Meddig borulhatnak a “dominók” az Australian Open átszervezésével?

Bár a következő esztendő első Grand Slam-tornájára született megoldás a COVID-pandémia árnyékában, toldozni-foltozni kell a 2021 eleji versenynaptáron – Indian Wellst is érintheti a helyzet, méghozzá drasztikusan!

Nagy kihívás elé állította 2020-ban a koronavírus-járvány a nemzetközi tenisztornák szervezőit, az esztendő második felére azonban visszatérhetett az élet a pályákra és sikerült a helyzethez képest egy kerek, egész szezonzárást is megvalósítani. Az év hamarosan új lesz, de a problémák egy ideig még nem. Ebben a szituációban az tűnik trendnek, hogy a Grand Slam-tornák szervezői a saját kezükbe veszik az irányítást, s majd ehhez igazodik az ATP és a WTA is.

Idén a Francia Tenisszövetség lépett a tettek mezejére azzal, hogy önkényesen októberre tette át a Roland Garrost, s bár eleinte ezt nem nézték jó szemmel “a többiek”, a megújított versenynaptárat ehhez idomították. A mostani szezon végeztével pedig az Ausztrál Tenisszövetség lett az új karmester. Ausztráliában szigorú beutazási korlátozások vannak érvényben, ugyanis aki megérkezik az országba, arra kéthetes, kötelező karantén vár. Ennek folyományaként tűnik úgy, hogy a 2021-es Australian Opent az eddig megszokottnál később, február 8-i kezdettel rendezhetik meg, így a tetrisszel egybekötött dominójáték ismét elkezdődött.

Múlt héten a Reuters számolt be arról, hogy a WTA január 4-én, kezdené el a maga szezonját, de ez csak Ausztrálián kívül lesz lehetséges, beleértve a melbournei torna selejtezőjét is. A hölgyek ebben az időszakban menetrend szerint a kínai Shenzhenben és az új-zélandi Aucklandben versenyeznek a kontinensállam mellett, ám a másik két országban is hasonlóan szigorú belépési szabályok vannak.

Ismét veszélyben a Sunshine Double?

“Képbe jött” az Indian Wellsi torna is: Jon Wertheim, a Sports Illustrated (SI) és a Tennis Channel munkatársa szerint biztosan nem tudják megrendezni márciusban, ugyanis az Australian Opent követő kisebb tornák – az európai fedett pályás versenyek (pl.: Rotterdam, Marseille), a dél-amerikai salak pályás versenyek, valamint a közel-keleti kemény pályás tornák – arra az időszakra torlódhatnak fel, amikor egy problémamentes évben a szezon első 1000-ese zajlik.

Ennél azonban tovább is ment, vasárnap aggodalmát fejezte ki arról Twitteren, hogy akár zsinórban a második évben is elmaradhat az igencsak nagyszabású, kaliforniai torna, mert eközben az Egyesült Államokban továbbra is tombol a járvány, a biztonsági kockázatok pedig ugyanazok, mint az idei év első felében. Ha pedig 2020-ból indulunk ki, akkor lehet, hogy a Sunshine Double másik helyszíne, Miami is köveheti a példájukat ismét.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a kisebb tornákat arrébb lehet tenni, akkor egy ilyen eseményeket miért nem? Nos az amerikai tavasz után az európai salakszezon következik, utána pedig már Wimbledon is kérheti magának a “helyet” és az időt a naptárban (a sportág legemblematikusabb tornáját nyilvánvaló, hogy nem szeretnék ismét elhalasztani), nem beszélve a US Open Seriesről, illetve arról sem, milyen hőség van nyáron a kaliforniai sivatagban. A US Open utáni időszak kézenfekvő lenne, de ekkor a floridaiak ütköznének akadályba. Az ottani torna otthona ugyanis a Hard Rock Stadium, amire ekkor már Miami csapatainak, az NFL-es Dolphinsnak és az NCAA-s Hurricanesnek lenne szüksége az amerikai futballszezonra.

A szakíró  a UFC Fight Island eseményéről mintázva, az Abu Dzhabi közelében találhó Yas-szigeten oldaná meg ezt a problémát. A ketrecharcosok itt vészelték át ezt a nehéz időszakot, miközben a folyamatos tesztelések és a közvetítő állások is a legmagasabb szinten voltak biztosítva a média számára. Ez a milliő pedig a szponzorok tetszését is teljesen elnyerte. Azonban, ha a koronavírus elleni védőoltásnak szánt vakcinák a kívánt hatást fejtik ki világszerte, akkor könnyebbé válhat minden kihívás.

Két, egymás melletti pályán, más-más torna zajlik majd?

Wertheimnek információi vannak továbbá a WTA és az ATP elképzeléseiről, melyekről az SI-n számolt be. Úgy tudja, megvalósulhat az, hogy ha miután letelik a kötelező karantén, majdhogynem a teljes ausztrál kemény pályás időszakot a Melborune Parkban rendezzék meg egy héttel a csúcsesemény előtt. A különböző felkészítő tornák (a WTA-események és az urak ATP Kupája) egy és ugyanazon létesítményben, egymás mellett párhuzamosan kerülnének “egy tető alá”. Mindemellett pedig még egy plusz versenyt is beiktatnának az Australian Open második hete alatt – február 15-i kezdettel – ahol a Grand Slam-torna korai búcsúzói vennének részt.

A szakíró szerint azonban még minden bizonytalan, az egyeztetések javában zajlanak, de folyamatosan váltják egymást a különböző tervezetek… 

A cikk forrásai: tennis.com, si.com

A kép forrása: Getty Images