Hopman Kupa: Franciaország először bajnok

Befejeződtek a Hopman Kupa küzdelmei. Az már a döntő előtt biztos volt, hogy új győztest avatnak, hiszen korábban Lengyelország és Franciaország sem tudta megnyerni a nem hivatalos vegyes csapat-világbajnokságot.

Az esélyek egyértelműen a franciák mellett szóltak, hiszen a lengyel csapat férfitagja csak 288. világranglista-helyezéssel rendelkezett. Ennek ellenére hihetetlenül izgalmas döntőt szurkolhatott végig a Perth Arenába kilátogató több, mint tízezer néző.

A korábban Seppit és Raonicot is legyőző lengyel Grzegorz Panfil Jo-Wilfried Tsonga dolgát is jócskán megnehezítette.  A francia játékos nyerte az első szettet 6/3-ra, a második játszmában azonban 7 breaklabdát is kihasználatlanul hagyott. Ez megbosszulta magát, és Panfil 6/3-ra hozta a második szettet. A döntő játszma elején Tsonga még mindig azzal volt elfoglalva, hogy kihagyta a lehetőségeit, de aztán összekapta magát és ugyancsak 6/3-ra megnyerte az utolsó felvonást.

A hölgyek csatájában az eddig veretlen, világranglista-5. Agnieszka Radwanska volt az egyértelmű esélyes. Ez a mérkőzés azonban még nagyobb izgalmakat tartogatott, bár sokáig úgy tűnt, a lengyel játékos sima győzelmet arat. 6/3 5/3-ra vezetett Alize Cornet ellen, és mérkőzéslabdához jutott. A ranglista 27. helyezettje azonban hárította a meccslabdát. Néhány perccel később a francia hölgy könnyekben tört ki, amikor egy hosszú és fárasztó labdamenet végén kimerülten levegőért kapkodott. Úgy tűnt, teljesen összeomlott, ráadásul a székbíró időtúllépésért figyelmeztetésben részesítette.

forrás: hopmancup.com

forrás: hopmancup.com

Cornet kisasszony ebből a helyzetből kapaszkodott vissza,  nyerte meg 9/7-re a tie breaket és vele a 80 perces második szettet. A döntő játszmára azonban már elfogyott az ereje, így Radwanska 6/2-vel 1-1-re alakította a döntő állását. A mérkőzés több, mint két és fél óráig tartott.

Következett a mindent eldöntő vegyes páros, ahol Tsonga vitte a prímet, és vele együtt hátán a fáradt Cornet-t is. Könnyedén, 6/0 6/2-re nyerték a meccset a franciák, amelynek utolsó pontja után Madmoiselle Cornet boldogan ugrott partnere nyakába. Valószínűleg Alize hirtelen Csodaországban érezte magát. Erre utal a találkozó utáni nyilatkozata is, amelyben a Hopman Kupa megnyerését karrierje csúcspontjának nevezte.

Franciaország teljesen megérdemelte a végső győzelmet. A torna hősének azonban mégis Grzegorz Panfil nevezhető, aki nálánál több klasszissal jobb teniszezőket tudott legyőzni, döntőbe vezette Lengyelországot, és ott is nagyot küzdött. A 26 éves lengyel fiú eddigi karrierje során mindössze 150 ezer dollárt tudott összeütögetni. A Hopman Kupán nyújtott teljesítményéért élete legnagyobb, 90 ezer dollárról szóló csekkjét vehette át.

Kiemelt kép forrása: hopmancup.com