AusOpen 2018: Nadal kifutott az időből, Dimitrov is kiesett!

A legtöbben arra számítottak, hogy kialakul a tavalyi szenzációs elődöntő visszavágója. Marin Cilic és Kyle Edmund, na, meg Nadal csípője miatt azonban a várakozások okafogyottá váltak.

Edmund a legjobb alkalomkor vágott vissza a Brisbane-i vereségért
Kép forrása: yahoo.com

Kedden mérföldkőhöz érkezett az Australian Open, ugyanis a második hét második napján már a negyeddöntőket rendezték meg férfi egyesben. A torna elején még az egyik legnagyobb érdekességet az szolgáltatta, hogy Grigor Dimitrov (3.), Jo-Wilfired Tsonga (15.) és Nick Kyrgios (17.) “egymás hegyén hátán” volt megtalálható a táblán, s emiatt a nehéz első hét után valamelyikük könnyen bejuthat a legjobb négy közé Melbourne-ben. Végül mindhármójuk hoppon maradt. Kyle Edmund ugyanis berontott a találgatások ajtaján. A 23 éves brit nem kiemeltként menetelt az év első nagy eseményén és eljutott életében először egy Grand Slam-negyeddöntőig. Bár tényleg megkönnyítette a dolgát valamelyest az erőviszonyok aránytalan eloszlása a táblán és verhető ellenfeleket kapott a fordulók zömében, ám első lépésként a tavalyi US Open-döntőst, Kevin Andersont (11.) ejtette ki, ami egy remek “beugrónak” számított. 8 nappal később pedig, mikor már az elődöntőért harcolt, az utolsó fanyalgókra is rácáfolt és egy négy szettes meccsen kiejtette a világranglista 3. helyezettjét, Dimitrovot.

Tette ezt úgy, hogy életében először játszott a Rod Laver Arénában, és az ezt megelőző négy meccséből kettőn döntőszettet kényszerült játszani. Ráadásul legtöbbször az ausztrál kánikula legforróbb óráiban. Edmund agresszív játékkal rukkolt elő, s ha utólag megnézzük a mérkőzés statisztikáit, ki is jelenthető, hogy ez jelentette a különbséget a játékosok között. A brit ugyan több hibát ütött, mint nyerőt, de a bolgárt mindkét mutatóban több, mint 10 egységgel előzte meg: 46 nyerő, 48 hiba, illetve 32 nyerő és 35 hiba. A johannesburgi születésű teniszező szűk három óra alatt érte el karrierje legnagyobb sikerét, a brit tenisz Andy Murray előtti nagy alakja, Tim Henman szeme láttára. A világranglista e heti 49. helyezettje egyébként ezzel a szigetország hatodik teniszezője lett az Open Érában, aki bejutott az elődöntőbe a “Déli Féltekén”.

Cilic érdemeit így sem veheti el semmi sem
Kép forrása: express.co.uk

Ellenfele pedig nem Rafael Nadal (1.) lesz az elődöntőben! A nap első negyeddöntője után még erősebbek lettek azok a hangok, amelyek idénre is egy “Fedalt” prognosztizáltak az Australian Open utolsó napjára, de a váratlan történések folytatódtak helyi idő szerint este. Pedig a világelső kénye kedve szerint alakult minden az elején a horvát Marin Cilic (6.) ellen. Olyan remek játékot produkált, mint a tavalyi US Open utolsó két meccsén, roppant agresszív volt, de ugyanennyire pontos is. Szűk egy óra alatt megnyerte az első játszmát, a második elején pedig break-előnybe került. Azt viszont nem tudta kiszerválni, s kijelenthető, hogy ez volt a mérkőzés kulcspillanata. Cilic rögtön visszabreakelt és később a maga javára fordította a játszma állását. Nadalnak az ominózus játékban game-labdája is volt, nagy kérdés, hogyan állt volna a folytatáshoz a horvát, ha nem módosítja 3/3-ra az állást. Wimbledon tavalyi döntőse ugyanis azzal a játékkal érkezett meg igazán a mérkőzésbe, pedig előtte is relatíve remekül játszott. Azzal viszont, hogy vissza küzdötte magát, az idő elkezdett neki dolgozni. Ugyan a harmadik játszmát hatalmas csatában, tie-break-ben veszítette el, Nadal testét felőrölte ez a küzdelem. A negyedik szettre megsérült a világelső jobb csípője.

Holnap derül ki, mekkora a baj
Kép forrása: skysports,.com

Emiatt (is) a magas horvát 4/1-es vezetésre tett szert, majd az orvosi szünet ellenére kiharcolta a döntőjátszmát. A Salakkirály azonban nem lett jobban, két game-re még kiállt, de ezután kénytelen volt feladni a mérkőzést! A 2009-es pekingi torna elődöntője óta ez volt Cilic első győzelme Nadal felett és 8 év után újra ott van a legjobb 4 között az szezon első Grand Slam-tornáján.

“Hihetetlen teljesítmény nyújtottunk mind a ketten. Nagyon szerencsétlenül járt Rafa, pedig egy nagyszerű versenyző, aki mindig a legjobbját nyújtja” – nyilatkozta a horvát a meccset követően.

“Valamit éreztem az izmomon a harmadik szettben, de akkor azt gondoltam, hogy csak elfáradtam, ez teljesen normális, így hát folytattam a korábbi tempót. A negyedikben viszont egy mozdulatnál meg kellett állnom, éreztem, hogy valami nincs rendben. Még ekkor is úgy hittem, tudom folytatni, de az izmokat sokkal nehezebb megállapítani, mennyit bírnak az adott pillanatban. Nem tudom, mi történt. Most várnunk kell pár órát, holnap pedig mindent kiderítünk MRI-vizsgálaton.” – ezt pedig már Nadal mondta.

Eredmények

Edmund – Dimitrov 6/4 3/6 6/3 6/4

Cilic – Nadal 3/6 6/3 6/7 6/2 2/0 RET.

Nem lehet még tehát tudnimekkora a baj a világelsővel, az azonban biztos, hogy a jövő héten is az ő nevével fog kezdődni az ATP rangsora. Címvédőként ugyanis csak megőrizheti jelenlegi pontszámát Roger Federer (2.), aki a kedden történtek után a torna favoritjává lépett elő.

A svájci veterán szerdán, magyar idő szerint 9 órakor lép pályára Tomas Berdych (19.) ellen, s úgy, hogy tudni fogja, kivel játszhat majd az esetleges elődöntőben. Hyeon Chung és Tennys Sandgren ugyanis a hajnali órákban méri össze majd tudását.

A kiemelt kép forrása: sport.inquirer.net

A hozzászólások le vannak zárva.