Davis Kupa 2015: Mélyről a mennyországba

Egy hosszú és rögös út, de a végén sikerrel jártak. Nagy-Britannia 79 év után nyert újból Davis Kupát.

A negyedik mérkőzés, aminek a végén akár már ünneplés következhetett volna angol módra. A szombati sorsdöntő páros után Murrayék 2-1 arányban vezettek és a kétszeres Grand Slam bajnokon volt a sor, hogy illetlen vendég legyen Belgiumban David Goffinel szemben.

David Goffin-Andy Murray 3/6 5/7 3/6

A csoda az egyetlen jelző, amit a belgák Davis Kupa győzelmére lehetett volna mondani, amennyiben két mérkőzést megnyerve megfordítják a párharcot.

Murray öröme a Davis Kupa győzelem pillanatában Kép forrása: mirror.co.uk

Murray öröme a Davis Kupa győzelem pillanatában
Kép forrása: mirror.co.uk

Andy Murray azonban gondoskodott arról, hogy ez ne így történjen. A hazaiak első számú teniszezője az egész mérkőzés folyamán domináns szerepkörben vívta meg ezt a tust, azonban hiába. Murray gyorsaságát és stabilitását nem tudta megfelelő hatékonysággal kezelni. Az első játszmában break labdák itt és ott is, végül egy Murray breakkel esett Goffin adogatóstatisztikáján csorba. A britnek még arra is megvolt az esélye, hogy a játék képének ellenére simán nyerje az első szettet. Goffin saját adogatása mögött az első támadásokat túlélte, a hátrányból viszont már nem mászott vissza. A második szett megadhatta volna a minimális sanszot Goffin számára, hogy szorossá tegye a mérkőzést. 5-4-nél három pontra is volt a játszma megnyerésétől, az egyszerű hibáinak köszönhetően azonban a lehető legmesszebb került a győzelemtől. Murray 5-5 után az utolsó két játékra fejben erősebb maradt, egy szettre került, amire pár évvel ezelőtt nem reménykedhettek a britek. A harmadik játszmát Goffin biztatóan kezdte, egyből 2-0-ra ellépett. Innentől azonban mindösszesen 1 gamet tudott megnyerni a továbbra is lényegesen kevesebbet hibázó Murray ellen. A brit játékos 5-3-nál egy elképesztő védekezés után egy pazar átemeléssel diadalmaskodott, megszerezve ezzel hazájának a Davis Kupa győzelmet.

Egy elképesztő siker kronológiája…

A csúcsra jutott brit csapat boldog selfieje Kép forrása: sbnation.com

A csúcsra jutott brit csapat boldog selfieje
Kép forrása: sbnation.com

Nagy-Britannia Davis Kupa győzelme talán a tenisztörténelem egyik legnagyobb szenzációja, azt megnézve, hogy milyen messzeségekből értek fel a csúcsra. 2011-ben egy számunkra fájó összecsapáson még az Euro-afrikai zóna II. csoportjából jutottak fel, majd egy évre rá már meggyőző teljesítménnyel visszajutottak az elitbe. Az első évben még az olaszok megfékezték a briteket, idén azonban semmi se állhatott az útjukba. Andy Murray négy alkalommal bizonyult hóhérnak az ellenfél számára, mivel az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália és most Belgium ellen is ő nyerte meg a negyedik mérkőzést.

Kiemelt kép forrása: eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.