Kilencedszer is felült Nadal Párizs trónjára

Két hét a francia fővárosban- hol esőben, hol forróságban. Ezennel véget ért a párizsi Grand Slam torna. A fináléban 2012 után ismét Rafael Nadal és Novak Djokovic küzdhetett meg a végső győzelemért.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Nadal szokásos bemelegítés előtti rituáléja most sem maradhatott el
Kép forrása: rolandgarros.com

Kettejük mai összecsapása minden szempontból történelminek bizonyult. A spanyol egyrészt újabb rekordot szeretett volna kilencedik diadalával beállítani, mivel ez még soha senkinek nem sikerült az ATP mezőnyében a négy nagy verseny valamelyikén. A Roland Garros-on ráadásul a címvédő először mondhatta volna el magáról, hogy ötször nyert itt egyhuzamban. A szerb játékos is sok mindenért harcolt egyszerre. Győzelmével visszavehette volna a világelsőséget riválisától, emellett begyűjthette volna az egyetlen hiányzó Grand Slam trófeáját. A két játékos eddig elképesztő módon negyvenegyszer csapott össze, az örökmérleget Nadal vezette 22-19 arányban.

1. játszma: Az apró dolgok Djokovic vezetését eredményezték

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Djokovic az első játszmában pontosságának köszönhetően vezetést szerzett
Kép forrása: rolandgarros.com

Már az első perctől lehetett látni, hogy nagyon meleg időjárásban kell a két klasszisnak megküzdenie egymással, ami előzetesen a világelsőnek kedvezhetett. Belgrád kiválósága azonban igen stabil játékkal tudott kezdeni, amivel nem igazán engedte adogatása közelébe ellenfelét. Sokszor centiken múltak a pontok, aminél a legtöbb esetben Djokovic jött ki jobban. 4-3-as vezetésénél a világranglista másodiknak a pontossága és Nadal hibái is kellettek a breakhez, a játszma karnyújtásnyi távolságra volt a trónkövetelőnek. A következő játékban viszont a szett előnyt nem volt olyan könnyű megcsinálni. A spanyol természetesen az utolsó leheletig próbált visszakapaszkodni, még két fogadóelőny is a birtokába került. Djokovic ennek ellenére egy kicsit fel tudta szívni magát és megfordítva a game-et, 6-3-mal vezetést szerzett a döntőben. A végjátékban a 27 éves játékos agresszív tenisze mellett előnyére tudta fordítani a vonalakat, amiket előszeretettel talált el a fontos pontoknál.

2. játszma: Nadal a szett végén kihasználta a szerb koncentráció hiányát és egyenlített

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Nadal óriási küzdelemben egyenlített ki
Kép forrása: rolandgarros.com

A folytatásban egy egészen más Nadal jött ki a Philipp Chatriéra. A nyolcszoros bajnok elkezdett egyre jobban dominálni és 3-2-nél ennek köszönhetően sikerült elvenni a szerb teniszező adogatójátékát. Ezek után biztosan gondolhattuk, hogy hamar jön az egyenlítés, erre azonban még várni kellett. Djokovic szinte azonnal visszajött és megkísérelte megnyerni a második szettet. A salakkirály nem ijedt meg ettől a helyzettől és szép nyugodtan őrizte az előnyét. A világelső könnyű szervajátékai után vetélytársának kellett volna 5-6-nál játszmában maradni, ez azonban nem sikerült neki. A hatszoros Grand Slam bajnoknak elég volt egy kicsi figyelemhiány és Nadal máris az egyenlítés tudatában ülhetett le a két perces szünetre. Ebben az egy órában a címvédőtől már lényegesebben keményebb teniszt láthattunk, amit 18 nyerővel és az első szerva mögötti pontok 80 %-os megnyerésével mutatott meg a francia közönségnek.

