Hogyan fog kinézni a világranglista 2014 végén?

Olvasóinkat arra kérjük, játsszunk el együtt a gondolattal: kik lesznek a világranglista elején a tenisz-szezon befejeztével?

Most, hogy elindult a 2014-es teniszidény, elhatároztuk, hogy ráhelyezzük kezeinket a nemrég a tiszabői vásárban igen kedvező áron vásárolt kristálygömbünkre, és megkérdezzük jövőbelátó szerkentyűnket, ki lesz a világranglista első 15 helyezettje az év végén.

A dolognak működnie kell, hiszen az eladó garanciát vállalt a termékre, azt mondta, ha a varázsgömb nem mondana igazat, nyugodtan visszavihetem neki, ő minden második szerdán és harmadik pénteken ott van. Vagy fordítva, már nem emlékszem, de a nyugtáért úgyis vissza kell mennem, mert nem volt nála a nyugtatömbje.

Szóval: gömböm, gömböm, mondd meg nékem, ki lesz a legjobb idén a race-en? (Hú, ezen a rímen még dolgoznom kell.)

Bízunk benne, hogy rövidesen, oldalunk interaktívvá válásával már olvasóink is kommentelhetik az írást és kifejthetik véleményüket a témában.

forrás: news.ladbrokes.com

forrás: news.ladbrokes.com

1. Novak Djokovic

Az első helyre csak két jelöltünk volt, ez a helyezés csakis Djokovicot vagy Nadalt illetheti, annyira kiemelkednek a mezőnyből ők ketten.

Választásunk azért esett a szerb játékosra, mert egyrészt játékát még mindig picit jobbnak és korszerűbbnek érezzük spanyol vetélytársáénál, másrészt Djokovic láthatóan nagyon eltökélte, hogy visszaszerzi a világelsőséget, és nagyon motiváltnak tűnik. Megvédeni egy világelsőséget mindig nehezebb, mint megszerezni, ez is a Terminátor malmára hajthatja a vizet.
Meglátásunk szerint (illetve, dehogy, a kristálygömb szerint) az év végi világelsőséghez kevesebb pont kell majd, mint az idén.

forrás: h3.googleusercontent.com

forrás: h3.googleusercontent.com

Kevéssé valószínű, hogy a két játékos dominanciája ilyen szinten megismétlődjék. Djokovic és Nadal együtt annyi pontot szerzett, mint az utánuk következő 5 játékos összesen, és többet, mint a világranglista 11. és 23. helyezése között lévők.

2. Rafael Nadal

A mallorcai egészen hihetetlen comebacket produkált tavaly. 2014 elején tovább fog nőni az előnye Djokoviccal szemben, hiszen februárig egyetlen megvédendő pontja sincs, az év többi részében viszont neki lesz rengeteg megvédendő címe.

Tavaly sok tornadöntőt játszott úgy, hogy hajszálon múlott a győzelem, és ő ezeket kivétel nélkül mind bezsebelte. A kristálygömb azt prognosztizálja, hogy idén ez nem fog neki sikerülni.

3. Juan Martin del Potro

A tandili torony 2009-es US Open győzelmét követő hosszú sérülése után saját bevallása szerint is 2013 második felében kezdett először azon a szinten játszani, mint Grand Slam győzelme idején.

forrás: www.barclaysatpworldtourfinals.com

forrás: www.barclaysatpworldtourfinals.com

Ő volt az egyetlen, aki le tudta győzni tavaly a Nagy Négyes minden tagját.

Keménypályán a legveszélyesebb, de sokat fejlődött füvespályás és salakos játéka is, amelyek korábban nem tartoztak az erősségei közé.

Idén minimum első Masters győzelmét várjuk tőle, de akár egy újabb Grand Slamet is nyerhet.

4. Andy Murray

A negyedik helyre két jelöltünk volt, a kristálygömbben végül Andy markáns vonásai ködlöttek fel. Az döntött a skót wimbledoni bajnok javára Roger Federerrel szemben, hogy ő jelenleg is a 4., míg a svájci játékos csak 6. helyezett, és ez komoly hátrányt jelent számára az Australian Open sorsolásánál, ugyanis így már a legjobb 8 között összetalálkozhat Nadallal, Djokovic-csal, vagy Murray-vel.

forrás: www3.pictures.zimbio.com

forrás: www3.pictures.zimbio.com

Murray hátműtéte után tér vissza, és bizonyára gyorsan visszanyeri formáját. Kiderül, tud-e idén is Grand Slam tornát nyerni.

5. Roger Federer

A tenisz varázslója nagy tervekkel és motivációval vág neki a 2014-es idénynek. Minden lehetőt elkövet, hogy ne ismétlődjék meg számára az elmúlt idény, amely karrierje legrosszabb szezonja volt. Valószínűnek tartjuk, hogy ez nem is fog megtörténni.

