Davis Cup 2016: 4 között a címvédő, a horvátok idegenben fordítottak 0-2-ről

2016. július 19.
by DGM96

Az Olimpia felkavarta az idei naptárat, így a múlt héten egyszerre zajlottak a csapatverseny küzdelmei és néhány ATP torna is.

Szerbia – Nagy-Britannia 2:3 (Belgrád, salak)

Péntek
Janko Tipsarevic – Kyle Edmund 3/6 4/6 0/6
Dusan Lajovic – James Ward 6/1 6/3 6/2

Szombat
Filip Krajinovic/Nenad Zimonjic – Jamie Murray/Dominic Inglot 1/6 7/6(2) 3/6 4/6

Vasárnap
Dusan Lajovic – Kyle Edmund 3/6 4/6 6/7(5)
Janko Tipsarevic – James Ward 6/2 3/6 7/5

Andy Murray nem játszott, de lélekben ott volt a csapattal forrás: facebook.com\DavisCupTennis

Andy Murray nem játszott, de lélekben ott volt a csapattal
forrás: facebook.com\DavisCupTennis

A címvédő britek déli szomszédunkhoz utaztak, a 2010-es győzteshez. Márciusban, mikor létrejött ez a párosítás, a világ “teniszközönsége” igazán dörzsölgethette a tenyerét, mert esély volt arra, hogy Novak Djokovic és Andy Murray a Davis Kupában is összecsap majd. Erre végül nem került sor: a szerb világelső vállproblémák miatt hamar búcsúzott Wimbledontól, a sérülés pedig olyan mértékű volt, hogy az nem jött helyre e megmérettetés kezdetére. Andy Murray is az erőbeosztásra figyelt. A hazai Slam megnyerése után hamar közölte, hogy itt sem játszik, s az Olimpia miatt majd Torontóban sem. Ennek ellenére elkísérte a válogatottat és a kispadról biztatta a társakat. A világranglista 2. helyezettje helyett így a fiatal Kyle Edmund “vitte a zászlót”, mindkét mérkőzését megnyerte egyéniben, de Edmund jelenlétéhez hasonlóan döntő tényezőnek számított a jól bevált Jamie Murray – Dominic Inglot páros is. Az Egyesült Királyság szeptemberben Argentínát fogadja majd a döntőbe jutásért.

Olaszország – Argentína 1:3 (Pesaro, salak)

Péntek
Andreas Seppi – Federico Delbonis 6/7(4) 6/3 3/6 6/7(3)
Fabio Fognini – Juan Monaco 6/1 6/1 7/5

Szombat
Fabio Fognini/Paolo Lorenzi – Juan Martin Del Potro/Guido Pella 1/6 6/7(4) 6/3 6/3 4/6
Vasárnap
Fabio Fognini – Federico Delbonis 4/6 5/7 6/3 5/7

Ami (vagy inkább aki) a briteknél Edmund volt, az az argentinoknál Federico Delbonis. A világranglista 40. helyezettje 2 mérkőzéséből 2-őt nyert meg. Sikereinek önmagában is lélektani jelentőségei vannak, Olaszország két legjobb teniszezőjét győzte le, olasz közönség előtt. Megemlítendő még az, hogy Juan Martin Del Potro visszatért a válogatottba. Guido Pellával meg is nyerték a párost, 5 szettben.

Csehország – Franciaország 1:3 (Trlnec, fedett pálya)

Péntek
Lukas Rosol – Jo-Wilfried Tsonga 6/4 3/6 4/6 7/6(8) 6/4
Jiri Vesely – Lucas Pouille 6/7 4/6 5/7

Szombat
Lukas Rosol/Radek Stephanek – Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut 1/6 6/3 3/6 6/4 4/6

Vasárnap
Jiri Vesely – Jo-Wilfried Tsonga 6/4 6/7(3) 4/6 5/7

Ez a párharc akár szombaton eldőlhetett volna. A legelső meccsen J-W. Tsongának két mérkőzéslabdája is volt a 4. szett rövidítésében, de Lukas Rosol heroikus küzdelemben megszerezte a csehek első, s mint később kiderült, egyetlen győzelmét. Ami jellemző volt az egész fordulóra az az, hogy a győztes országoknál a fiatalok is kivették részüket a sikerben. A franciáknál ebben az esetben Lucas Pouille-t kell megemlíteni. Sokat segített amúgy az Herbert-Mahut páros is, akik a wimbledoni győzelemből szerzett lendülettel a “hazaszolgálat” során is jól teljesítettek. A két évvel ezelőtti döntősöket Horvátország fogadja majd szeptember 3. hétvégéjén.

Egyesült Államok – Horvátország 2:3 (Portland, kemény pálya)

Péntek
Jack Sock – Marin Cilic 4/6 3/6 6/3 6/4 6/4
John Isner – Borna Coric 6/4 6/4 6/3

Szombat
Bob Bryan/Mike Bryan – Marin Cilic/Ivan Dodig 2/6 6/2 2/6 4/6

Vasárnap
John Isner – Marin Cilic 6/7(11) 3/6 4/6
Jack Sock – Borna Coric 4/6 6/3 3/6 4/6

Borna Coric 19 évesen és 9 hónaposan lett hazája válogatottjának nyerő embere forrás: facebook.com\DavisCupTennis

Borna Coric 19 évesen és 9 hónaposan lett hazája válogatottjának nyerő embere
forrás: facebook.com\DavisCupTennis

A forduló párharca egyértelműen ez volt. A horvátok idegenben fordítottak 0-2-ről, ami egy elképesztő fegyvertény. Pedig az első nap után úgy tűnt, hogy “az eposz” legfőbb írója éppen az USA lesz, hiszen Jack Sock 0-2-es szetthátrányból fordított Marin Cilic ellen. A bosszantó vereség után csak tetéződött a baj a vendégek számára, mert aztán Borna Coric nem bírt John Isnerrel. Minden a hazaiaknak kedvezett a párosra. Náluk a Bryan-fivérek álltak ki, míg a horvátoknál egy látszólag “félkarú óriás”, ugyanis a kiválóan párosozó Ivan Dodig partnere Marin Cilic volt. A mérkőzés azonban annak a közhelynek erősítette meg létjogosultságát, hogy bizony a Davis Kupa más kávéház. Borulhat, ebben az esetben borult is a papírforma: Dodig és Cilic oktatta a sporttörténelem egyik legsikeresebb ikerpárosát és 4 szettben nyertek. Ez hozhatta meg a fordulatot. Másnap a 2014-es US Open-bajnok ellen John Isner mindössze két breaklabdát tudott kiharcolni az egész meccsen (egyet kihasznált), majd Borna Coric még csak most közeledve a 20-hoz bírta el a terhet és nyert a mindent eldöntő, 5. meccsen Jack Sock ellen.

A hozzászólások le vannak zárva.