Feloszlik a “Fedberg”! Ivan Ljubicic edzi Federert 2016-ban!

2015. december 10.
by DGM96

Az világranglista egykori 3. helyezettje váltja Stefan Edberget a svájci zseni stábjában.

A hír tegnap vált hivatalossá, miután a 17-szeres Grand Slam-bajnok publikálta azt a közösségi médián keresztül:

Két év után feloszlik a "Fedberg" forrás: tennisnet.com

Két szezonon át működött a “Fedberg”
forrás: tennisnet.com

“2 sikeres év után meg szeretném köszönni gyerekkori példaképemnek, Stefan Edbergnek, hogy tagja lehetett a csapatomnak. Egy álmom vált valóra ezzel. Bár eredetileg csak a 2014-re szólt a munkája, de nagylelkű volt és maradt erre az évre is, ezt nagyon méltányolom. Sokat tanultam tőle, továbbra is hatással lesz majd a játékomra. Számomra ezek után is a csapatom részének fog számítani.”

A svéd teniszlegenda is megszólalt, aki hasonlóan korrekten értékelte a hírt és az elmúlt két szezon munkásságát. Edberg helyét tehát a 2012-ben visszavonuló horvát veszi át. Federer “sleppjének” többi részében nem történik változás: a svájci Davis Kupa-kapitány, Severin Luthi, a fizioterapeuta Daniel Troxler, és a fitnesz-edző, Pierre Paganini is azon lesz 2016-ban, hogy a bázeli teniszezőt készítsék fel a versenyekre. Hozzájuk csatlakozik Ivan Ljubicic, aki mindig is jó barátságot ápolt új “padawanjával”. Nem állhat összefüggésben, de tudni érdemes azt a horvát kapcsán, hogy ő az elmúlt időszakban Milos Raonicot edzette, ám az ifjú kanadaival 2 hete váltak el az útjaik. Lehet, hogy “válásuk” e terv fejében történt meg.

Edberg munkássága mellett nem szabad szó nélkül elmenni, úgyhogy most összegyűjtöttük, milyen eredményeket produkált a “Fedberg”:

 • összesen 22 tornadöntő, ebből…
  • 3 Grand Slam döntő
  • 2 VB döntő
  • 5 Masters döntő
  • 3 Masters győzelem
  • 7 tornagyőzelem kisebb versenyekről
 • páratlanul agresszív és látványos játékmentalitás, köztük a szinte félröptével megütött returnnel, a “Sabr”-val (amit ez év őszétől láthattunk)
  • De konkrétan mit is jelentett az “Edberg-hatás”? Ebben a videóban kiderül:

A múlt elemzése után térjünk rá a jövőre! Vajon miben segíthet majd Ljubicic Roger Federernek? Nem atomfizikai következtetés, ha azt mondjuk, hogy továbbra is szerva-orientált játékot várhatunk majd Federertől. Első megérzésre, személyem szerint több, szervából eredő ingyen pontot láthatunk tőle, hiszen Ljubicic erről volt híres, s Raonic is a dinamikus nyitásokra építi játékát. Az azonban biztos, hogy Federer nem fogja szórni a 220 km/h-s adogatásokat, de talán még kezdeményezőbb felfogásban fog majd szerválni. Szüksége is lesz a rövid(ebb) pontokra, mert jövőre sem lesz fiatalabb, ráadásul a riói olimpián mind a három versenyszámban (egyes, páros, vegyes páros (Martina Hingissel)) szeretne elindulni.

A kiemelt kép forrása: balkans.aljazeera.net

A hozzászólások le vannak zárva.