Wimbledon 2019: Federer fejedelmi játékkal verte meg Nadalt

A két klasszis 40. egymás elleni találkozója méltó módon alakult, de a Roland Garros után újra az nyert, aki otthonosan mozog az adott pályán.

Nagy napra virradt Wimbledon pénteken. Tizenegy év után adatott meg a lehetőség, hogy a tenisz leghíresebb párharcának leghíresebb meccsének – a 2008-as Wimbledoni döntő – visszavágóját megrendezhessék,. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Temzén, Rafael Nadal (3.) és Roger Federer (2.) is megjárta a mennyet és a poklot, többször is, de még mindig ők a legerősebb harcosok az arénában. Most sem tudta nagyon senki sem megakadályozni abban, hogy eljussanak az elődöntőig. A rajongók szerencséjére pedig mindketten remek formában várhatták egymás elleni 40. összecsapásukat.

Egy évtized után újra “a Szentélyben”
Kép forrása: twitter.com/wimbledon

Első szett

“Egykezes fonákom van, és nem félek használni!”
Kép forrása: twitter.com/bbctennis

Nem csúcs-színvonalon, de a kettejük párharcához méltó módon kezdődött a mérkőzés. A korai tűzijáték amiatt maradt el leginkább, mert mind a ketten nagyon magabiztosan adogattak. Az első lehetőségek Federer előtt álltak 4/3-nál, majd két pontra került a szettől 6/5-nél, de a tie-breaket nem lehetett elkerülni. A rövidítés nagyon érdekes volt, hirtelen jobban érvényesültek a fogadók. Nadal két mini-breaket is megcsinált, ráadásul mindkétszer alárendelt szerepben volt az adott labdamenetekben. Federernek azonban mindkétszer volt válasza és 3-3-mal cseréltek térfelet. Ekkor azonban az olló kinyílt, mégpedig a svájci irányába. A nyolcszoros bajnok elkezdte játszani azt a hiper-agresszív teniszt, amivel 2017-ben visszatért és megnyerte a nyitószettet – 7/6(3).

Második szett

A második játszmában mindkettejük fiókjából előkerültek a legélesebb kések. Nadal nyújtotta a labdameneteket, a Federer pedig villámléptekben, látványos nyerőkkel igyekezte lezárni azokat. A fogadóelőnyök nem maradtak el, de a meccs első breakjét Nadal csinálta meg. Federer azonban nem tudott felzárkózni. Sőt, kissé enerváltan játszva elveszítette még egyszer a szerváját, így Nadal gyorsan kiegyenlített – 6/1.

Sokan gondolták, hogy a lelassított pálya Nadalt hozhatja előnybe
Kép forrása: twitter.com/wimbledon

Harmadik szett

Egy-egy játszma után kezdett az kialakulni, amit egy „Fedaltól” várni lehet. Televízión nézve is azt érezhette az ember, hogy a pályán uralkodó energiát kenyérre lehetne kenni. Ám nemcsak a szoros küzdelem tért vissza, hanem Federer legjobb játéka is. A meccs során először el tudta venni Nadal szerváját, ebből fakadó előnyét pedig ha nagy küzdelem (break-labdák hárítása) árán is, de megerősítette. E két játék végül a szett sorsát is eldöntötte. Federer parádésan játszott: 15 nyerő mellett mindössze 2 hibája volt – 6/3.

Negyedik szett

Nadal kénytelen volt abban reménykedni, hogy a svájci ritmusát ismét megtörheti egy újabb szett, de Federer ezúttal már talpon maradt saját futópadján. Mi több, növelte a tempót, ezt pedig már Nadal alig győzte követni. A Grand Slam-rekorder ezt a szettet is break-kel kezdte, előnyét végig is tudta vinni. A győzelemért azok után kellett szerválnia, hogy fogadóként is befejezhette volna a találkozót. Nadal azonban védjegyes küzdőszellemével egy jókora pluszt adott az amúgy is magas színvonalú mérkőzéshez. S legyenek őszinték Federer rajongói: hiányérzetük lett volna nekik is, ha a Salakkirálynak ne lett volna alkalma valami extrát nyújtani. Nadal a svájci szervái mögött is hárított két meccslabdát, egy hatalmas tenyeressel és egy szenzációs fonák elütéssel. Mintha újra a 2008-as döntőn lettek volna, a vesztes fél ott is küzdött a végsőkig, de végül aki megszerezte a kezdeti előnyt, megnyerte a mérkőzést. Tizenegy év után ismét, de most fordított szereposztásban.

Végeredmény: R. Federer (3.) – R. Nadal (2.) 7/6(3) 1/6 6/3 6/4

Ez ismét a sportág ünnepe volt!
Kép forrása: twitter.com/wimbledon

Federer 3 óra 5 percnyi varázslatos tenisz után nyerte meg a 40. „Fedalt”. A mérkőzés méltó volt a párharc jubileumához. A nyolcszoros bajnok pedig bejutott tizenkettedik (!!!) wimbledoni döntőjébe és ez lesz a harmadik, amit Novak Djokovic (1.) ellen fog játszani vasárnap. Federert a tavalyi US Openen, illetve az idei Australian Openen elszenvedett nyolcaddöntős vereségek és néhány elveszített tornadöntő után ismét elkezdték néhányan temetni, de…

A többit már tudjuk jól. Egy biztos, a címvédő és világelső szerb is emberére akadhat a két nap múlva esedékes meccsen. Számíthatunk akkor is a hasonló színvonalra!

A borítókép forrása: twitter.com/wimbledon