ATP-beharangozó: Miami Open

Az Indian Wells-i torna után robog tovább az ATP Tour: megszakítás nélkül következik az év második ezres tornája, ezúttal a keleti partról, Miamiból. Bár a selejtezők még zajlanak, így a végleges tábla még nem alakult ki, vetünk egy pillantást a sorsolásra, és egy kis esélylatolgatástól sem ijedünk meg.

Az idei évtől új helyszínen kerül megrendezésre a Miami Open. A korábban a Crandon Parkban rendezett esemény az idei évtől a Miami Dolphins (NFL) otthonául szolgáló Hard Rock Stadium-ba teszi át székhelyét. Érdekes kérdés, hogy milyen hatással lesz ez a borításra, a korábbi felület ugyanis az egyik leglassabbnak számított a keménypályák közül. Az idei borításra vonatkozó adatot, nyilatkozatot egyelőre nem találtam.

A Miami Gardensben található Hard Rock Stadium

A címvédő Djokovic negyedében 

                      Tavaly Isner ünnepelhetett

Nem volt szerencséje a sorsolással a címvédő John Isnernek (7.), aki Djokoviccsal (1.) futhat össze a legjobb 8 között. A tavaly ezen a tornán szenzációs teljesítményt nyújtó amerikainak nem lesz könnyű dolga, ha meg szeretné védeni a tavalyi 1000 pontját. Az amerikaira a második körben Klizan, ezt követően Pouille, majd az Indian Wellsben elődöntőig jutó Raonic várhat. A hatszoros bajnok, világelső Novak Djokovic a Tomic – Berdych első körös derbinek a győztese ellen kezd, ezt követően sem várnak azonban rá könnyű ellenfelek, hiszen a harmadik fordulóban kiemelés alapján Millmannel (32.), a negyedik körben pedig Fognini-vel (15.) vagy Bautista-Agut-tal találkozhat (22.).
Kiemelés alapján várható negyeddöntő: Novak Djokovic – John Isner

Összejöhet a Thiem – Fucsovics

A friss Indian Wells-i győztes Dominic Thiem (3.) a Berrettini – Hurkacz meccs győztese ellen kezd Miamiban. A harmadik fordulóban a második körben selejtezős ellenfél ellen kezdő Fucsovics Mártonnal (29.) játszhat az osztrák. A legjobb 16 között az Indian Wellsben sérülés miatt visszalépő Monfils (16.) várhat Thiemre. Ugyanennek a negyednek slágermeccse lehet a harmadik fordulós Kyrgios (27.) – Nishikori (5.). Érdekesség, hogy a nagyobb nevek ellen általában jól szereplő Kyrgios 0-4-re áll a japánnal szemben
Kiemelés alapján várható negyeddöntő:  Dominic Thiem – Kei Nishikori

Wawrinka ismét Federer ágán

Indian Wells-hez hasonlóan ismét a harmadik fordulóban találkozhat egymással Federer (4.) és Wawrinka (30.). Wawrinka továbbra is nyeretlen keménypályán Federer ellen, mind a 17 találkozójukat elveszítette. Federer Ebden vagy egy selejtezős ellenfél ellen kezdi meg tornát. Az esetleges svájci derbi győztesére a legjobb 16 között az utóbbi tornákon botladozó Medvedev (13.) várhat.

 Federer és Wawrinka Indian Wells után ismét találkozhatnak

A 3. negyed felső részében találjuk a sérülésből visszatérő Andersont, az Indian Wellsben jól szereplő Khachanovot, és a mostanában ismét gyengélkedő Dimitrovot is. A tábla ezen részének legjobb első forduló meccse a Feliciano Lopez – Benoit Paire találkozó lehet

Kiemelés alapján várható negyeddöntő: Kevin Anderson – Roger Federer

Zverevnek könnyű dolga lehet a legjobb 8-ig

Rafael Nadal hiányában a tábla alján a tavalyi döntős Alexander Zverevet (2.) találjuk, aki a Sam Querrey – David Ferrer meccs győztese ellen kezdi meg a Miami Opent. A búcsú körúton lévő Ferrer szabadkártyásként került a főtáblára. Zverev legkomolyabb ellenfele a legjobb nyolcig a mostanában jelentős eredményt elérni képtelen David Goffin (18.) lehet. A 4. negyed felső részében találjuk meg Stefanos Tsitsipast (8.), Marin Cilicet (9.) és Denis Shapovalovot (20.) is. A harmadik fordulóban Cilic visszavághat Shapovalovnak a kaliforniai vereségért.
Kiemelés alapján várható negyeddöntő: Stefanos Tsitsipas – Alexander Zverev

Hiányzók: NadalCarreno-Busta, Chung, de Minaur, del Potro, Gasquet, Kohlschreiber, Nishioka, Seppi, Verdasco

A teljes táblát itt tekinthetitek meg.

Sok múlhat a borításon

Nehéz jósolni úgy, hogy nem tudjuk pontosan milyen körülmények várnak ránk. Melegből és páratartalomból biztosan nem lesz hiány, a kérdés inkább az, hogy marad-e a hagyományosan lassú borítás. Ha igen, akkor a torna toronymagas esélyese a hatszoros bajnok Novak Djokovic lehet. Annál is inkább, mert nehéz elképzelni, hogy az ezek között a körülmények között bármiféle veszélyt jelentsen rá az elődöntőig bárki. Ott jöhetne a vélhetően fáradt Thiem, a mostoha körülmények között mindig szenvedő Nishikori, vagy esetleg a szerb számára korábban többször problémát jelentő, mindig hektikus Nick Kyrgios. Biztosan motivált és éhes lesz a szerb a Kohlschreiber elleni meglepő vereséget követően. Ha megnyerné a tornát, ő lenne az első hétszeres győztes Miamiban, jelenleg Agassival közösen tartja a rekordot.

 A hatszoros bajnok Novak Djokovic lehet a legfőbb esélyes a végső győzelemre

A tábla alsó felében Zverev útja a legjobb nyolcig simának tűnik. A negyeddöntőben presztízsmeccset vívhatna Tsitsipas ellen, ugyanakkor mindketten némileg váratlanul korán búcsúztak Indian Wellsben, ezért nem kell kőbe vésni ezt a találkozót sem. Kérdés, hogy háromszoros bajnok Federer mennyire lesz motivált az ismételten előnyből elbukott kaliforniai finálé után. Tavaly hasonló helyzetben, rendkívül indiszponált játékkal, már az első meccsén búcsúzott Kokkinakis ellen. Egy lejátszott döntőt követően, pihenő nélkül, fullasztó körülmények között mindenesetre szinte lehetetlen feladatnak tűnik a következő sor: Ebden – Wawrinka – Medvedev – Anderson – Tsitsipas/Zverev – Djokovic. Jó jel lehet a Federer szurkolóknak viszont az, hogy a svájci elszántságát mutatja, hogy a reptérről egyenesen edzeni ment, ütőpartnerének pedig Marcit kérte fel.

Ti mit gondoltok az erőviszonyokról? Írjátok meg nekünk!

Jó szurkolást, színvonalas tornát kívánunk nektek! Az első főtáblás meccseket ma 17:00 órától tekinthetitek meg.

Képek forrása: (1),(2)(3),(4); kiemelt kép