Djokovic lett Miami bajnoka

Novak Djokovic győzelmével zárult az év második 1000-es versenye, a Miamiban rendezett Sony Open Tennis. A szerb ellenfele a döntőben a világelső Nadal volt, akit két sima szettben, 6-3, 6-3 arányban múlt felül.

Djokovic magabiztos győzelmet aratott a világelső ellen Forrás: atpworldtour.com

Djokovic magabiztos győzelmet aratott a világelső ellen
Forrás: atpworldtour.com

A negyvenedik Nadal – Djokovic összecsapáson az volt a kérdés, hogy vajon sikerül-e a megszereznie a spanyolnak pályafutása első Miami győzelmét, vagy Novak Djokovic lesz az, aki 2011 után idén is behúzza az Indian Wells – Miami kombót. A fogadóirodák, na és persze a Djokovic rajongók szerint az utóbbira volt nagyobb esély, és sejtésük igaznak is bizonyult.

Vegyes érzések kavaroghatnak a semleges nézőkben a döntő után, mely másfél óráig sem tartott és egy fia fordulat sem volt benne, látványos labdamenetekkel és parádés nyerőkkel viszont nem maradtak adósok a felek. Az adogatást Djokovic kezdte, és már rögtön az első játékban breaklabdához juttatta ellenfelét. A korai break viszont elmaradt, a második kiemelt hárította a breaklabdát – ekkor valószínűleg még nem sejtette, hogy ez volt a meccsen az első és egyetlen lehetősége Nadalnak, hogy elvegye az adogatását. A játszma elején Nadal tűnt magabiztosabbnak, első két adogatójátéka során 9-ből csak egy pontot veszített. Djokovic nem találta a hét elején mutatott formáját, 2-2-es állásnál 30/30-ról kellett hoznia az adogatását. A következő játékban azonban Nadal két elrontott első szerváját követően breaklabdákhoz jutott a szerb, melyek közül az elsőt rögtön értékesíteni is tudta. A továbbiakban Djokovic folytatta az agresszív játékot, nem volt rest felmenni a hálóhoz és megbüntetett minden egyes röviden visszajövő labdát. Ezeknek köszönhetően Nadalnak nem volt valós esélye, hogy visszakapaszkodjon a játszmába, melyet 5-3-nál simán szervált ki a 2011-es bajnok.

A második játszmát ott kezdte a spanyol, ahol az elsőt abbahagyta: elveszítette az adogatójátékát, ellenfelét viszont nem tudta komoly nyomás alá helyezni. 3-1-es vezetésnél Djokovic végképp feltehette volna az i-re a pontot, Nadal azonban keményen küzdve megfordította a játékot. Más volt a helyzet azonban 5-3-nál, mikor Nadal adogatásánál 15/40 volt az állás: egy maratoni hosszúságúra nyúlt labdamenet során Djokovic többször is kiszorított helyzetből kanalazta vissza a labdát a pályára, de a hálóhoz felmenve egy röpte csatát követően végül a világelső térfelén pattant utoljára a labda.

A végeredmény 6-3, 6-3 lett, Novak Djokovic 2011 után ismét meg tudta nyerni az Indian Wells-i és a Miami tornát is. Negyvenedik találkozójuk után még mindig Nadal vezeti a mérlegüket (22-18), a legutóbbi három alkalommal azonban Djokovic nyert úgy, hogy még csak játszmát sem veszített. Jelenleg mind a kilenc ATP 1000-es versenyen Djokovic vagy Nadal a címvédő, az utolsó négy torna a szerb győzelmével zárult.

A kiemelt kép forrása: bbc.com