Új edzővel, Stefan Edberggel készül, nagyobb fejű ütőre tért át, és nagyon motiváltnak tűnik. Federer bizonyára előrébb fog lépni, kérdés, hogy mennyivel.

6. Stanislas Wawrinka

Stan sikereinek kulcsa – hatalmas tehetségén kívül – edzőjének, Magnus Normannak a személye. Az egykori Roland Garros-döntős korábban topjátékost faragott Robin Söderlingből, tavaly pedig Wawrinka is jelentősen feljavult az irányítása alatt.

forrás: static.sportskeeda.com

forrás: static.sportskeeda.com

Szerencsére a további közös munka mellett döntöttek, tovább dolgoznak a svájci játékos tenyeresén, hogy kritikus szituációkban is működjön. Wow-rinka láthatóan jól érzi magát a Tour-on és a saját bőrében, ez jó alapot jelent a további fejlődéséhez.

7. Jo-Wilfried Tsonga

A tavalyi szezon nem a legfényesebben sikerült a francia teniszező számára, igaz, sérülések is hátráltatták. A szezon végét ki is hagyta emiatt, lemaradt a legjobbak részvételével rendezett World Tour Finals-ról, és megszűnt Franciahon első számú játékosának lenni. Helyét Richard Gasquet vette át, akit egy új edzői team segített betörni a top 10-be.

Tsonga követte honfitársa példáját. Augusztus végén szakított edzőjével, Roger Rasheed-dal, néhány hónapig edző nélkül készült, majd leigazolta maga mellé a Thierry Ascione – Nicolas Escude edzőpárost. Az új team hivatalosan ki is nyilvánította, hogy rövidtávú célként a ranglistán való gyors előrelépést tűzi ki.
Mohamed Ali francia hasonmása láthatóan nagyon eltökélte, hogy visszaszerzi helyét az elitben. A Hopman Kupán is szépen odatette magát, jövendőmondó szerkentyűnk szerint újra számolni kell vele idén a nagy tornákon.

8. David Ferrer

A spanyol bullterrier tavaly élete legsikeresebb idényét produkálta. 8 torna döntőjébe jutott be (igaz, ebből hatot elveszített), feljött a világranglista 3. helyére (Nadal, majd Murray sérülésének köszönhetően), és 31 éves korában először, végre Grand Slam döntőt játszhatott.

Az év végén ő is edzőt váltott: Javier Piles, aki 16 éves kora óta edzette, és – nyugodtan mondhatjuk – “megalkotta” Ferrert, személyes okok miatt már nem vállalta tovább az irányítást. Helyét a meglehetősen ismeretlen Jose Altur vette át.

forrás:www4.pictures.zimbio.com

forrás:www4.pictures.zimbio.com

Bár úgy tűnik, Ferrer egyre jobb lesz, mi úgy látjuk, a megbízható spanyolnak 2013 volt karrierje legjobb éve, amelyet nem fog tudni megismételni. A kristálygömb azt jelezte, a szorgos Ferrerben egyszerűen nincsen több, és lehet, hogy az edzőváltás sem lesz jó hatással a teljesítményére.

 

9. Tomas Berdych

Úgy tűnik, valami elveszett Tomas Berdychből. 2013-at tornagyőzelem nélkül zárta, és egész évben nem volt kiugró eredménye sem. Azazhogy volt, de azt csapatban érte el, Csehországgal megvédték Davis Kupa győzelmüket.

Valahogy nem látszik Berdychen a motiváció, ami előrébb vihetné, pedig ütései a legjobbakéval is felveszik a versenyt. De az is lehet, hogy csak a ruhamárkáját kellene lecserélnie… Fájó ezt mondani, de Birdie talán már mindig csak “madár” marad, nem válik bajnokká és lejjebb csúszik a ranglistán.

10. Gael Monfils

Igen, belátjuk, ez merész tipp, a laza franciát beleképzelni a top 10-be, de mi merünk nagyot álmodni… Illetve: ezt dobta a gép, pontosabban a kristálygömb. Meg is indokoljuk, hogy miért.

forrás: md1.libe.com-mon

forrás: md1.libe.com-mon

Az egyik ok a benne rejlő óriási tehetség, bár ezt valószínűleg senki nem is vitatja. Nagyon kevés játékos van, aki eséllyel veheti fel a versenyt a Nagy Négyes tagjai ellen, Monfils az egyik. Volt ő már 7. is a világranglistán, tehát valószínűleg elhiszi magáról, hogy képes bejutni a top 10-be.

A 2012-es szezon nagy részét kihagyta térd- és hátsérülések miatt. 2013 a visszatérés jegyében telt, “La Monf” már tornadöntőt is játszhatott, amelyet azonban fel kellett adnia hátfájdalmak miatt.
Azóta viszont extra motiváltság látszik rajta. A hírek szerint egy specialistával állíttatott össze magának egyedi fitneszprogramot, hogy kondicionálisan még jobb legyen, pedig korábbi edzője úgy nyilatkozott, hogy Monfils akár képes lenne bejutni az olimpiai 100 méteres döntőbe is.

