A jövő világelsői, 2. rész – Alexander Zverev

2014. július 22.
by Írókéz

 

Az eljövendő idők potenciális sztárjait bemutató sorozatunkat egy olyan fiatalemberrel folytatjuk, aki a múlt héten üstökösként robbant be a köztudatba.

Alexander Zverev Senior még a Szovjetunióban, az ukrán tagállamban található Szocsiban látta meg a napvilágot (bár akkor még egyáltalán nem volt Senior). A Szovjetunió állampolgáraként nem volt könnyű profi teniszezőként keresnie a kenyerét, ő azonban mégis ezt az utat választotta. Pályafutása legsikeresebb szakaszában a 175. helyen jegyezték a világranglistán.

A Birodalom széthullása után, 1991-ben, amikor fia, Mischa 4 éves volt, az akkor már teniszedző papa és szintén teniszedző mama úgy döntöttek, a család átteszi székhelyét Németországba.  A volt profi játékos fiából szintén profi teniszezőt faragott. Mischa túlszárnyalta édesapját, legjobb időszakában 45. helyen állt a világranglistán.

Zverev útban a junior AusOpen győzelem felé forrás: www.sport1.de

Zverev útban a junior AusOpen győzelem felé
forrás: www.sport1.de

A kisebbik fiú, Alexander már Németországban született, 1997. április 20-án. Öt évesen kezdett teniszezni, és úgy tűnik, hármójuk közül őbelé szorult a legtöbb tehetség. A jelenlegi állapot szerint legalábbis minden remény megvan arra, hogy “Sascha” nem is olyan sokára – papája legnagyobb büszkeségére – a legjobb játékosok közé emelkedjen.

A német állampolgár Alexander rövidke karrierjét bemutatva fogalmat kaphatunk arról, milyen nehéz és küzdelmes is egy ifjú számára betörni a tenisz élvonalába, mennyi hit és elszántság szükségeltetik ahhoz, hogy a kudarcok után újra nekiveselkedjen az akadályoknak. Alig 2 éve Sascha még a junior ranglistán is csak a 282. helyen szerénykedett. 2013-ban, első igazi junior szezonjában viszont a 97. helyről  indulva világelsőként zárta az évet. Bár a Roland Garroson döntőt, a US Openen pedig elődöntőt játszhatott, a másik két Grand Slam tornáról csalódottan távozott; Ausztráliában már az első, Wimbledonban pedig a harmadik fordulóban búcsúzott. A US Openen sorozatunk következő szereplőjétől, Borna Corictól szenvedett vereséget.

2014-ben, miután januárban az Australian Open megnyerésével végre junior Grand Slam bajnok lett, a Zverev család elérkezettnek látta az időt, hogy a még csak 16 éves fiút bedobja a mély vízbe, és Alexander ezután már csak felnőtt tornákon indult. Kihagyta a Futures versenyeket, és egyből Challenger tornák selejtezőibe nevezett be, ahol bizony eleinte nem sok babér termett a számára. Első hét(!) versenyén nem sikerült főtáblára jutnia, a hetedik megmérettetésen, két héttel 17. születésnapja előtt éppen bátyja, Mischa győzte le a kvali első fordulójában, pontosabban Sascha a döntő szettben sérülés miatt feladta a küzdelmet. A verseny után a német fiú 826 nevet számolhatott meg a sajátja előtt a felnőtt világranglistán. Mindez három hónapja történt.

Ami ezután következett, arra alighanem még Alexander és családja sem számított. A következő versenyen, mintegy születésnapi ajándékként, életében először feljutott egy Challenger főtáblájára, és bár ott az első fordulóban kikapott, joggal örülhetett. Ráadásul szabadkártyát kapott a müncheni ATP 250-es tornára. Itt az első körben Jürgen Melzer jelezte az ifjúnak, hogy az ATP szintjén van még mit tanulnia, 6/1 6/2-vel küldte haza őt.

