AusOpen 2016: Valami Melbourneben már két éve nem változik

Ausztrália városában nem fújnak új szelek, 2016-ban ismét Andy Murray lesz Novak Djokovic ellenfele a döntőben.

Milos Raonic második alkalommal próbálkozhatott meg a Grand Slam döntőbe kerüléssel, első kísérletét még 2014-ben Wimbledonban Roger Federer könnyedén megakadályozta. Most azonban egy sokat fejlődött Raonic készülhetett az elődöntőre, és nem is volt teljesen esélytelen. A másik oldalon Murray 2010 óta két alkalmat kivéve négyszer jutott el legalább a döntőig.

Andy Murray-Milos Raonic 4/6 7/5 6/7(4) 6/3 6/2

Az első break döntő volt, Raonic nyerte az első szettet Kép forrása: ausopen.com

Az első break döntő volt, Raonic nyerte az első szettet
Kép forrása: ausopen.com

Az első szettet Raonic remek nyerő ütésekkel kezdte, breakelt és Murray tisztában volt vele, hogy nem lesz könnyű visszajönnie. A brit ugyan Raonic első adogatójátékánál még három lehetőséget is kapott erre, viszont a kanadai itt is remekül játszotta meg a pontokat, innentől pedig magabiztosan megnyerte az első szettet. Raonic az első szettben rengetegszer lépett fel a hálóhoz és nagy százalékban hatékonyan tevékenykedett ott, valamint 14 nyerője nagy segítségnek bizonyult számára.

Murray a lehető legjobbkor vette el először Raonic szerváját a második szettben kép forrása: ausopen.com

Murray a lehető legjobbkor vette el először Raonic szerváját a második szettben
kép forrása: ausopen.com

A második játszmában Murray elkezdett egyre jobban fogadni és inkább a kanadaira helyeződött nagyobb nyomás a saját adogatásainál. Murray a második játszmában nem engedte break lehetőség közelébe ellenfelét, azonban egy jó ideig úgy tűnt, hogy a brit is hiába szeretné elnyerni Raonic adogatását. A nyomás azonban végül megtörte a kanadait és mielőtt kiharcolhatta volna a rövidítést, elveszítette az adogatását, így Murraynek sikerült kiegyenlítenie.

A nagy szervák segítették Raonicot a rövidítésben Kép forrása: ausopen.com

A nagy szervák segítették Raonicot a rövidítésben
Kép forrása: ausopen.com

A harmadik játszmában Raonic ismét el kezdett olyan szinten adogatni, hogy Murraynek gyakorlatilag semmi esélye ne legyen elvenni az adogatását. Raonic a rövidítésig mindösszesen 4 pontot bukott a saját szervája mögött, csupán neki adódott egyetlen esélye a break előny megszerzésére, egy elrontott fonák azonban hamar szertefoszlatta ezt a vágyat. A rövidítést Raonic kezdte mini breakkel, ez még nem sokat jelentett, a második hasonló fogadásból szerzett fór viszont már igen. Raonic továbbra is rettentően magabiztosan adogatott és 7-4-re megnyerte a Tierbeaket.

A negyedik szett után Murraynél volt a lépéselőny Kép forrása: ausopen.com

A negyedik szett után Murraynél volt a lépéselőny
Kép forrása: ausopen.com

Raonic a negyedik játszmában eleinte hiába hozta gond nélkül az adogatásait, 3-3-nál hirtelen megtorpant és semmire elveszítette a szerváját. Andy Murray két megnyert adogatójátékra volt attól, hogy rettentően nehéz helyzetből kiharcolja a döntő játszmát. Ez azonban egyáltalán nem volt könnyű feladat a brit számára, akinek ebben a két játékban három breaklabdát is hárítania kellett, de végül sikerült neki, így 3 és fél óra játék után következhetett a döntő szett.

Murray ötödször is bejutott az Australian Open döntőjébe Kép forrása: smh.com.au

Murray ötödször is bejutott az Australian Open döntőjébe
Kép forrása: smh.com.au

A torna 13. kiemeltje az utolsó erejével harcolt a döntő kiharcolásáért, azonban lehetett látni, hogy kisebb sérülést szenvedett a mérkőzésen. Sok labdára csak nehézkesen tudott rámozdulni és arckifejezése is ezt tanúsította. Murray pedig nem ismert kegyelmet, a döntő szett elején rögtön kétszer elnyerte Raonic szerváját és 3-0-val kezdett, a második break pedig felért a győzelemmel. A világranglista második pedig saját adogatásaiból nem engedett, Raonic csak a saját adogatójátékaiból tudott nagy nehezen gamet nyerni. Murray néhány pontot néha el is szórakozott, könnyedén lehetett volna 6-0 is az ötödik szett, azonban Raonic hozta a becsületjátékokat. Murray 6/2-re nyerte az ötödik szettet és szetthátrányból fordítva döntőbe jutott.

Murray 4 óra 8 perces küzdelem után készülhet pályafutása ötödik Australian Open fináléjára, amit negyedszer fog Novak Djokovic ellen játszani.

A hozzászólások le vannak zárva.