AusOpen: Jönnek a csehszlovákok! Berdych vagy Wawrinka jut döntőbe?

2014. január 22.
by Írókéz

Igaz, hogy Csehszlovákia már nem létezik, Wawrinkának pedig csak a nagyszülei csehek, ő maga svájci, azért Szepesi György klasszikusát mégis kölcsönvettük, de csak azért, hogy olvasóink rákattintsanak a két játékos elődöntőjének beharangozójára.

forrás: www.abc.net.au

forrás: www.abc.net.au

“Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.”

Ez a Samuel Beckett idézet Stanislas Wawrinka bal karján olvasható és az év svájci személyiségének választott teniszező hitvallását demonstrálja. Stan számára ez a pozitív gondolkodás megfogalmazását jelenti, és ő eszerint él. Egy olyan korban, amikor a legnagyobb tornákon a trófeák vitrinjét Nadal, Federer, Djokovic és Murray nevű kerubok őrzik, igencsak szükség van arra, hogy a többiek meglássák az újabb és újabb vereségekben a pozitívumokat és újult erővel készüljenek a következő, szintén kevés eséllyel kecsegtető megmérettetésre.

Wawrinkát az elmúlt években mindenféle sértő jelzővel ellátták. Lúzernek és gyengének, még ostobának is nevezték, amiért a fontos és szoros meccseken többször veszített, mint ahányszor nyert. Persze csak azok mondták vagy kommentelték ezt, a fotelben ülve, akiknek halvány fogalmuk sincs arról, micsoda elképesztő tehetség, elkötelezettség, munka és bajnoki mentalitás a feltétele annak, hogy valaki a világ legjobb 20 vagy 10 játékosa közé tartozzon.

Igaz, ami igaz: Szinte hihetetlen, de Stan még csak 5 tornát nyert profi pályafutása 12 éve alatt, és döntőt is csak 9-et játszott.  Ars poeticája segítségével azonban mindig feláll a kudarc után, és újra megpróbálja. Elégedett, kiegyensúlyozott ember, aki úgy érzi, a helyén van a teniszvilágban és a civil életben egyaránt.

Eddig 15-ször kapott ki Novak Djokovictól. Tavaly kétszer is nagyon közel járt hozzá, hogy legyőzze. Mindkét meccset Grand Slam tornán játszották (az egyiket éppen itt, Melbourne-ben), mindkét mérkőzés döntő szettben dőlt el, mindkét meccsen szenzációsan játszott Wawrinka – és mindkét alkalommal vereséget szenvedett.

“Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.”

Aztán megtörtént a csoda. Ami nem is csoda, hanem a hitvallás és az elkötelezettség – na meg az ebből adódó hatalmas edzésmunka – előbb-utóbb elvárható következménye. Stan egyszer csak már nem bukott el. A szebbnél szebb bukások metamorfózison mentek keresztül és diadallá váltak. Legyőzte Djokovicot, akit az utóbbi 8 évben egyszer sem sikerült. Legyőzte, méghozzá úgy, ahogy őt szokták legyőzni: kiélezett küzdelemben, ötszettes csatában. Jutalmul – életében másodszor – elődöntőt játszhat egy Grand Slam tornán, ezúttal Tomas Berdych ellen.

forrás: indianexpressonline.files_.wordpress.com

forrás: indianexpressonline.files_.wordpress.com

A cseh vitéz története nem ilyen heroikus. Annyiban hasonlít Wawrinkához, hogy fontos mérkőzéseken, nagy lehetőségek kapujában ő is többször alulmaradt, bár nagy győzelmeket is aratott, például a világelső Federer ellen 19 évesen az athéni olimpián.

Berdych már kétszer játszott Grand Slam elődöntőt, de mindkétszer kikapott. Ezen a tornán nagyon jó formában teniszezik, a legjobb nyolc között David Ferrert verte, és ez nem is volt meglepetés, pedig ellenfele 3. a világranglistán. Tomas egyszerűen többet tud ebből a szakmából, és ez most az eredményben is tükröződött.

Wawrinka és Berdych örökmérlege 8-5 a második számú svájci teniszező javára. Az utóbbi évek egyértelmű Wawrinka-fölényt mutatnak: utolsó 7 meccsükből 6-ot Stan nyert. Figyelemre méltó azonban, hogy ezek közül csak egy volt olyan, ahol a cseh játékos nem nyert szettet.

Nagyon színvonalas és izgalmas mérkőzés várható. A győztes élete első Grand Slam döntőjét játszhatja, 28 éves korában. Ha Wawrinka nyerne, és Federer is legyőzné Nadalt a vízhólyagjával együtt, az ámuló teniszvilág (.com) svájci házidöntőt láthatna Ausztráliában, amelyre még sosem volt példa. Nem kis siker lenne egy 7 és fél milliós alpesi ország számára.

Látva a svájci Djokovic elleni játékát és kiegyensúlyozottságát, ő tűnik esélyesebbnek. Tippünk: Wawrinka, 4 szettben.

Kiemelt kép forrása: atpworldtour.com