Legközelebb júniusban sikerült feljutnia egy Challenger főtáblájára, de ott egy újabb első fordulós vereség következett. Mindenesetre ezek után már szabadkártyákat kapott a hazai, németországi versenyekre. Braunschweigben pedig Zverev maximálisan kihasználta a lehetőséget: négy top 100-as teniszezőt legyőzve megnyerte a tornát. Kamke (77.), Souza (97.) és Golubev (59.) neve is jól cseng teniszkörökben, akárcsak Paul-Henry Mathieu-é (84.), aki korábban 12. helyen állt a világranglistán, a döntőben azonban meg kellett hajolnia a jövő nagy reménysége előtt.

Stuttgart: az áttörés forrás: www.tennisnow.com

Hamburg: az áttörés
forrás: www.tennisnow.com

Stuttgart, ATP 250-es torna, újabb wild card. Első forduló: a Nadal-verő, Davis Kupa győztes Lukas Rosol csak két, irdatlanul szoros tie break-ben tudott hősünk fölé kerekedni, 9-7-re és 11-9-re. Ez ugyan előjelnek nem volt rossz, de ami ez után következett, az maga volt a csoda. Zverev újabb szabadkártyát kapott, most már egy ATP 500-as versenyre, Hamburgban.

Az első körben a rutinos Robin Haase (51.) két game-et tudott összekaparni Sascha ellen. Ez volt Zverev első ATP főtáblás győzelme. 17 évesen ugyanez a bravúr utoljára Grigor Dimitrovnak sikerült. A második fordulóban már mindenki felkapta a fejét, amikor a német fiú Mikhail Youzhnyt (19.) is legyőzte, aki mellesleg éppen kétszer annyi idős, mint ő. Ebben az életkorban top 20-as játékost utoljára 10 éve Richard Gasquet tudott megverni. Az  egyre nagyobb önbizalommal játszó Zverev Santiago Giraldót (32.) is hazaküldte, majd a negyeddöntőben ismét Kamkét sikerült két vállra fektetnie, mégpedig egy 6/0-ra elveszített első játszma után.

Az ekkor már Wunderkind státuszba emelkedett Alexander ezzel azonban el is fogyott; az elődöntőben David Ferrer (7.) ellen már csak egy játékra volt képes, de ezt aligha bánja. Ismét négy top 100-as teniszezőt győzött le egymás után, és 124 pozíciót lépett előre a világranglistán, jelenleg 161. Hol is tanyázott három hónapja? A 827. helyen… A legjobb 200 játékos között ő a legfiatalabb, és rajta kívül csak egy tizenéves található ebben a körben: sorozatunk első szereplője, Nick Kyrgios.

Hamburgi remeklésével Zverev végleg befutott, a német média természetesen az egekig magasztalja. Kíváncsian várjuk, a tündérmese vajon folytatódik-e, és képes lesz-e a fiatal reménység tovább szárnyalni. Sascha jövője mindenesetre biztató. Akárcsak Kyrgios, ő is megfelelő fizikai és mentális adottságokkal rendelkezik. 193 cm magas, gyors, nyugodtan és éretten teniszezik. Más stílust képvisel, mint az ausztrál tehetség, játéka inkább a régi nagy orosz teniszezőkére, Kafelnyikovéra és Szafinéra emlékeztet. Bár még sehol nem láttuk a médiában “Alexander the Great”-ként, Nagy Sándorként emlegetni, valószínűleg rövidesen megkapja ezt a nem túl szellemes becenevet.

A német fiú egyébként megszállott kosárlabda-rajongó, sportoló-ideálja LeBron James. Teniszezőként Roger Federer a példaképe. A család a telet a floridai Miamiban tölti, hogy fiuk a legjobb körülmények között edzhessen.

Kiemelt kép forrása: 3.bp.blogspot.com

A hozzászólások le vannak zárva.