál.

BD.

Kiemelt kép forrása: hdwalle.com

A hozzászólások le vannak zárva.