Úgy találjuk, a laza, meccseket elengedni képes Monfils a múlté, most egy koncentrált és küzdőképes játékost láthatunk, aki mellesleg Dohában döntő szettet játszott Nadallal, miután leiskolázta a top 10-es Gasquet-t. Ha nem sérül meg újból, a francia igen jó évet produkálhat.

11. John Isner

A hórihorgas John szintén volt már top 10-es játékos. Bár sokan csak a nagy szerválót látják benne, Isner egy nagyon képzett, és mentálisan az egyik legerősebb játékos. Még mindig nagyon jó korban van, és a tavalyi keménypályás szezon kifejezetten jól sikerült a számára.

Tornákat nyert, legyőzte Djokovicot, del Potrót, és majdnem – tényleg majdnem – Nadalt is. Úgy kapott ki a mallorcaitól a cincinnati tornadöntőben, hogy csak neki volt breaklabdája a meccsen, Nadalnak nem.

forrás: www.open13.fr

forrás: www.open13.fr

Ha tartja jó formáját, idén ismét a top 10 közelébe kerülhet.

 

12. Milos Raonic

A 22 éves játékos egy éve dörömböl a top 10 kapuján, és van is esélye belépni rajta, azonban ehhez – véleményünk szerint – még fejlődnie kell a játékban. Szervája már most is félelmetes, tenyerese is hatékony, fonákja azonban sebezhető, játéka pedig meglehetősen egysíkú.

Tavaly volt néhány kifutott eredménye, nem biztos, hogy idén is ilyen szerencsésen alakulnak számára a dolgok. Az évet mindenesetre nem kezdte valami jól, a Hopman Kupán kikapott a 288. helyezett lengyel Panfiltól.

13. Richard Gasquet

Gasquet helyezése is meglepő lehet, hiszen tavaly élete legjobb szezonját futotta, köszönhetően annak, hogy felkészítését új edzői team, Riccardo Piatti és Sebastien Grosjean irányította. Ez a csapat most kibővült még Sergi Bruguerával, tehát a francia teniszező sem akar lemaradni Djokovic és Federer mögött, legalábbis abban a tekintetben, hogy neki is Grand Slam bajnok edzője legyen.

Mi viszont úgy látjuk, hogy Gasquet játéka teljesen defenzívvé és egysíkúvá vált. Valószínűleg Bruguera, aki maga is defenzív játékos volt, tovább fogja erősíteni ezt a vonalat. Nem biztos, hogy ez jót tesz a jelenlegi legjobb francia játékosnak, az év első tornáján legalábbis nagyon elbánt vele Gael Monfils. Halálosan megbízható jövendőmondó kristálygömbünk jelzése alapján, mi egyszerűen nem látjuk Gasquet játékában azt a pluszt, ami a tartós top 10-es tagsághoz szükséges.

 

forrás: eurosport.onet.pl

forrás: eurosport.onet.pl

14. Jerzy Janowicz

A lengyel tehetségtől tavalyelőtti párizsi Masters döntője óta várja a közvélemény a kiugrást. Való igaz, Janowicz játékában minden megvan, ami a csúcsra repítheti. 230 km/órás szerva, füstölgő tenyeres, emellett hihetetlenül finom ejtések és ügyes röpték.

“JJ” megalkuvás nélkül játssza a saját játékát, és ez hosszú távon őt igazolhatja, azonban meg kell tanulnia a kritikus helyzetekben kezelni “szafinos” temperamentumát. Ha ez sikerül, Janowicz nagy dolgokra lesz képes.

15. Grigor Dimitrov

Mr Sharapova, azaz Mr Sugarpova a másik fiatal tehetség, akitől a szakma és a közvélemény is kiugrást vár ebben az évben. Dimitrov valóban nagyon jó. Gyors ritmusú játékra képes, meglepő megoldásokkal, és mindent tud a szakmából.

Az talán hátráltathatja Dimitrovot, hogy szemmel láthatóan Federer ütéseit igyekezett leutánozni gyerekkorában, mozgása ugyanis teljesen a svájci nagyságot idézi. Ha valaki olyan akar lenni, mint egy másik ember, akkor nem lehet igazán önmaga. Márpedig ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot, meg kell találnia önmagát. Mindezek ellenére lehet, hogy mégis a bolgár fiú lesz az, akinek a nagy ugrás sikerül.

Nem tudom, a kristálygömb az előbb ezt mutatta, most meg az ellenkezőjét… Most meg olyan, mintha füstös lenne belül, semmit nem látni… Azt hiszem, visszaviszem és megmutatom annak a kedves embernek, akitől vettem, biztosan kicseréli, vagy visszaadja az árát.

Kiemelt kép forrása: thumbs.dreamstime.com