Davis Kupa: Egy hosszú korszak lezárul, Franciaországé vagy Horvátországé lesz az utolsó szó?

A mostani lebonyolításban utoljára rendeznek Davis Kupa finálét Lilleben. Franciaország tizenegyedszer vagy Horvátország másodszor hódítja el a Dwight Filley Davisről elnevezett trófeát? 

Úton a trófea felé…

Amennyiben a két válogatott szereplését nézzük az idei sorozatban, egyértelműen tükröződik, hogy a franciák sokkal stabilabb lábakon álltak mind végig. A címvédő Hollandiát és Kazahsztánt is a negyedik mérkőzés után legyőzte, Spanyolországgal szemben összesítésben pedig úgy lett 3-2, hogy maga a párharc már a párost követően eldőlt. Ez igen meggyőző teljesítmény, azonban ha a keretet szemügyre vesszük, érdekes módon volt jellemző az összevisszaság. Ebben az évadban játszott egyest tétmeccsen Pouille, Chardy, Gasquet, Mannarino és Paire is. Ráadásul a három mérkőzés közül egyetlen alkalommal sem ugyanaz volt az összeállítás! Ezzel szemben Horvátország azért vért izzadt a döntőbe jutásért. Már az első kör is igazán vérfagyasztóra sikeredett, hiszen bármennyire lett 3-1 a végeredmény Kanada ellen, azt a szombati párost Marin Cilic és Ivan Dodig két szett hátrányból hozta, Daniel Nestort és Vasek Pospisilt óriási küzdéssel legyűrve. Ennek függvényében Kazahsztán 3-1-es kiejtése már összehasonlíthatatlan volt az első körös 3-1-el szemben, viszont az elődöntőre ismét jött a horror. A torna negyedik kiemeltje bármennyire bekezdett az Amerikai Egyesült Államok legjobbjai ellen, mégis drámai lett a vége. A Borna Coric, Marin Cilic kettős nyerte a két szinglit, azonban Mike Bryan és Ryan Harrison legyőzte Ivan Dodigot és Mate Pavicot a párosok küzdelmében, ezzel életben tartva a reményt. Cilicen volt a sor, hogy döntőbe üsse csapatát, azonban négy szettben kikapott Sam Querreytől. A fiatalokon volt a nyomás: Borna Coric végül elbírta a terhet és legyőzte a Next Gen generációba tartozó Francis Tiafoet 1-2-ről fordítva.

Az elődöntőben Coric látta meg a fényt az alagút végén!
Kép forrása: daviscup.com

Egyértelmű dolgok és annál is nagyobb gall kockázat! 

Kérdéses volt ki játszik szinglit. Ez a jogos tény inkább a franciáknál merült fel, hiszen egy ilyen mérkőzésen az szerepeljen, aki elbírja azt a nehéz követ a vállán, amit egy válogatottság megkövetel. Ráadásul az teljesen mindegy, hogy legyen ez az első forduló vagy a Finálé!

A horvátoknál nem lehetett kérdéses, ki játszik, hiszen ők nem rendelkeznek olyan nagy repertoárral szingli játékosok terén, azonban Marin Cilic és Borna Coric két igen erős bástya ilyen szempontból. Párosban egyelőre úgy néz ki Ivan Dodig és Mate Pavic játszik ( persze ez még változhat ), valamint Zeljko Krajan szövetségi kapitány Franko Skugort nevezte a szűk keretbe.

A franciáknál már közel sem volt ilyen egyszerű a helyzet. Több név is felmerült, hiszen itt olyan emberek kellenek, akik kellően belehergelik magukat ebbe a szituációba. A páros egyértelmű volt, hiszen miért ne Pierre-Hugues Herbert és Nicolas Mahut játsszon, amennyiben egészségesek mindketten? A szingliző játékosok kiválasztása viszont már nem volt ilyen kevés nehézséggel bíró kérdés, meglátjuk jó döntést hozott-e Yannick Noah. Jeremy Chardyt játszatni, aki idén egy Davis Kupa egyesen szerepelt és azt is elbukta Fabio Fognini ellen? Nem volt rossz éve, hiszen március óta 60 helyet előreugorva az előkelő 40. pozícióban zárja az évet, viszont csupán kis tornákon voltak eredményei. Az tény és való, hogy a Davis Kupa döntőjébe nem olyan “szürke egerek” valók, mint Richard Gasquet vagy Adrian Mannarino! Mégis nem járt volna jobban Yannick Noah a tavalyi győzelmet bebiztosító Lucas Pouillelal, aki pontosan tudja, hogy kell ilyen fontos mérkőzésen hozni a szintet? ( a legelőkelőbb helyen lévő francia tavaly 2-2-nél döntötte el a belgák elleni párharcot ), viszont amennyiben baj van, legalább ott van a keretben! Még esetleg felmerülhetett volna az önmagát és közönséget a végtelen+2-ig felhergelő Gael Monfils! A francia bármennyire hullámzó, ő is tisztában van vele, hogy kell mérkőzést nyerni Davis Kupa döntőben ( 2014-ben legyőzte a második egyes mérkőzésen Roger Federert! ) Jo-Wilfried Tsonga szerepeltetése már egy sokkal logikusabb döntés volt, hiszen a 2008-as Australian Open döntőse akármennyire keveset játszott idén( A február és szeptember között sérüléssel bajlódott ) és nincs is igazán formában, minden bizonnyal ezer fokon ég majd a döntőben. Az már nagyobb kérdés ez az égés milyen értelemben következik be nála!

Yannick Noah lapott húzott 19-re! Vajon bejön? 
Kép forrása: daviscup.com

Megszületett a sorsolás! 

Lilleben megtartották a hivatalos ceremóniát! Kihúzták a nyulakat a kalapból, és az első kis nyuszik akik ugrándozhatnak a kicsit bevörösített mezőn, a franciák részéről Jeremy Chardy, a horvátokéról Borna Coric lesz. Jobb formában egyértelműen a horvát van, azonban nem lesz könnyű egy lassú salakos pályán, nagyobb részt francia közönséggel a háta mögött játszania. A második mérkőzésen pedig amennyiben addig semmi változás nem történik, Jo-Wilfried Tsonga és Marin Cilic csap össze. A francia ugyan tényleg nincs túl jó idényen, azonban azzal a rutinnal, ami neki van ( neki ez már a 3. Davis Kupa döntője lesz ), kőkemény csatára kényszerítheti az amúgy se bombaformában lévő horvátot. Amit még előzetesen tudunk, hogy a szombati párosban a Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut kettős mérkőzhet meg az Ivan Dodig/Mate Pavic duóval, ha minden az eredeti terv szerint marad! Itt szinte lehetetlen megtippelni a győztes neveket, hiszen négy remek páros játékos, két igen ütős felállásról beszélünk!

Chardy és Coric összecsapása nyitja meg a 3 napos finálét!
Kép forrása: daviscup.com

Ma 14 órától megkezdődik az utolsó jelenlegi lebonyolítású Davis Kupa döntő! Franciaország megvédi címét vagy Horvátország 2005 után ismét a semmiből elhódítja a trófeát? Ahogy Alex Kendrick és a Sasok a Végtelen Hit című filmben azt megtették: KŐFALAT!!! Melyik csapat játékosai építenek lerombolhatatlan falat a másik előtt, kik válnak igazi hősökké a pár nap alatt? Egyetlen kérdés sem marad megválaszolatlan! 

Kiemelt kép forrása: daviscup.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.