AusOpen 2016: Djokovic legyőzte Federert, ő az első döntős

A világelső négy szettben aratott győzelmet régi vetélytársa felett az elődöntőben.

Federer alárendelt szerepben volt, de becsületesen küzdött forrás: theguardian.com

Federer alárendelt szerepben volt, de becsületesen küzdött
forrás: theguardian.com

Novak Djokovic (1.) és Roger Federer (3.) között ez volt a 45. összecsapás. Szoros mérkőzésre lehetett számítani, ugyanis az egymás elleni mérlegük 22-22 volt a meccset megelőzően. A legjobb 4-ig vezető út alapján bizakodhattak a svájci teniszező szurkolói, mert magabiztosabban teljesítette az előző fordulókat a címvédőnél. “Nole” azonban sokszor megmutatta már, hogy egy komolyabb tétű meccsen az előzetes formája nem befolyásolja őt. Amit az első két szettben láthattunk, az nagyon, de nagyon alátámasztja ezt az állítást. Élete egyik legjobb teniszét játszotta! A világelső rögtön egy breakkel kezdett, majd óriási nyomás alá helyezte a svájcit. Nagyon precíz, s egyben bátor volt, mert az alapvonalat célozta majdnem minden ütésénél, gyakorlatilag hiba nélkül. Szinte kihúzta a talajt Federer lába alól, mert a svájci egyszerűen nem tudott agresszív ütésekkel előnybe kerülni, emellett sokat is hibázott. Nem tudta azt játszani, amit eddig a tornán. Djokovic a stabil alapvonal-játék mellett parádés elütésekkel is nehéz helyzetbe hozta ellenfelét. A szerb statisztikája az első két szettben: 17 nyerő és 6 ki nem kényszerített hiba (Federernél ez az arány 11-24).

Az év új, a végkimenetel a régi: Djokovic négy szettben nyert Federer ellen forrás: ausopen.com

Az év új, a végkimenetel a régi: Djokovic négy szettben nyert a svájci ellen
forrás: ausopen.com

Ahogyan azt várni lehetett, a nívót, amit a szerb képviselt, nem lehetett végig megtartani. Federer is ebben reménykedhetett a harmadik szettben és nem is adta fel. Az elején Djokovic csak fogadóként esett vissza, de végül 3/2-es svájci vezetésnél, egy több, mint 10 perces játékban Federer breakelt, mialatt egy teljesen új meccs vette kezdetét. Most már tudott agresszíven játszani, ez pedig meg is hozta a szépítést. Majd jött egy kis fordulat. Eső közeledett a Melbourne Park felé, így 10 percet állt a játék a negyedik szett előtt, míg a Rod Laver Aréna teljesen befedhető nem lett. A szünet kihatással volt a harmadik játszma színvonalára. A negyedik olyan volt az elején, mintha akkor kezdődött volna el a meccs. Relatíve visszafogottabbak voltak a felek, talán nem akartak annyi kockázatot vállalni, inkább az újított körülményekhez igyekeztek idomulni. A szett fordulópontja 4/3-as Djokovic vezetésnél volt. 0-30 volt a világelsőnek, de Federer egy parádés labdamenettel 30-mindre módosította az állást. Ez volt az utolsó pont, amit a 17-szeres Grand Slam-bajnok megnyert. Djokovic egy necces tenyeres elütéssel break-labdát harcolt ki, amit megcsinált, majd probléma nélkül kiszerválta a meccset.

Végeredmény: Novak Djokovic (1.) – Roger Federer (3.) 6/1 6/2 3/6 6/3 (játékidő: 2 óra 23 perc)

Megvan tehát az első finalista az év első Grand Slam-tornáján, aki nem más, mint a címvédő és világelső. Ez lesz zsinórban az ötödik GS-döntője, ahol Andy Murrayvel (2.) vagy Milos Raoniccal (13.) találkozik. Az a meccs magyar idő szerint holnap délelőtt 9:30-kor kezdődik és közvetíteni fogja az Eurosport1.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.