Szezonsumma 2016: Akik átvehetik a stafétát

Az év végéhez közeledtével összegezzük az idényt. Versenyek, játékosok idei teljesítményei kerülnek górcső alá sorozatunkban. Ebben a cikkben szemügyre vesszük, milyen évet zártak a legígéretesebb fiatalok, az ún. “NextGen” játékosok.

Hogy kik is azok a NexGen-ek? Idéntől az ATP kiemelt figyelemmel fogja kísérni a világranglista első 200 helyezettje közül a 21 éven aluli teniszezőket. Korukat és ranglistás helyezésüket tekintve ígéretes jövő előtt állnak. A férfi tenisz szövetség pedig felkarolásukkal igyekszik “megszoktatni velük a rivaldafényt”.

Lucas Pouille

Születési dátum:

1994.02.23

2016-os mérleg:

34-22 (top 10-esek ellen: 5-6)

Tornagyőzelmek száma:

1 (2 döntőből)

Ranglistás helyezés év elején:

78.

Ranglistás helyezés az év végén

15.

forrás: www.sportbuzzbusiness.fr

forrás: www.sportbuzzbusiness.fr

Bár ő már túlkoros a NextGen kategóriához, de a mindössze egy plusz évtől most eltekintünk, és egy csoportba soroljuk kortársaival.

Tehetségéhez sosem fért kétség, a francia tenisz legnagyobb reménységeként volt számon tartva, és az év elején már erre okot is adott. Miamiban hívta fel magára először a figyelmet, ahol a legjobb 16 közé jutott. Ezt David Ferrer kiejtésével érte el, ami nem csak az első Masters-nyolcaddöntőjét eredményezte, hanem első top 10-es teniszező felett aratott győzelmét is. Monte Carlóban ugyanez volt a szereplés, újabb 10-en belüli skalpját gyűjtötte be, Richard Gasquet személyében. A bukaresti 250-esen aztán lejátszotta első tornadöntőjét, ott viszont Fernando Verdasco jobbnak bizonyult nála. A salakszezon utolsó nagy teljesítményét Rómában vitte véghez, ahol nem kis szerencsével bejutott első Masters-elődöntőjébe. Eleve szerencsés vesztesként kvalifikálta magát a főtáblára, majd ott is csak két meccset kellett játszania, visszalépések miatt. David Ferrert azonban most is legyőzte. Murrayvel viszont nem tudott mit kezdeni a 4 között. Ilyen előzmények után mégsem volt jó a Roland Garrosa,a második fordulóban búcsúzott, pedig itt már kiemelt volt.

Nadalt a szezon egyik legjobb meccsén legyőzte forrás: tennis.com

Nadalt a szezon egyik legjobb meccsén legyőzte
forrás: tennis.com

Wimbledonban azonban kárpótolt. Bár hullottak ki mellőle nagy nevek, de Juan Martin Del Potrót azért legyőzte és egy nagyon szoros meccsen (6/4 4/6 3/6 6/4 10/8) vívta ki első GS-negyeddöntőjét Bernard Tomic ellen. Tomas Berdych viszont már kifogott rajta. Ennek ellenére nem lehetett csalódott, szépen araszolt az élmezőny felé. Az igazán nagy dobások aztán ősszel következtek. A US Openre nem készült fel a legjobban, de magán a New Yorki tornán robbant be teljes mértékben a köztudatba. Úgy jutott be a nyolcaddöntőbe, hogy előtte két mérkőzést is 5 szettben nyert meg (Marco Chiudinelli, majd Roberto Bautista-Agut ellen). Az újabb negyeddöntőért nem akárkit kellett legyőznie, Rafael Nadalt. Az egykori világelső emberére akadt, ki is kapott tőle egy nagyon fordulatos meccsen (6/1 2/6 6/4 4/6 7/6(6)). A fiatal francia break-hátrányban volt a döntőszettben, innen nyert végül. A találkozót meg is választotta az ATP World Tour a szezon legjobb GS-meccsének. Az elődöntő aztán nem jött össze, vélhetőleg a Gael Monfils elleni meccsre minden puskaporát ellőtte. Ázsiában és a fedett pályákon már nem muzsikált ennyire jól. Leszámítva a metzi versenyt, ahol megszerezte karrierje első tornagyőzelmét, Dominic Thiemet legyőzve a döntőben. Az évet végül a világranglista 15. helyén végezte. Az ATP World Tour pedig megválasztotta az év legtöbbet fejlődött játékosának.

Lucas Pouille egy nagyon komplex játékos, gyakorlatilag mindent jól csinál. Jó a lábmunkája, jól szervál, jó a hálónál és képes szórni a nyerőket az alapvonalról is. Látványos a tenisze. A mentalitásával sincs gond, hiszen a nagy tornákon nagyon sok 5 szettes meccset játszott és azokat mind megnyerte. Nem mutatott jelet arra, hogy valaha is „elkallódna”. 2017 nagy próbatétel lesz a számára, hiszen most már fognak rá figyelni, és még azt nem tudjuk igazán, hogy teljesít a rivalda fényben. Amit eddig nyújtott, az viszont nem azt mutatta, hogy ő lehet a következő Grigor Dimitrov.

