Davis Cup 2014: Negyeddöntők az első nap után- felső ág

2014. április 5.
by DGM96

Minden, amit a pénteki fejleményekről tudni kell.

Japán-Csehország 0:3

rosol_dc

forrás: daviscup.com

Beszámolónk kapcsán ez a párharc kivétel, mert ebben már a mai napon soron következő páros meccs már le is zajlott, de azért haladjunk szépen, sorban.

Mindkét csapatnak nélkülöznie kellett legnagyobb sztárjukat, Tomas Berdych-t és Kei Nishikorit, így az esélytelenebb ázsiaiaknak várhatóan több babér teremhetett a vártál. Ez a tény be is igazolódott: az első meccsen Tatsuma Ito szett- és breakelőnyben is volt Radek Stephanek ellen, de a tapasztaltabb cseh végül egy szűk 4 órás csatában diadalmaskodott. Ito teljesítménye vélhetőleg inspirálta a következő mérkőzés japánját, az amerikai származású Taro Danielt, aki nem adta könnyen a bőrét Lukas Rosol  ellen. A cseh 2-0-ra is vezetett a szettek tekintetében, ám Daniel úgy hálálta meg a hazai közönség támogatását, hogy kiegyenlített. Viszont a mindent eldöntő ötödik játszmában már nem maradt sok ereje, így a mai párost a kétszeres címvédő várhatta boldogabban.

Azt a páros meccset, melyet végül szintén a csehek nyertek meg, így zsinórban a harmadik alkalommal jutottak be a négy közé, ahol a német-francia csata győztesével fognak megmérkőzni.

A mérkőzések végeredményei:

R. Stephanek – T. Ito 6/7(5) 7/6(5) 6/1 7/5

L. Rosol – T. Daniel 6/4 6/4 3/6 4/6 6/2

Rosol/Stephanek – Ito/Y. Uchiyama 6/4 6/4

Franciaország – Németország 0:2

A két nemzet 10. összecsapásán a hazaiak számítottak esélyesnek, hiszen míg a franciáknál egy Jo-Wilfired Tsonga és egy Gael Monfils is ott volt a keretben, addig a németeknél egyenest a (világranglista alapján) legjobb három teniszezőjük, Haas, Kohlschreiber és Mayer is hiányzott. Ám a tegnapi nap fejleményei bizonyítják, hogy a Davis-Kupa nem ugyanaz, mint az ATP World Tour. Ha a haza dicsősége a tét, akkor az teljesen más dimenzióba helyezi az erőviszonyokat.

Az első mérkőzésen Julien Benneteau és Tobias Kamke feszült egymásnak, a favorit abszolúte a francia volt, ugyanis a négy Kamke elleni mérkőzéséből négyet megnyert. És ez a meccs sem úgy kezdődött, hogy a papírforma felborulna. Benneteau 4/0-val kezdett, de őrületes módon a német 4/4-re jött fel, hogy aztán újra lehetőséget adjon ellenfelének a szett megnyerésére 5/6-nál, ahol három játszmalabdát hárított. A francia túl sok luxust engedett meg magának a tie-break-ben is, előbb 4-1-es előnyét, majd újabb két játszmalabdát herdált el, melynek csak meg lett a következménye, így Kamke került előnybe. A német többszörös feltámadása és/vagy Benneteau “kihagyott ziccerei” rányomták a bélyegét a meccs további kimenetelére. Kamke a 4/0 után nem is veszített adogatást az egész meccsen, míg a francia játéka fokozatosan összeomlott. Az első meccs után tehát a németek kerültek előnybe.

gojowczyk_dc

Nem akárhogy debütált a DK-ban Peter Gojowczyk
forrás: daviscup.com

A következő meccs valóságos Dávid-Góliát harc volt a DK-n most debütáló Peter Gojowczyk és a 22. ilyen meccsen pályára lépő Tsonga közt. Az újonc német nem illetődött meg, az első 11 játékot az adogató nyerte, ám amikor a rövidítésért szervált, megremegett a keze, Tsonga pedig a második szettlabdát ki is használta. A másodikban a francia 3/2-nél breakelőnybe is kerülhetett volna, de Gojowczyk mindkét fogadóelőnyt hárította és újra tie-break döntött, ahol ezúttal a német volt a jobb, a játszmazáró játékban kiharcolt 4-1-es előnye elegendő volt a befejezéshez. A következő szettben hiába javult fel fogadóként a német, kétszer elveszítette a szerváját, így Tsonga volt egy játszmával közelebb a győzelemhez. Ezután következett a meccs epikus része. A negyedik szettben nem volt break, így jöhetett az újabb rövidítés, ahol a franciának két mérkőzéslabdája is volt, de egyikkel sem tudott pontot tenni az “i”-re, Gojowczyk 10-8-ra nyerve kiharcolta az ötödik játszmát, ahol 5/4-es vezetésnél már neki volt két meccslabdája fogadóként, azonban ő sem tudta befejezni…először. 7/6-nál viszont az első adódó alkalmat megragadta és egy 4 óra 23 perces thriller után ő örülhetett a győzelemnek. A németek így egy papíron sokkal gyengébb csapattal kerültek egy mérkőzésre a továbbjutástól.  És ha ma a Kamke/Begemann duó legyőzi a Monfils/Llodra párost, 1938 után először győzi le Németország nyugati szomszédját.

A mérkőzések végeredményei:

T. Kamke – J. Benneteau 7/6(8) 6/3 6/2

P. Gojowczyk – JW. Tosnga 5/7 7/6(3) 3/6 7/6(8) 8/6

Összefoglalónkat hamarosan folytatjuk az alsó ág mérkőzéseivel…

kiemelt kép forrása: totalsportslive.com