Nem zavarta meg Federert a meccshalasztás, megvan az első elődöntő

Eleredt az eső kedden Miamiben, emiatt elnapolták az negyedik kiemelt és orosz ellenfelének nyolcaddöntőjét. A felső ágon pedig már a negyeddöntőket rendezték meg.

Nyilvánvalóan többet várt mindenki Roger Federer (4.) és Daniil Medvedev (13.) összecsapásától. A mérkőzést a keddi játéknapra írták ki, de azon a napon az időjárás nem a szervezők kedvében járt. Már a Djokovic – Bautista-Agut mérkőzés is szünetelt kis ideig, de a svájci-orosz találkozót már meg sem tudták rendezni. Medvedev az elmúlt hat hónapban igencsak felfelé ívelő pályán van, jól zárta az előző szezont és jól kezdte az ideit is, ráadásul már Federerrel is megmérkőzött ősszel Shanghaiban, ahol bizony megnehezítette a Grand Slam-rekorder dolgát. Az újabb találkozó azonban nem a három 6/4-es szettet hozó meccsre emlékeztetett, hanem az azt követő összecsapásra, amikor Federer otthonában, Bázelben csak öt játékot tudott megnyerni Medvedev a hazai kedvenc ellen.

Nem volt sansza fogadóként Medvedevnek.
Kép forrása: express.co.uk

A nyitójátszma még sokat sejtetett magában, a fogadók jóformán pontokat sem tudtak nyerni sokáig, de ahogyan Federer szokta, a hajrában egyedüliként tudott “sebességet váltani” és a szett első breakje sorsdöntőnek bizonyult. A gyors játék miatt 33 perc után máris megszerezte a vezetést. A folytatás során azonban, ahogyan mondani szokás, kinyílt az olló. Medvedev már nem tudta tartani az addig megszokott tempót, újabb félóra elteltével már kénytelen volt gratulálni a korábbi háromszoros bajnoknak. Federer ezzel bejutott a legjobb 8 közé, ahol tavalyi Wimbledoni legyőzője, a dél-afrikai Kevin Anderson (6.) lesz az ellenfele.

Azzal azonban, hogy az egyik nyolcaddöntő átkerült szerdára, nem jelentette azt, hogy az előrébb tartó versenyzők pihenhettek egy napot. Szerdán ugyanis ezzel együtt a felső ági negyeddöntőket is megrendezték. Federerék találkozója után következett a címvédő John Isner (7.) és a Novak Djokovicot kiejtő Roberto Bautista-Agut (22.) összecsapása. A nagy adogató amerikai mérkőzéseiben rendre benne van a tie-breakek sorozatának esélye, s nem volt ez másképp ezen a találkozón sem. A házigazda közönség legnagyobb örömére kettő játszmában oldotta meg a mérkőzést Isner, az első rövidítést még simán megnyerte, a második azonban kicsit nehezebb volt: 5/6-nál játszmalabdát hárított, a tie-breaket pedig 0-3-as hátrányból fordította meg.

Talpon van még a címvédő.
Kép forrása: kfgo.com

A tavalyi bajnok ellenfele a kanadaiak új üstököse, a 18 éves Felix Auger-Aliassime lesz, aki a horvát Borna Coricot (11.) ejtette ki két szettben. Erről a találkozóról van egy külön cikkünk is. Annyi adalék még hozzátartozik a meccshez és a végeredményének a következményéhez, hogy Auger-Aliassime lett a Miami Open történetének legfiatalabb elődöntőse, 18 esztendős létére pedig máris 5-0-s mérleggel büszkélkedhet top 20-as versenyzőkkel szemben!

Kanada pedig fényes jövő előtt állhat, ami a teniszt illeti, hiszen jó másfél éve még Denis Shapovalov (20.) berobbanásán ámult a sportág rajongói közössége (és akkor még ott van a hölgyeknél Bianca Andreescu is). A másik nagy tehetség is csak a április elején fogja maga mögött hagyni tízes éveit, de ő is már Masters-tornák végjátékaiban mérettethet meg. A balkezes teniszezőnek sem lesz amúgy sokkal idősebb ellenfele nyolc között, ugyanis az a 21 éves amerikai, Frances Tiafoe (28.) lesz.

Csütörtökön ezzel, és a Federer – Anderson mérkőzéssel folytatódik a Miami Open.

A kiemelt kép forrása: thenational.ae