Nick Kyrgios

Születési dátum:

1995.04.27

2016-os mérleg:

39-15 (top 10-esek ellen: 6-7)

Tornagyőzelmek száma:

3 (3 döntőből)

Ranglistás helyezés év elején:

30.

Ranglistás helyezés az év végén

13.

forrás: straitstimes.com

forrás: straitstimes.com

2016 nagy részében „csendben” volt az ausztrál fenegyerek. Mi több, konkrét eredmények jöttek napjaink egyik legellentmondásosabb teniszezőjétől. Télen Marseilleben megszerezte karrierje első tornagyőzelmét makulátlan játékkal és produkált 8 meccses győzelmi szériát, ami a Francia Riviérán kezdődött és a Dubai 500-as elődöntőjében ért véget. „Menetelése” során Berdych-et kétszer, Gasquet-t és Cilicet egyszer-egyszer győzte le. Miamiban szintúgy a 4-ig jutott, majd salakon, Madridban is jól teljesített, itt a negyeddöntő volt a végállomás. Mindkét említett Mastersen Kei Nishikoritól. Komplexitását jelzi, hogy salakon képes megszorongatni Rafa Nadalt is, ahogyan az történt a Római nyolcaddöntőben. Wimbledonban csak a későbbi bajnok, Andy Murray tudta megállítani a 4. körben. A US Open Series első versenyén jött az újabb tornagyőzelem, Atlantában. Az amerikai Slamen aztán felhívta magára a figyelmet. Az ukrán Marchenko elleni 3. körös meccsét könnyeivel küszködve adta fel (csípősérülésre hivatkozva), ez a gesztus pedig homlokegyenest szembe megy azzal a korábbi állításával, hogy ő nem is szeret teniszezni.

Végül gyanús is volt, hogy októberig nem hallott a világ semmiféle Kyrgios-botrányról. A Tokiói 500-ast még megnyerte, ami legrangosabb tornagyőzelmét jelenti, ám a következő héten, a Shanghai Mastersen újra megbotránkoztatott mindenkit. Mischa Zverev ellen kiállt a 2. körben, de azt a meccset olyan alantas módon „adta le” a veterán németnek (3/6 1/6), hogy az 2016 botránya lett. Az ATP sem hagyta szó nélkül: 25 ezer amerikai dollárnyi bírságot szabtak ki rá, de ami a legfontosabb, október 17-étől január 15-ig terjedő eltiltást kapott és 8 játékhetet kell kihagynia. Emellett arra is felszólították, hogy keressen fel egy pszichológust.

Kyrgios jól kezdte az évet, aztán jól is folytatta, sokan már azt hitték, megjött végre az esze. Minden feltételezést azonban semmissé tett a kínai metropoliszban. Kimondott edzője továbbra sincs. Ő nem igényli, és kevesen lennének hajlandók patronálni egy ilyen személyiséget. Jövőre valamerre mozdulnia kell majd a huza-vonának, mert istenadta tehetsége van.

Alexander Zverev

Születési dátum:

1997.04.20

2016-os mérleg:

44-24 (top 10-esek ellen: 3-5)

Tornagyőzelmek száma:

1 (3 döntőből)

Ranglistás helyezés év elején:

83.

Ranglistás helyezés az év végén

24.

forrás: si.com

forrás: si.com

Mischa kisöccse még csak 19 éves, de már most a bő élmezőny tagja és nagyon nagy potenciál van benne. Grand Slam-tornán nem alkotott nagyot, még a Masterseken sem. A kisebb versenyeken viszont serényen gyűjtötte a pontokat, illetve egy-egy meccsen nagy neveket győzött le, vagy jutott meccslabdához ellenük. A 250-es tornák közül Montpellierben (fedett pálya), Münchenben (salak) és Stockholmban (fedett pálya) az elődöntőig jutott. Nizzában (salak) és Szentpéterváron (fedett pálya) a döntőig jutott, Oroszországban pedig meg is nyerte azt, méghozzá az akkor friss US Open-bajnok Stan Wawrinka ellen.

Roger Federer és Rafa Nadal ellen is volt szerencséje játszani ebben az évben. A mallorcai ellen nem is akármilyen meccset játszott. Az Indian Wells-i nyolcaddöntőben meccslabdája volt az ifjú németnek. Végül drámai körülmények közt veszített, győzelme azért (is) maradt el, mert annál a bizonyos pontnál hálóba ütötte a lecsapást. Ezen pedig nem tudta magát túltenni. Federer ellen már jött a siker, ráadásul hazai közönség előtt, Halléban. A füves pályás 500-as torna elődöntőjében győzte le a svájci veteránt 7/6(4) 5/7 6/3-ra. Kétség kívül ez volt az év másik nagy momentuma számára, az őszi tornagyőzelem mellett, ami egyébként az első volt pályafutása során. Ami a többi 500-ast illeti, Rotterdamban (fedett) és Pekingben (kemény) a negyeddöntőig, Washingtonban (kemény) az elődöntőig ment. Halléban pedig visszatérő honfitársa, Florian Mayer ütötte el a győzelemtől.

