AusOpen 2017: A szerva-röpte játék elsöprő diadala

Az utóbbi idők egyik legkiélezettebb, legizgalmasabb és legnagyobb csavarokat tartogató Australian Openje az idei. A mai nap ezt a néhány szót ismét alátámasztotta.

Wawrinka három Tiebreakben verte Seppit Kép forrása: australianopen.com

Wawrinka három Tiebreakben verte Seppit
Kép forrása: australianopen.com

Időrendi sorrendben a 2014-es bajnok térhetett először nyugovóra. Stan Wawrinka játéka ismét azt a téves gondolatot múlja felül, hogy ő csak egy időszakos Grand Slam játékos lenne? Eddig minden bizonnyal ez így volt, azonban zsinórban ez a második Grand Slam torna, ahol a svájci igen jó tenisszel rukkol elő. Mai ellenfele, az olasz Andreas Seppi kemény harcot vívott Wawrinkával, azonban ezt a mentális tényezők eldöntötték. Többnyire stabil adogatójátékok, három Tiebreak, de mind a háromszor Wawrinkáé lett a szett. A harmadik megnyerésével pedig egyben a mérkőzés is. Azt sem lehet mondani, hogy Seppi teljesen esélytelen volt egy három szettes vereség ellenére, hiszen a harmadik játszmában 6/5-nél játszmalabdája is volt, azonban nem tudta megcsinálni. Wawrinkánál valami nagyon megindult az utóbbi hónapokban és pozitív, hogy néha-néha nem csak egy Grand Slamre tudja összeszedni magát.

Tsonga az első szett elvesztése után könnyen jutott tovább Kép forrása: ausopen.com

Tsonga az első szett elvesztése után könnyen jutott tovább
Kép forrása: ausopen.com

Daniel Evans, volt az a játékos az Australian Openen, aki a semmiből úgy jutott el a legjobb 16-ig, hogy csupán a 2014-es US Open bajnok Marin Cilic tudott tőle játszmát elvenni. Jo-Wilfried Tsonga ellen úgy tűnt nem az lesz a kérdés, hogy megremeg-e, hanem inkább az, meddig bírja ezt a fizikailag leterhelő sorozatterhelést, amit Sydneyben és Melbourneben kapott. A kérdésre hamar választ kaptunk: Az első szett végéig. Daniel Evans remek Australian Opent futott, azonban Tsonga remekül teniszezett, és ami a lényegesebb, sokkal jobban tudott regenerálódni erre a mérkőzésre. A francia az első szett elevesztése után már könnyen fordítani tudott. A brit játékos szárnyalása az idei Australian Openen véget ért, nem lenne meglepő, ha a jövőben még hallanánk róla. Jo-Wilfried Tsonga pedig úgy tűnik, egyre jobb formában van és önbizalommal telve várhatja, hogy visszavágjon a két évvel ezelőtti Roland Garros elődöntős vereségért Stan Wawrinkának.

Kell még ennél is nagyobb meglepetés? Kép forrása: ausopen.com

Kell még ennél is nagyobb meglepetés?
Kép forrása: ausopen.com

A mai napig azt gondoltuk, hogy nem lesz nagyobb vagy hasonlóan nagy meglepetés az 2017-es Australian Openen, mint Djokovic Istomin elleni sokkoló veresége. De mégis lett. Mischa Zverev két szetten keresztül tartotta magát a világelső Andy Murray ellen. Ez már önmagában is bravúros volt tőle, hogy az első szettet megnyerte. Ekkor várhattuk azt, hogy ennyi volt, Murray majd szépen úgyis bedarálja az idősebbik Zverev testvért. A logika elhozta, amit vártunk, csak a forgatókönyvet az ellenkezőjére varázsolta. Mi csak ámultunk is bámultunk, amikor Zverev káprázatos röptékkel gyakorlatilag megalázó módon verte el Andy Murrayt. Ehhez persze sok egyéb tényező kellett Murray részéről is, ami persze semmit nem vesz el Zverev érdemeiből, de mégsem szabad mellette szó nélkül elmenni. Gyenge szervastatisztika, könnyű elütés hibák, és fegyelmezetlenség. Ezek jellemezték a mai Murrayt, aki gyakorlatilag hagyta, hogy Zverev elképesztő magas színvonalú teniszével idegileg maximálisan felőrölje. Ezen nem árt Murraynek elgondolkodnia a jövőben, amennyiben olyan szintű bajnokká akar válni, mint azok, akik mögötte vannak jelenleg a világranglistán. Elég visszaemlékeznünk arra, hogy Djokovic közel sem volt ennyire hisztis az Istomin elleni vereségnél, vagy éppen Nadal mennyire jól kezelte a fiatalabbik Zverev jó játékát és mégis nyert. Mischa Zverevnek nehéz lesz ezt a szintet tartania, mert általában az ilyen szintű extra játékokat nem lehet megismételni.

Federer elképesztő mérkőzésen győzte le Nishikorit Kép forrása: ausopen.com

Federer elképesztő mérkőzésen győzte le Nishikorit
Kép forrása: ausopen.com

Végül jöjjön az a mérkőzés, ami egy ilyen napnak a férfi egyesek mérkőzésénél méltó befejezés volt. Roger Federer lehengerlő tenisszel került a legjobb 16 közé, azonban a nyolcaddöntőben egy mindenre elszánt Kei Nishikori várt rá. Benne volt a pakliban, hogy ez még a fél évet kihagyó svájcinak sok lesz, nem tud olyan magabiztos teniszt nyújtani, mint Berdych ellen. Ráadásul a lehető legrosszabbul kezdte a mérkőzést, nem jött jó neki, hiszen itt Nishikori időt nyert. Federer azonban nem adta fel, megpróbálta megnyerni az első szettet, azonban ezt mégis rövidítésben a japán nyerte. Érződött azonban, hogy a svájci elkezdett felébredni, egyre meggyőzőbb játékának köszönhetően megnyerte a második, majd a harmadik játszmát is. Federernek fontos lett volna, hogy 4 szettben befejezze, hiszen az utóbbi időben már nem mindig bírt annyira végig egy öt szettes csatát, amikor jól játszik az ellenfél is. Nishikori ezt kihasználta, megnyerte a negyedik szettet és bizakodhatott, hogy itt jön az a pont, amikor Federer elfárad. A négyszeres Australian Open bajnok azonban dacolt a fáradtásggal, a jól játszó Nishikorival és a döntő szettben elsöpörte a japán 6/1-re. Federer ismét bebizonyította, hogy nem számít a fél éves kihagyás, ezzel kipihente magát és felkészült, hogy jól szerepeljen Melbourneben.

Ritka az ilyen, de ma nem tudtam szóhoz jutni, amit pár óra alatt az Australian Openen tapasztaltam. A modern kor teniszét egyserűséggel megsemmisítette a régen bevált és használatos szerva-röpte játék és nem is akármilyen módon. Természetesen Stan Wawrinka és Jo-Wilfried Tsonga teljesítménye is dicséretes, azonban amit Mischa Zverevtől és Roger Federertől láttunk, az egyszerűen káprázatos volt. A negyeddöntőkben egyértelműen csak a támadó tenisz fog érvényesülni, hiszen 4 olyan ember jutott be, akik rendkívül jó szervákkal, röptékkel és kemény alapütésekkel rendelkeznek. Ezek közül picit talán Zverev lóg ki az alapütések tekintetében, de ma azt láthattuk, hogy stabilan tud játszani az alapvonalról is, nemcsak a hálónál. Nagy érdeklődéssel várhatjuk a felső ág negyeddöntőit.

Kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.