 

3. játszma: Nadal egyre jobb játékával Djokovic nem tudott sokat kezdeni

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Nadal a harmadik játszmában egy fokozattal feljebb tudott kapcsolni
Kép forrása: rolandgarros.com

A harmadik szett elején a kilencedik győzelméért hajtó mallorcainak teljes mértékben megmaradt a lendülete. Gyorsan elnyerte a szerb adogatását és nagyon könnyedén ellépett 3-0-ra. Djokovic ezután sokat küzdött, hogy vissza tudjon jönni a játszmába. Az erre irányuló kísérletei azonban folyamatosan meghiúsultak. Bár Nadal csak nehezen tudta hozni a szerváit a folytatásban, ez döntőnek bizonyult a vezetés megszerezése szempontjából. Boris Becker tanítványának ugyan voltak break lehetőségei ebben a két játékban, a fontos pillanatokban mégis a világelső tudott nyugodt maradni. 5-2-nél Nole végső elkeseredésében még egyszer elbukta a sajátját és a spanyol könnyedén 6/2-vel már közel került az újabb Roland Garros győzelemhez.

4. játszma: Nadal hátfájdalmaival küzdve kilencedszer lett Párizs bajnoka

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Nadal természetesen most is a földre borult győzelme után
Kép forrása: rolandgarros.com

A negyedik szettben játékról-játékra vártunk arra, mikor törik meg végleg Djokovic. Egyértelműen látszódott, hogy a spanyol fenn tudja tartani az előző órákban mutatott tenisz színvonalát és egy percig sem gyengül. 3-2-nél végül jött a hőn áhított break és Nadal már a zsebében érezhette a győzelmet. Úgy tűnt, hogy a születésnapját kedden ünneplő klasszis hamar lezárhatja a mérkőzést, ekkor azonban hátsérülése közbe szólt. A címvédőt ez a sérülés már nem először hátráltatta Grand Slam döntőben. Februárban az Australian Open fináléjában ez is szerepet játszott abban, hogy nem tudott ismét Melbourne-ben diadalmaskodni, és most is a lehető legrosszabbkor jöttek a fájdalmak. A sikerhez közel álló játékos a szervákat jóval kisebb sebességgel tudta csak megütni, amivel riválisa visszakapaszkodott a mérkőzésbe és 4-4 volt az állás. Párizs egyeduralkodója ennek ellenére nem kért ápolást és mindent kockáztatva ismét maximális tempóra kapcsolt. Ennek meg lett az eredménye, hiszen szerváját nehezen hozta és már a találkozó megnyeréséért fogadhatott. A következő játékban pedig jött Djokovic újabb rövid zárlata, aki kettős hibával vesztette el a több, mint három és fél órás csatát. A szerb a kézfogás előtt még jelzett a közönségnek, mivel második szervája előtt kifütyülték a rossz feldobás miatt.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

A díjátadón már mindenki nyugodtan mosolyoghatott
Kép forrása: rolandgarros.com

A játékosok természetesen beszéltek a meccs után pár percben. Novak Djokovic kezdte a nyilatkozatot, aki először is gratulált Nadal-nak és elmondta, hogy egészen hihetetlen ez a kilenc győzelem itt Párizsban. A szerb úgy érezte, hogy mindent megtett a győzelemért amit tud, de ma Rafa volt a jobb teniszező. A hatszoros Grand Slam bajnok szerint nagy motiváció lesz jövő évben visszajönni és újabb próbálkozást tenni a hiányzó trófea elhódítására. Nole még köszönetet mondott a közönségnek és a saját csapatának is.

Djokovic beszéde után a spanyol nyilatkozata következett, aki Björn Borg-tól vehette át ismét a Roland Garros sikerért járó kupát. Nadal interjújában sajnálta Novak-ot és elmondta neki, hogy egyszer biztos, hogy diadalmaskodni fog a francia fővárosban. Ezek után megköszönte mindenkinek, aki közre működött a tornán. Nadal szavaiból kiderült, hogy ebben a városban számára nagyszerű érzés játszani. Utoljára pedig természetesen a nézők és a szponzorok után saját csapatának köszönte meg a támogatást.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Nadal boldogan vehette magához ismét a trófeát
Kép forrása: rolandgarros.com

 Rafael Nadal tehát kilencedszer tudott nyerni a Roland Garros-on, amit még kimondani is elképesztő. A hétfőtől továbbra is világelső teniszező így rekordjai mellett tizennegyedik Grand Slam sikerét szerezte meg, amivel beérte az amerikai Pete Sampras-t.

A döntő eredménye:

Rafael Nadal(1)-Novak Djokovic(2) 3/6 7/5 6/2 6/4

Kiemelt kép forrása: rolandgarros.com