AusOpen 2016: A legerősebb párosítások alakultak ki a felső ágon

Djokovic 100 ki nem kényszerített hibával is nyert, Berdychnek szintén 5 szett kellett. Federer és Nishikori azonban magabiztos volt.

Gilles Simon (14.) nem akármilyen teniszező. Nem az eredményei miatt lehet rá használni ezt a jelzőt, hanem a játékstílusa miatt. Federert korábban már két alkalommal is döntőszettre kényszerítette Grand Slamen ebből kifolyólag, s vasárnap napjaink legjobbja, Novak Djokovic (1.) is csak nehezen találta meg a rést a francia kontrajátékán. Hozzá kell azonban tenni, hogy nem csak emiatt szenvedett a világelső. Az ötszörös bajnok a “sztenderd-önmagát” is alulmúlta a hibák és az elszalasztott lehetőségeket halmozva. Az első szett 6/3 arányban lett Djokovicé, de ez az eredmény szokatlanul hosszú idő, 59 perc után alakult ki a lejátszott pontok sokasága miatt. Simon az első elszenvedett break után még rögtön vissza tudott kapaszkodni, de a “második vészhelyzet” után ez már nem sikerült. A második szettben nem történt break, ami annak köszönhető, hogy Djokovic 11(!!!) fogadóelőnyt hibázott el, majd ennek levét kamatostul megihatta a tie-breakben, ahol csak egy pontot nyert. 1-1 után nagyjából úgy alakultak az események, mint a nyitószettben, így a világelső volt közelebb a győzelemhez. Aztán fordult a kocka. Simon volt a hatékonyabb fogadó, s Djokovic került többszöri nyomás alá. A francia fölény végül kifizetődött, jöhetett a  döntőszett. Itt azonban megint azt a világelsőt láthattuk, akit tavaly: a végjátékban szinte ellentmondás nem tűrő volt, különösen a meccsen történtekhez képest. Még a dupla-break-előny is majdnem összejött neki. “Nole”, ha nagyon nagyon nehezen is, de végül érvényesítette a papírformát. Őszintén nyilatkozott a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy “ez tipikusan az a meccs volt, amit az embernek el kell felejtenie”. A negyeddöntőben Kei Nishikori (7.) lesz az ellenfele, aki Tsongát (9.) ejtette ki váratlanul könnyedén.

Berdych zsinórban hatodszor negyeddöntős Melbourne-ben forrás: sports.ndtv.com

Berdych zsinórban hatodszor negyeddöntős Melbourne-ben
forrás: sports.ndtv.com

A másik két nyolcaddöntőn is az esélyesebb versenyző diadalmaskodott, de Tomas Berdychnek (6.) meggyűlt a baja Roberto Bautista-Aguttal (24.). Az első szettet a spanyol nyerte meg, s a folytatásban is egyenrangú ellenfél maradt, hiszen a szett- és break-előnyre is csak egy pontra volt több ízben, a cseh azonban talpon tudott maradni a nehéz szituációban, ezt lélektanilag kihasználva egyenlített. Ezt követően már Berdych volt az, aki a tempót diktálta, Baustista adogatása sok próbálkozást követően csak megadta magát. 2-1 lett a javára. Sokan már lengették volna a kockás zászlót a cseh előtt, de váratlanul visszaesett a játéka. A negyedik szettben break-hátrányba került, amire tudott volna választ adni, de a hat fogadó előny közül egyet sem értékesített, ez volt a döntő momentum. Az ötödik játszmában azonban visszatért minden a számára megfelelő kerékvágásba és 6/2-vel zárta le a mérkőzést.

Csak úgy süvített a "FedExpress" forrás: www.10sballs.com

Csak úgy süvített a “FedExpress”
forrás: www.10sballs.com

A nap utolsó meccsét Roger Federer (3.) és a belga David Goffin (15.) játszotta. A favorit természetesen a Grand Slam-rekorder veterán volt, aki végül az elvárásoknak rendesen eleget tett. Alig egy óra alatt szert tett a 2-0-ás vezetésre, esélyt sem hagyva ellenfelének. A harmadik szettben is 4/1 volt Federernek, amikor viszont egyet a két break közül Goffin vissza tudott venni, valamelyest szépítve az eredményen. Sokat azonban nem lehet mit kertelni a meccs kapcsán. A bázelinek 88 perc volt szükséges egy GS-nyolcaddöntő megnyeréséhez. Meggyőző teljesítmény, ami bizalomra adhat okot a Berdych elleni negyeddöntő kapcsán, különösen ,ha megnézzük, mennyire nem hatékony soros ellenfele a nálánál jobb teniszezők ellen.

Eredmények

N. Djokovic (1.)G. Simon (14.)6-3 6-7(1) 6-4 4-6 6-3
K. Nishikori (7.)J-W. Tsonga (9.)6-4 6-2 6-4
T. Berdych (6.)R. Bautista-Agut (24.)4-6 6-4 6-3 1-6 6-3
R. Federer (3.)D. Goffin (15.)6-2 6-1 6-4

Hétfőn az alsó ágon is ki fognak alakulni a negyeddöntők az év első GS-én. A nap meccse egyértelműen Stan Wawrinka (4.) és Milos Raonic (13.) összecsapása. Fontos lehet ez a meccs a közeljövőre nézve, hiszen a győztes Gael Monfilssal (23.) vagy Andrey Kuznetsovval találkozik a legjobb 8 között. Bárki is nyer, az szinte biztos esélyesebb lesz a másik párosítás győztesénél, így jó esély nyílik az elődöntős szereplésre. A másik negyedben Murray (2.) – Tomic (16.) és Ferrer (7.) – Isner (10.) mérkőzéseket rendeznek. Utóbbi nagyon kiélezett lehet, míg a másikon a hazai közönség várható támogatása is kevés lehet a skót ellen.

A kiemelt kép forrása: www.sigmalive.com

A hozzászólások le vannak zárva.