Pouille mellett ő fejlődött még a leglátványosabban ebben az évben. Jövőre lesz még csak 20 esztendős, de már ott van szűk élmezőny mögött. Rá is érdemes lesz figyelni 2017-ben.

Futottak még…

 • forrás: ibtimes.co.uk

  forrás: ibtimes.co.uk

  A brit Kyle Edmund 21 évesen már Davis Kupa-győztesnek mondhatja magát. A tavaly aratott sikerbe pedig szépen belekapaszkodott. Az év első felében dominált a Challengereken (3 tornadöntő: 2 győzelem) és egy-két ATP tornán (pl.: Doha, Queen’s, Peking) összejött a negyeddöntő, még többön pedig a kvalifikáció. Idei legnagyobb teljesítménye a US Open-nyolcaddöntője, melyet többek közt Richard Gasquet és John Isner legyőzésével ért el. Év végén pedig elődöntőzött Antwerpenben. Az évet a 102. helyen kezdte és a 45-diken zárta.

 • forrás: tennis-tourtalk.com

  forrás: tennis-tourtalk.com

  Borna Coric (20) jól kezdte az évet, Chennaiban és Marrakechben is döntőzött (előbbi volt az első pályafutásán), de mind a két helyen kikapott. Ezt a két eredményt mutathatja fel a horvát 2016-ból. Cincinnatiben volt még jó hete, mert legyőzte Rafa Nadalt (aki viszont teljesen ereje vesztett volt az olimpia után) és bejutott a 8 közé. A szezon második felében viszont egy komoly térdsérülés sújtotta. Szeptemberben még játszott a US Openen, utána viszont befejezte az évet, mert műtétre volt szüksége. A szezon elején ott volt a top 30 közelében, de szinte ott fejezte be az évet (48.), ahol elkezdte (44.).

 • forrás: sportinglife.com

  forrás: sportinglife.com

  Az orosz Karen Khachanov (20) ősszel robbant be a köztudatba. Az év túlnyomó részéig viszonylag kiegyensúlyozott volt a Challengereken, néhány ATP tornára pedig sikerült a kvalifikáció. Szeptember végén aztán jött a meglepetés. Világranglista 101-dikként megnyerte a Chengdu-i tornát, olyan neveket legyőzve, mint például Viktor Troicki vagy Feliciano Lopez. Egy év alatt 99 (!) helyet javított a világranglistán: 152. helyen kezdett és az 53-dikon zárt.

 

 • forrás: menstennisforums.com

  forrás: menstennisforums.com

  Az amerikai Taylor Fritz (19) még a szezon elején hallatott magáról. Memphisben bejutott a döntőbe, ahol a tornát évek óta uraló Nishikori megállította, két héttel később pedig az Acapulcói 500-ason csak a legjobb 8 között esett ki. Ezzel stabilizálta helyét a top 100-ban, de több kiugró eredményt már nem hozott az év hátralevő része. Viszont képes volt füvön szettet nyerni Federertől (Stuttgart) és Wawrinkától (Wimbledon) is. 2017-et a 76. helyen kezdi meg.

 

 

Ők voltak tehát 2016 legjobb „U21-sei”. Ami a játék minőségét illeti, vannak méltó utódok a „nagy négyes” örökségére. Képességük már szinte megvan az élmezőnyhöz, legtöbbjük előtt már csak a mentális akadály áll egy újabb szint meglépéséhez. Miattuk is érdemes lesz követni a 2017-es eseményeket. És akkor még ott vannak azok a fiatalok is, akik idén (még) nem fértek be a top 100-ba: Az amerikai Francis Tiafoe, aki a US Openen csak 2-0-ról kapott ki John Isner ellen. Az orosz Andrey Rublev. A svéd Ymer testvérek, akik Stockholmban megnyerték a páros tornát. A még mindig csak 18 éves, macedón születésű, de amerikai Stefan Kozlov. A koreai Hyeon Chung, a francia Quentin Halys, és még lehetne folytatni a sort.

Jövőtőtől pedig ezek a fiatalok már egy korosztályos tornán mérhetik össze az erejüket. Az ATP ugyanis 2017-től elindítja a „Next Gen ATP Final”-t, ami a gyakorlatilag a korosztály World Tour Finals-a lesz. A versenyt Milánóban rendezik.

A kiemelt kép forrása: btu.org.ua

A hozzászólások le vannak zárva.