A jövő világelsői – újratöltve – 3. rész

2019. február 12.
by Írókéz

3. rész: Felix Auger-Aliassime

Folytatjuk seregszemlénket, amelynek keretében – akárcsak négy évvel ezelőtt – a négy legtehetségesebb tinédzsert próbáljuk megtalálni, aki egyszer majd Roger Federer és a többi nagy bajnok örökébe léphet. Akárcsak az előző rész főszereplője, mai hősünk is Kanadából érkezett.

Felix Auger-Aliassime még nem ért el oly hangos sikereket, mint a sorozatunk első két részében bemutatott Stefanos Tsitsipas, vagy Denis Shapovalov, de a magam részéről egyáltalán nem lennénk meglepve, ha végül ő vinné mindannyiuk közül a legtöbbre.

Kikívánkozik belőlem egy személyes vallomás: Már 14 éves korában felfigyeltem Felixre. A Youtube valahogyan feldobott egy videót, amin az ő mérkőzése volt látható, és már akkor megcsodáltam fantasztikus lábmunkáját. Szerencsénkre két évvel később Budapesten rendezték a junior Davis Kupát, én kétszer is kimentem a Folyondár utcába, hogy lássam őt játszani, és újfent meggyőződtem elképesztő tehetségéről.

Hősünk Montrealban született, a togói bevándorló Sam Aliassime és a kanadai francia Marie Auger első gyermekeként. Marie később egy kislánynak is életet adott, Malika azóta szintén teniszjátékos lett. A család később Quebec egyik külvárosába költözött, Felix itt nevelkedett. Legnépszerűbb becenevei: FA2, illetve Ogr. Sam, az apa teniszedzőként dolgozik, így természetes, hogy a fiú már 4 évesen megismerkedett a sportággal.

A barát lehet az egyik legnagyobb rivális a jövőben
Kép forrása: tennistonic.com

“Efétú” teniszkarierjét végigkísérik a rekordok, nem meglepő, hogy csodagyerekként tartják számon. A legfiatalabb játékos (14 éves és 7 hónapos), aki valaha főtáblás meccset tudott nyerni Challenger tornán. A hetedik legfiatalabb, aki Challenger versenyt tudott nyerni, majd 17 éves és 1 hónapos korában a második legfiatalabb teniszező, aki már két Challenger-címmel büszkélkedhetett. 17 évesen és 10 hónaposan Felix megvédte címét Lyonban, ezzel a legfiatalabb játékos lett, akinek sikerült Challenger-címet védenie. Ezzel a sikerrel ő lett (harmadmagával) a második legfiatalabb teniszező, aki 18 éves kora előtt 3 tornát tudott nyerni. A másik két játékos, akinek a rekordját beállította, Novak Djokovic és Juan Martin del Potro. És, hogy ki az első a listán? Meglepő, de Richard Gasquet… S hogy még jobban beleszédüljünk az “Ogr” által felállított csúcsokba, nos, Rafael Nadal óta ő a legfiatalabb játékos, aki be tudott törni a top 200-ba.

Kép forrása: atptour.com

A 2018-as év kicsit felemásra sikerült hősünk számára. A budapesti Challengeren, bár a párost megnyerte Nicola Kuhn oldalán, az egyéniben már az első körben simán kikapott. Első ATP főtáblás meccsén, Rotterdamban szintén vereséget szenvedett, Filip Krajinovic volt, aki megállította. Később voltak azért szép eredményei, Indian Wellsben, az 1000-es tornán a selejtezőből indulva a főtábla második köréig jutott, majd a kanadai Rogers Cup-on legyőzte Lucas Pouille-t, és Daniil Medvedevtől is csak döntő szett tie breakben kapott ki. A US Openen szintén felverekedte magát a főtáblára, de a jóbarát, Shapovalov elleni meccsén a hőség miatt rosszul lett és feladni kényszerült a küzdelmet. Nem járt szerencsésebben az idei Australian Openen sem, ahol ugyan megint feljátszotta magát a főtáblára, de ott kikapott a több, mint kétszer annyi idős Ivo Karlovic-tól. Úgy tűnik, Auger-Aliassime most van pályafutása azon lépcsőfokán, amely a legnagyobb nehézséget jelenti, ahol eldől, feljebb tud-e lépni a következő szintre.

FA2 játékát elemezve ki kell emelni annak elképesztő dinamikáját. Fantasztikus atletikus képességeit használva Felix olyan sebességen teniszezik, amelyen kevesen képesek. Ez persze hibák forrása is egyben, talán most van karrierjének abban a fázisában, ahol ki kéne találnia a játékát, megtalálni az egyensúlyt, amely sikerre vezet. Ha sikerül neki, idén talán valami nagy dobásra is számíthatunk tőle.
Auger-Aliassime kedvenc borítása a keménypálya, gyermekkori ideálja Roger Federer, akivel egy napon születtek. Szépen zongorázik, bevallása szerint, ha nem teniszezne, akkor zongoraművész lenne. Szereti a jégkorongot (meglepő egy kanadaitól), kedvenc csapata a Montreal Canadiens.

A hozzászólások le vannak zárva.