Szezonsumma 2017: Ez a gallok éve volt

Összefoglalónk a Davis Kupa Világcsoportjával folytatódik. Csak a finálé volt szorosabb, Franciaország meggyőző teljesítménnyel lett tizedszer végső győztes. 

Irreális pofon a címvédőnek? 

A címvédő kieséséért Fabio Fognini felelt!
Kép forrása: reuters.com

Február 5.-e volt az a nap, amikor eldőlt a címvédés lehetőségének gyors kérdése. Argentína ezen a hétvégén Olaszország válogatottját fogadta, ám viszonylag tartalékosan. Ennek az első nap rendesen meg is lett a böjtje, hiszen Paolo Lorenzi simán legyőzte Guido Pellát, Andreas Seppi pedig négy szettben jutatta 2-0-hoz válogatottját Carlos Berlocq ellen. A párosok küzdelme adott némi reményt argentinának, amire kevésbé lehetett számítani. A legerősebb felállítású olasz párosként, a Bolleli/Fognini kettős döntő szett 7/6-ra kikapott, így a harc folytatódott tovább. Olyannyira ment tovább az éles harc, hogy Argentína megnyugodott, egyben egyre erősebb tűz égett bennük. Carlos Berlocq egy újabb kegyetlen öt szettes küzdelmet nyert meg Paolo Lorenzivel szemben, 2-2-re állt a két válogatott. Corrado Barazutti úgy döntött, hogy az ötödik mérkőzésre Fabio Fognini lesz a nyerőember, bár ezt nála pont soha sem érezhető előre. Végül is az olasz szövetségi kapitánynak igaza lett, de nem akármilyen módon. Pella megnyerte az olasz ellen az első két szettet, majd onnan mindösszesen 9 játékot a folytatásban. Az első meglepetés tehát hamar érkezett, a címvédő pár nap alatt vett búcsút a 2017-es sorozattól.

Az idei Davis Kupa egyik legmeghökkentőbb pillanata ( Nagy-Britania így nyert 3-2-re Kanada ellen az első fordulóban ) 

A negyeddöntőkben Belgium és Ausztrália egyaránt 3-2-vel jutott tovább, tegyük hozzá úgy, hogy az utolsó mérkőzést már nem kellett lejátszani egyikőjüknek sem. Franciaország és Szerbia még ennél is magabiztosabb volt, hiszen a két csapat az utolsó napnak már tét nélkül vágott neki, majd nyertek mind a ketten 4-1 arányban.

Nincs utolsó meccs, Jolly Joker ismét alkot a másik pályán. 

Tsonga így ünnepelte győzelmét Lajovic ellen
Kép forrása: gettyimages.fr

Franciaország Lilleben salakon fogadta Szerbiát. A párharc Lucas Pouille meglepő vereségével indult Dusan Lajovic ellen, amin Jo-Wilfried Tsonga javított miután három szettben legyőzte Laslo Djerét. A páros kritikus volt, mivel érezhető volt, hogy ez a szerbek utolsó esélye, hogy kiélezett küzdelem legyen ebből. A Herbert/Mahut kettős azonban kíméletlen volt és három szettben nyert a Krajnovic/Zimojnic duóval szemben. A szerbek a harmadik nap elején még némileg reménykedhettek, miután Lajovic Tsonga ellen megnyerte az első szettet, azonban a következő hármat zsinórban bukta. Tsonga győzelmével Franciaország 3-1-el került az idei fináléba.

2015 után ismét Darcis nyerte meg a belgáknak az elődöntőt
Kép forrása: tennis.com.au

Belgium 2015 után ismét hazai pályán szeretett volna döntőbe jutni. A fináléba jutás lehetősége azonban Ausztráliának is érzékeny pont volt. 2001 óta várakoztak, egy győzelem esetén jöhetett volna a 2001-es Franciaország-Ausztrália Davis Kupa döntő visszavágó. Az első nap után döntetlenre álltak a felek. David Goffin négy szettben legyőzte John Millmant, Steve Darcis pedig hiába vezetetett 2-1-re, végül kikapott öt szettben Nick Kyrgiostól. A párosok küzdelme egyértelműen mutatta, hogy Belgium amennyiben döntős akar lenni, vasárnap mind a két egyénit nyernie kell. John Peers és Jordan Thompson ugyanis hét játékot veszített csak a Ruben Bemelmans/Joris De Loore páros ellen. Nick Kyrgios a zárónapon kitette szívét lelkét, azonban nem tudta legyőzni David Goffint. A belga négy szettes győzelme után következhetett a mindent eldöntő mérkőzés. Jött az aduász, Steve Darcis ismét hozta azt a formáját, amit tőle általában egy Davis Kupa ötödik mérkőzésén lehet várni. 6/4 7/5 6/2-re legyőzte Jordan Thompson és ezzel 2015-höz hasonlóan ( amikor legyőzte az utolsó összecsapáson Federico Delbonist ) döntőbe lőtte a belgákat.

Lucas Pouille volt a franciák hőse…

Pouille győzelmével Franciaország tizedszer lett Davis Kupa győztes
Kép forrása: news.sky.com

December elején járva három napra voltunk, hogy megtudjuk a franciák vagy a belgák emelhetik a magasba a Davis Kupa serlegét. A finálé első napján nem voltak kételyek, hogy 1-1 lesz az állás. David Goffin meggyőző tenisszel, három szettet követően fogadhatta Lucas Pouille gratulációját. A második mérkőzésen pedig Jo-Wilfried Tsonga egyenlített ki, miután szintén három játszmában verte Steve Darcist. A párosok küzdelmében Franciaország jól kezdett, majd Belgium 1 játékra volt a 2-1-es vezetéstől. Richard Gasquetet és Pierre-Hugues Herbertet azonban addig hajtotta a közönség, amíg meg nem nyerték a harmadik szettet, majd magabiztosan a negyediket. Gasquet és Herbert tehát nagy lépést megtéve négy szettben verték a Bemelmans/Loore kettőst. A franciák szerették volna minél gyorsabban eldönteni a harmadik nap a párharcot, azonban David Goffin erre esélyt sem adott. A belga a fontos pillanatokban elképesztően teniszezett Jo-Wilfried Tsonga ellen az első szettben, majd utána könnyedén legyőzte. Az ötödik mérkőzésen ismét jogosan várhattuk volna, jön-e a Darcis csoda. A belga azonban ezen a hétvégén nem nyújtott maradandót, Pouille pedig remek tenisszel mattolta ellenfelét.

Az utóbbi közel két évtizedben sok kudarc kellett a franciáknak, hogy újra a révbe érjenek. 2001-ben nyertek utoljára, majd 2002, 2010 és 2014 is egyaránt elbukott Davis Kupa finálé volt. Ebben az évben mégis nagyon egyben volt a francia válogatott, megérdemelten nyerték az idei sorozatot. 

Kiemelt kép forrása: hindustantimes.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.