US Open 2019: A nyári csillag vagy a trónkövetelő érhet célba

Daniil Medvedev és Rafael Nadal játssza a US Open döntőjét. Mind a kettejük viszonylag sima és energiát nem túlságosan lefárasztó mérkőzésen jutott fináléba. 

Négy név akik közül nehéz megmondani azt, kinek drukkoljon az ember, hogy Grand Slam győztes legyen. Sokak szíve természetesen Rafael Nadal felé húz, de hát ilyenkor azt mondja az ember, nem minden csak a nagy hármasról szól. Daniil Medvedev alapvetően még inkább titkos favoritnak számított Flushing Meadowsban, hiszen nem kell ecsetelnünk, milyen nyara volt, de azért ott volt benne is, mikor válik görcsössé az óriási tét nyomása alatt. Grigor Dimitrovnak akkor nagyon megy, ha éppen játszani akar. A bolgár játékos egy harcos típus alapvetően, azonban sokszor mélyponton van. Nem könnyű pályafutás, egyértelműen az utolsó esélyek egyike a GS győzelemre, nem egyszerű ezt a rá nehezedő terhet kordában tartani. Negyedikként pedig a négyesből talán, papíron legesélytelenebb Matteo Berrettini is itt volt a legjobb 4 között, aki adogatásaival és óriási ágyú golyóival bármikor bárkit sakkban tarthat, de hát még finoman szólva sem a legnagyobb bajnok típus.

Daniil Medvedev ( 5 )-Grigor Dimitrov 7/6(5) 6/3 6/4 

Két olyan játékos találkozott tehát, ahol pontosan tudtuk, hogy a bolgárnak van az életkorából és sokszor inkább az eredménytelenségéből, több veszítenivalója, ha nem jut döntőbe. A két játékos nem igazán találkozott egymással az ATP keretein belül. 2017-ben Queensben Dimitrov nyert, ezért a vereségért pedig Medvedev abban az évben Washingtonban vágott vissza.

Nagyon erős nyitánynak lehettünk szemtanúi. Dimitrov sosem játszott hamis kártyákkal, ahogy most sem és a technikai fölényét megpróbálta érvényesíteni az orosszal szemben. Ez csak annyiban sikerült neki, hogy az első szettben egy gyors tűzijáták után már nem veszített adogatást, azonban Medvedev is tartott egy annyira stabil szintet, hogy folyamatosan egalizáljon. A Tiebreak is továbbra is fenntartotta a véleményét az egyenlő erők küzdelméről, ahol a végén a bolgár igazából Medvedev káprázatos lábmunkája által lett hibára kényszerítve, nem éppen a legjobbkor, hiszen a szettlabda megnyerése egy játékos számára, szettet eredményez a szabályok szerint. Dimitrov annak ellenére, hogy hamar break hátrányba került, megérdemelten jött vissza, szinte azonnal, hiszen tudta milyen lehetőség kapujában áll. Ezen az estén viszont a kulcsfontosságú pillanatoknál rendre könnyelmű hibát vétett és így egyértelműen a második szett végeztével is a játszmák tekintetében a 0-ás szám állt a neve mellett, még Medvedevnél 2. A mérkőzés azt a képet adta, nekünk nézőknek, amit azért várhattunk. Hiába játszik Dimitrov szépen, egy annyira pozitív értelemben vett megértetlen zseni ellen, mint Medvedev, ez édes kevés, hiszen az orosz sokkal jobb a 2017-es Australian Open elődöntősnél mentálisan. A harmadik szett már igazából nem sikeredett szorosra, Medvedev mint kés a vajon, úgy átment Dimitrovon.

Medvedev fejben felőrölte Dimitrovot, majd fináléba jutott
Kép forrása: youtube.com

Daniil Medvedevet mondták sérültnek ezen a tornán, meg felvetődhetett az a tény, hogy ő neki sok lesz fejben ez a végjáték. Az orosz csattanós választ adott a kételkedőknek, ha volt egyáltalán olyan, aki nem hihette sikerességét a US Openen. Első Grand Slam döntő mindig nagy dolog, azonban ha így játszik nehéz lesz megverni!

Rafael Nadal ( 3 )-Matteo Berrettini ( 24 ) 7/6(6) 6/4 6/1

Rafael Nadal eredményei miatt kezdett toronymagas favorittá emelkedni, miután kiesett Federer és Djokovic is. Ennek ellenére nem mehetett biztosra a karrierje első Grand Slam elődöntőjét játsszó Matteo Berrettini ellen, akinek szervái és ütései azért falat tudnak törni igen romboló mértékben. Azt, hogy az olasz fiatalember a falat összeomlasztja? Ezt a kérdést nem véletlenül már inkább saját maga és Rafael Nadal között valahol félúton kellett keresni. A két játékos csak videókból elemezhette a másik játékát, hiszen versenyen még sosem találkoztak.

Az első szett mindennél fontosabb volt Matteo Berrettininek. Aki ismeri Rafael Nadal meccseinek forgatókönyvét, tudja, hogy a spanyol képes a nála egy picivel gyengébb ellenfelét, egy szett után módszeresen bedarálni. Az első szettben Nadal szépen tartott egy szintet, az olasz pedig ment utána, mint egy “palota pincsi”. Harapdálta a térdét, a bokáját Nadalnak és majdnem sikerült a teljes testét, de akkor az olasz alatt megállt a Ferrari motorja. Nem szerette volna, de hát Tiebreak 6-4 után olyan bátortalanul játszott, mint amikor egy kutya kiharapja a szőnyeget, majd a gazdi szídásánál elmenekül és behúzza fülét, farkincáját! A második szettben Berrettini ugyan még remekül küzdött, de már csak annyi kérdés maradt, Nadal mikor töri meg Őt teljesen. Az újabb fontos pillanat a második szett közepe táján érkezett meg és Nadal tudta, a teste nem szeretne fölösleges fizikai fájdalmakat a döntő előtt. A második felvonásban a break előnyét végig vitte, ekkor már azért lényegesen agresszívabb volt Berrettininél, majd a harmadikban felszakította teljesen a jeget és a hideg víz alá lökte az olaszt a korcsolyapályán. Nadal három szettben nyert, ezen nincs min csodálkozni! Berrettini nagyon szépen helytállt, de nem tart tükröt stabilan maga előtt, és igen hamar kiderült, nem biztos, hogy megvan benne az a kvalitás, aminek egy igazi bajnoknak a legfőbb erénye kell, hogy legyen bármilyen sportágban!

Berrettini csak az első szettben tudott iagzán ellenfele lenni Nadalnak
Kép forrása: foxsports.com.au

Rafael Nadal tavalyhoz képest sokat fejlődött gondolkodás terén. A kemény pályára kiépített taktikája most ért be, hiszen kezdi látni erőteljesen, mit bír el a teste! Ez a legfontosabb Nadalnál, akinek nem igazából voltak hosszú mérkőzései! Mentálisan mindig is készen van, hiszen Berrettini számára a puszta jelenléte is elég volt, hogy az első szettben halálra rémüljön tőle, fizikailag pedig kipihenten fog érkezni a döntőre, ami Medvedev lábmunkáját és gyorsaságát nézve, elég kritikus pont lehet a fináléban.