Ranglistapontok és pénz nélkül távozik Djokovic New Yorkból

Szokatlan és méltatlan módon ért véget Novak Djokovic 2020-as veretlenségi sorozata, a világelsőt leléptetették a tegnapi, Carreno Busta elleni mérkőzésén a US Openen. Az esetnek a tornáról való kiesés mellett további következményei is vannak.

Az új típusú koronavírus járvány miatt a feje tetejére állt a 2020-as teniszidény, Novak Djokovic azonban a kényszerhelyzet ellenére elégedett lehetett idei teljesítményével: megnyerte az ATP kupát, az Ausztrál Opent, a Cincinnati Masterst, de Dubajban sem talált legyőzőre. Rafael Nadal és Roger Federer távolléte miatt a US Openen is egyértelműen ő volt az első számú esélyes a végső győzelemre, de a tegnapi események miatt erre biztosan nem kerülhet sor.

Novak Djokovic a világranglista 27. helyén álló Pablo Carreno Busta ellen lépett pályára a nyolcaddöntőben. A világelső az első perctől kezdve idegesen teniszezett, sokat hibázott, és tőle szokatlan módon a kulcspillanatokban sem volt a helyzet magaslatán. Frusztráltságának többször is hangot adott, 5-5-ös állásnál pedig a viselkedése végzetes következményekkel járt. Miután egy Carreno Busta röptét követően Djokovic elveszítette az adogatójátékát, dühében az ütője segítségével szabadult meg a zsebében maradt tartalék labdától. A mozdulatba indokolatlanul nagy erőt tett a világelső, a repülő labda pedig telibe találta az egyik vonalbírót, aki ezután ápolásra szorult.

Djokovic az eset után rögtön odaszaladt a sértetthez és elnézést kért mindenkitől, de mivel a pályára nem illő mozdulata sérülést okozott, a versenybíró úgy döntött, lelépteti őt. A szerb hosszasan győzködte a döntéshozókat arról, hogy mozdulatában nem volt szándékosság, és nem kellene azt ilyen komolyan büntetni, de törekvései nem jártak eredménnyel, hiszen a szabálykönyv egyértelműen fogalmaz az ilyen esetekkel kapcsolatban.

A kiesés mellett Djokovicnak további szankciókkal is szembe kell néznie, az Amerikai Tenisz Szövetség (USTA) ugyanis az esetet követően közleményt adott ki, miszerint a világelső nem kap ranglistapontokat az idei szerepléséért és a pénzdíjból sem részesül.

“A Grand Slamek szabálykönyvében foglaltak megsértése miatt, miszerint tilos direkt módon veszélyesen és vakmerően, illetve hanyag módon, az esetleges következményeket figyelmen kívül hagyva beleütni a labdába, a US Open versenybírója úgy döntött, hogy kizárással sújtja Novak Djokovicot. A döntés eredményeképp Djokovic elveszíti az összes US Openen szerzett idei ranglistapontját, az eddig nyert pénzdíja pedig büntetés gyanánt nem kerül kifizetésre.” – olvasható a közleményben.

 

Djokovic kiesése azt jelenti, hogy idén biztosan új Grand Slam bajnokot avatnak a US Openen. Ilyenre legutóbb 2014-ben volt példa, akkor pont New Yorkban szerezte meg pályafutása első Grand Slam tornagyőzelmét Marin Cilic.

Forrás

Kép forrása: indiatoday.in