2001.02.04. – Valami elkezdődött!

2017. február 5.
by cort

Az ezredforduló legnagyobb ígéretének tartott, junior wimbledoni bajnok és világelső Roger Federer 2000-ben még csak tornadöntőig jutott, 2001-ben azonban már nem talált legyőzőre egy ATP tornán.

2001. január 29. és február 4. között Milánóban rendezték meg az év első fedett pályás tornáját, ahova hetedik kiemeltként érkezett meg az akkor még csak 19 éves Roger Federer.
Federer az első fordulóban a német Rainer Schüttlerrel találkozott, és saját adogatásai mögött mindössze tíz pontot vesztve 6-3 6-4 arányban győzött a későbbi Australian Open döntőse ellen. A svájci tinédzser a második körben Cyril Saulnier ellen lépett pályára. Ha valakinek nem lenne ismerős a francia játékos neve, azon nem csodálkozunk, igaz, Eugenie Bouchard edzőjeként talán mégis csak ismerősen csenghet a név. Saulnier karrierje legjobbjaként 48. volt a világranglistán, ennek ellenére rendesen megszorongatta Federert, aki szetthátrányból, 2-6 6-3 6-4-re hozta a mérkőzést. A nyolc között aztán a szabadkártyás Goran Ivanisevic következett, akit alig egy óra alatt, két 6-4 6-4-gyel küldött haza, jobban mondva wimbledoni győzelme felé, ugyanis a horvát ászgyáros alig fél évvel később elhódította a wimbledoni Grand Slam trófeát.
Az igazi kihívás a négy között várt Federerre, az orosz Yevgeny Kafelnikov személyében. A volt világelső Kafelnikov ekkor hetedik volt a világranglistán, de az ő erejéből is csak egy játszmára futotta a svájci ellen. A vége 6-2 6-7 6-3 lett, amivel Federer bejutott karrierje harmadik ATP tornadöntőjébe. A fináléban ismét egy kevésbé ismert francia, az élete első tornagyőzelméért pályára lépő Julien Boutter próbált borsot törni Roger orra alá, de ezen az estén (és azóta számtalanszor), a svájci hagyta el győztesen a pályát. A vége 6-4 6-7 6-4 lett, és ezzel a tornagyőzelemmel Federer elindult a halhatatlanság felé.

A hozzászólások le vannak zárva.