Vita a Grand Slam meccsek lebonyolításáról

A héten zajló ATP világbajnokság apropóján újra felvetődött a kérdés, hogy az összes férfi teniszmérkőzést két nyert szettre kéne játszani

Szakértők és játékosok között egyaránt megoszlanak a vélemények, maradjon e a jelenlegi ötszettes rendszer a Grand Slam tornákon, vagy vezessék be egységesen minden versenyen a háromszettes formátumot.

A világranglista első és második helyezettje, Novak Djokovic és Rafael Nadal is megszólalt a témában, véleményük ellentétes.

A spanyol, csakúgy mint korábban, kiáll az ötszettes lebonyolítás mellett. “Ellenzem a három nyert szettre játszott mérkőzések eltörlését. Ez hagyomány, része a sportágunknak. Megkülönbözteti a Grand Slam tornákat a többi versenytől, és minden meccs után van pihenőnapunk.”

Nadal arra utalt, hogy sokan azért rövidítenék a mérkőzéseket, hogy tehermentesítsék a játékosokat, csökkentve ezzel a sérülések számát. Bár a 20-szoros Grand Slam győztes Nadal maga is jó néhány sérüléssel küzdött 15 éves pályafutása során, mégis azt gondolja: “A Grand Slam győzelemhez a játékosnak fizikálisan és mentálisan is nagyon erősnek kell lennie. Két hosszú héten át kell kiegyensúlyozottan teljesíteni. Ez az, ami különösen értékessé tesz egy Grand Slam trófeát, nem?”

A világelső Djokovicnak ugyan nincsenek ellenére az ötszettes mérkőzések sem -maga is 17 alkalmommal diadalmaskodott Grand Slamek-en-, de lát fantáziát a két nyert szettre játszott találkozókban is: “Elismerem, hogy a tradíció nagyon fontos, és pont emiatt nem gondolom, hogy lesz változás.  Magam inkább a két nyert szettig tartó mérkőzések mellett tenném le a voksom.”

A szerb úgy gondolja, túl hosszú a szezon ahhoz, hogy folyamatos érdeklődés kísérje a nézők részéről. Az sem bíztató szerinte, hogy az átlagos szurkoló 61 éves. A rövidebb, pörgősebb meccsek bevezetésével a fiatalabb korosztály számára is vonzóbbak lehetnének a közvetítések.

Egyelőre sem az ATP, sem a Grand Slam szervezők nem adtak ki hivatalos állásfoglalást.

Forrás itt és itt

A kiemelt kép forrása: www.essentiallysports.com