Hivatalosan is bejelentették az ATP Cup érkezését és részleteit

2018. november 16.
by andF

Már korábban hallani lehetett arról, hogy az ATP 2020-tól ismét csapatversenyt szeretne indítani. Csütörtökön a hivatalos bejelentés is megtörtént és a részletekre is fény derült.

1978 és 2012 között Düsseldorfban zajlott az a verseny, melyen a Davis Kupához hasonlóan különböző nemzetek csapatai képviselték magukat és vívtak meg egymással. 2020-tól ismét hasonló körülmények között csaphatnak össze a játékosok. A tíz napon át tartó versenyt Ausztráliában, az Australian Open előtt rendezik majd három különböző városban. Az ATP több éven keresztül konzultált különböző játékosokkal, hogy a lehető legjobbá alakítsák a torna lebonyolítási rendszerét.

A tornára 24 ország csapata kvalifikálhat majd, melyeket hat darab négyes csoportba osztanak. Az egyenes kieséses körbe nyolcan jutnak tovább. Mindegyik csapat legfeljebb öt játékost nevezhet, belőlük kell kiválasztani a két egyéni és egy páros találkozó résztvevőit. A részvétel az adott ország első számú játékosának világranglistás helyezésén alapul, tehát az egyéni világranglistán képviselt legjobb 24 nemzet nevezhet csapatot.

A szereplésért ATP pontok is járnak majd, a nyertes nemzet tagjai akár 750 ranglista pontot is gyűjthetnek. Az összdíjazás 15 millió amerikai dollár lesz.

A bejelentésnél az ATP elnök-vezérigazgatója és az Ausztrál Tenisz Szövetség ügyvezető igazgatója mellett Novak Djokovic is jelen volt. “Tetszik, hogy a torna az ATP és a játékosok hatáskörébe tartozik, valamint ranglistapontokat is szerezhetünk.” – mondta Djokovic. “Ez lesz majd a legjobb mód arra, hogy ráhangolódjunk az új szezonra. Több, mint 90%-ban egyénként játszunk, nincs túl sok lehetőségünk csapatban szerepelni. Sok nemzet játékosait fogja majd összehozni ez az esemény, én személy szerint nagyon büszke vagyok, hogy képviselhetem majd a hazámat.”

Az ATP Cup lebonyolítási rendszere nagyon hasonló a Davis Kupáéhoz, melyet 2019-től szintén egy semleges helyszínen rendeznek majd, november végén az ATP Finals után. Összehasonlításképp a Davis Kupán 18 nemzet verseng majd összesen 20 millió dollárért, egy héten át. A szereplésért ranglistapontok nem járnak.

Kép forrása: tennis.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.