RG16: A férfi egyes finálé előzetese

Novak Djokovic “halhatatlanná válik”, vagy Andy Murray 3-szoros Grand Slam-bajnok lesz? – Tények, spekulációk a döntő előtt.

Kezdésként, foglaljuk össze, hogy a döntőbe jutásukkal milyen “mérföldkőhöz” értek el:

Novak Djokovic

Andy Murray

Zsinórban a 6. GS-döntőjébe jutott be. Ez a tenisztörténelem 3. leghosszabb GS-döntős szériája. A lista első két helyén Roger Federer áll

Mind a 4 GS-en eljutott legalább a döntőig

Összességében ez a 20. GS-döntője, ezzel az örökranglista a 2. helyén áll Nadal-lal holtversenyben

1937 (Bunny Austin) óta az első brit döntős a párizsi salakon

Zsinórban a 3. Roland Garros-döntőjébe jutott be. Legutóbb Nadal érte el ezt 2012 és 2014 között

A legrelevánsabb statisztikák az egymás ellen vívott párharcukról:

Novak Djokovic

Andy Murray

23

Örök mérleg

10

7

Mérleg a Grand Slam-tornákon

2

9

Mérleg a tornadöntőkön

7

4

Mérleg a Grand Slam-döntőkön

2

4

Mérleg a salakpályás meccseken

1

2

Egymás elleni mérleg 2016-ban

1

Továbbá: Mind a 4 GS-en játszottak most már egymás ellen döntőt!

Mi is lesz a tét?

Novak Djokovic (1.) másodjára (legutóbb 2012-ben) kísérelheti meg azt, ami sem Rafael Nadal-nak, sem Roger Federernek nem sikerült (ő is kétszer próbál(hat)ta meg): megnyerni zsinórban 4 Grand Slam-tornát. Az Open Érában utoljára 1969-ben Rod Laver vitte véghez ezt a hőstettet. A másik tét a szerb számára a Karrier-Grand Slam teljesítése, vagyis diadalmaskodni mind a 4 nagy tornán legalább egyszer. A világelső már a negyedik alkalommal van ott “az örökkévalóság bejáratánál”, de Nadal 3-szor (ha figyelembe vesszük a ’13-as elődöntőt, akkor 4-szer), tavaly pedig Stan Wawrinka akadályozta meg abban, hogy megkaparintsa “a kirakós utolsó darabját”. Egy esetleges 12. GS-címmel pedig az örök ranglista 3. helyét egyedül birtokolhatja, Roy Emerson-t megelőzve.  Szerb győzelem esetén tehát duplán történelmi pillanatot élhetünk meg, ha megnézzük a mérkőzést.

Ha Andy Murray (2.) nyer, 3-szoros GS-bajnok lesz. Továbbá ezzel ő is közel kerülhet a Karrier-Grand Slam-hez, hiszen, már csak az az Australian Open hiányozhat a gyűjteményből, ahol már 5-ször kikapott a döntőben.

A lexikonoktól a pályára

Bizony, láthatjuk, miért is küzdenek majd a felek vasárnap délután, de vajon mi is történhet konkrétan “a harcmezőn”?

Ha gyakorlati szemmel akarjuk nézni a dolgokat, Murray-ről kell több szót ejtenünk. A skót eszközölt ugyanis komoly változásokat játékában. Már tavaly is roppant nagyot fejlődött salakon, de idén újabb szintet lépett. Játéka sokkal változatosabb, de agresszívabb is. A madridi fináléban még kikapott soros ellenfelétől, de egy héttel később, Rómában, kicsit más játékkal győzte le (a kissé fáradt) Djokovic-ot. Murray sikerének az lehet a kulcsa, ahogyan az olasz fővárosban játszott: kevesebb ütés a világelső fonákjára, és még agresszívebb tenisz. Párharcukat ugyanis a küzdelmes fonák kereszt-csaták jellemezték (s jellemzik is), de abból kevésszer jött ki győztesen a skót. Emiatt az lehet a megfelelő taktika, ha variálja az ütéseit – ez csak az egyik lehet. Másrészt, neki kell kezdeményezőnek lennie, mert Djokovic erőnléte alapvetően jobb az övénél – az eső miatti csúszás aligha okozott gondot a szerbnek.

S, hogy mit kell tennie Djokovic-nak? Az ő játéka nem sokat változott, bár, nincs is erre nagyon szüksége. Arra kell törekednie, hogy Murray a lehető legkevesebbszer tudja használni az újításait, talán többet pörgetni és támadni a skót második szerváját.

Mind a ketten a végjátékra kerültek nagyon jó formába. A szerb már régóta ereje teljében játszik, de az, hogy Murray látványosan feljavult, csak “dobhat” a mérkőzés színvonalán. Viszont már a történelmi tét miatt is érdemes lesz megnézni a mérkőzést!

A kiemelt kép forrása: bleacherreport.com és www.telegraph.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.