Ki nevet a végén?

2015. szeptember 27.
by Airon

Már a fináléhoz érkezett Szentpétervár és Metz is. Lássuk ki az a négy játékos aki a verseny ezen szakaszában még talpon maradt.

 Szentpétervár

Berdych csalódottan távozhatott Szentpétervárról Kép forrása: de.scoresway.com

Berdych csalódottan távozhatott Szentpétervárról
Kép forrása: de.scoresway.com

Mielőtt rátérnénk, ami miatt itt vagyunk, nézzük meg mi történt az elődöntőkig. Gondolhattuk volna az első sokk után, hogy egy 250-es ATP torna ismét egy meglepetésekkel tarkított versengés lesz. Gyakorlatilag ki se nyitottuk a szemünket, már kiesett Simone Bolleli meggyőző játéka által Tomas Berdych, hogyan tovább? Nos, a verseny nagymenői ennek ellenére igazolták, miért ők érkeztek azokkal a bizonyos kiemelésekkel az oroszországi keménypályára. Raonic, Thiem, Bautista Agut, mint a Berdych utáni következő három kiemelt, valamint a hetedik Joao Sousa jutott el az elődöntőig.

Sousa meglepetésre kiejtette Thiemet Kép forrása: video.eurosport.co.uk

Sousa meglepetésre kiejtette Thiemet
Kép forrása: video.eurosport.co.uk

Az első elődöntőben az esélyek a mostanában kiváló formában lévő Dominic Thiem mellett szóltak, viszont ehhez képest szettet sem nyert Joao Sousa ellen. Az első játszmát a portugál egyértelműen uralta, nem is lehetett kérdéses, hogy ő szerzi meg a két játékos közül a szettelőnyt. Az egyenlítésre meglett volna az osztráknak a lehetősége, hiszen a szett közepén break előnyt szerzett, mégis rövidítésben elvérzett. Joao Sousa pályafutása második tornagyőzelmét szerezheti meg néhány óra múlva.

Raonic magabiztosan jutott döntőbe Kép forrása: montrealgazette.com

Raonic magabiztosan jutott döntőbe
Kép forrása: montrealgazette.com

Roberto Bautista Agut szeretett volna egy újabb meglepetést okozni Dominic Thiem kiesése után, de hát Milos Raonic bombaszerváinak kezelése nem ígérkezett egy túlságosan egyszerű feladatnak. A spanyol ráadásul az első játszmában nem igazán találta a játék ritmusát, ellenfele könnyed 6/2-vel, 38 perc játék után előnyhöz jutott. A spanyol adogatásai a második szettre ugyan feljavultak, azonban a kanadai rakétákhoz továbbra sem volt hozzáférése, így maradt a rövidítés. A Tiebreak pedig azt a képet hozta, amit az egész mérkőzés is. Milos Raonic gyorsan megnyerte ezt a rövid szakaszt, majd pihenhetett a fináléra.

 A két finalista először a 2011-es estorili tornán találkozott, majd rá négy évre, idén Monte Carloban csaptak össze. A mérkőzések mind a két alkalommal fölényes Raonic győzelmet hoztak. Vajon a harmadik „randevú” egy egészen más forgatókönyvet tartogat? Erre a kérdésre azonban csak délután 4 óra után kapjuk meg a megfelelő választ.

 Az elődöntők eredményei:

 Joao Sousa(7)-Dominic Thiem(3) 6/4 7/6(5)

 Milos Raonic(2)-Roberto Bautista Agut(4) 6/2 7/6(2)

 Metz

A legnagyobb favoritot sérülése küldte pihenőre Kép forrása: livetennis.com

A legnagyobb favoritot sérülése küldte pihenőre
Kép forrása: livetennis.com

Hát igen, a tavalyi megtorpanás után, ismét visszatért Metzben a francia uralom. Tavaly David Goffin győzelme vetett véget egy remek sorozatnak, de ez csak egy aprócska fellángolás volt. Stan Wawrinka szépen menetelt az elődöntő felé, azonban a negyeddöntőre sérülése nem tette lehetővé, hogy Philipp Kohlschreiber ellen pályára léphessen. A hazai játékosok közül Tsonga véres csatákban jutott el a négy közé, Simon egészen könnyedén. A negyedik elődöntős helyet pedig a szlovák Martin Klizan kaparintotta meg.

Simon több gödörből mászott ki, majd nyert Kép forrása: moselle-open.com

Simon több gödörből mászott ki, majd nyert
Kép forrása: moselle-open.com

Martin Klizan és Philipp Kohlschreiber tehát szerette volna megakadályozni az újonnani francia házidöntőt Metzben. Erre azonban csak nagyon minimális esély mutatkozott, a két gall mindösszesen 15 játékot veszített el négy játszma alatt. A meglepetésre talán a szlovák játékosnak lehetett volna esélye, aki mind a két játszmában break előnybe került Simon ellen, a francia mégis két szettben nyerni tudott. A későbbi elődöntőn Tsonga végig a keze alatt tartotta a mérkőzést, 6/3 6/4-es győzelmével ezen a héten először magabiztosan nyert és döntőbe került.

Tsonga már tucatnyi tornagyőzelmet számlálhat, ha nyer Kép forrása: moselle-open.com

Tsonga már tucatnyi tornagyőzelmet számlálhat, ha nyer
Kép forrása: moselle-open.com

Két játékos, akik tökéletesen ismerik egymás gondolatait, kilenc mérkőzés fényesíti az egymás elleni statisztikájukat. Tsonga kezd egyre jobb formájába visszatérni, Simon pedig 2013 után ülhet fel ismét Metz trónjára. A francia győzelem már biztos, Tsonga győzelme esetén beéri Simon tornagyőzelmeinek számát.

 Az elődöntők eredményei:

 Jo-Wilfried Tsonga(3)-Philipp Kohlschreiber(5) 6/3 6/4

 Gilles Simon(2)-Martin Klizan(6) 6/4 6/4

Kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.