US Open 2019: “Keleti bölcsek” ejtettek ki idei Grand Slam-elődöntősöket

Nem akárhogyan, két meglepetéssel indult a második nap férfi egyesben. Stefanos Tsitsipas és Roberto Bautista-Agut is kiesett.

A nyolcadik és a tizedik kiemelt nélkül folytatódik az urak egyéni tornája az év utolsó Grand Slam-jén, New Yorkban. Két olyan teniszező inthetett búcsút Flushing Meadows-nak már az első fordulót követően, akik egyébként ebben az évben nyújtják karrierjük eddigi legjobbját, reprezentálva ezt egy-egy Grand Slam-elődöntővel 2019-ből.

Stefanos Tsitsipas (8.), a fiatal huszonévesek legnagyobb üdvöskéje volt az egyik legpechesebb a sorsolás során, hiszen a nála is fiatalabb Andrey Rublev-et kapta első körös ellenfélül. Az ifjú orosz nehéztüzér az egyik legjobb formában lévő játékos azok közül, akik nem kaptak rangsorolást erre a tornára, így bárki elé rendelhette őt Fortuna. Két hete váratlanul és váratlan gyorsasággal ejtette ki Roger Federert Cincinnatiban, így joggal érezhette magát esélyesnek az Australian Open-elődöntős göröggel szemben is. Rublev pedig újfent megközelítette azt a teniszt mellyel két éve pontosan itt érte el eddigi legjobb Slam-eredményét, a legjobb nyolc közé jutást. Az orosz négy játszmában nyert, a meccs megnyerésében pedig remek játéka mellett Tsitsipas szűnni nem akaró lábgörcse is segített, mely a harmadik és a negyedik szettben gyötörte leginkább a 21 éves görögöt.

Úgy tűnik, Rublev nem hagyta Cincinnatiban jó formáját.
Kép forrása: twitter.com/ATP_tour

Egy másik pályán egy másik “oroszajkú” versenyző egy másik idei GS-elődöntőst búcsúztatott. A kazah Mikhail Kukushkin győzelme azért már nagyobb bravúrnak számított a spanyol Roberto Bautista-Aguttal (10.) szemben, aki még az előző nagy tornán, Wimbledonban menetelt el a legjobb négyig. A két mérkőzés összevetésében az az érdekesség, hogy míg Rublev hat perc híján négy óra alatt négy szettben nyert (6/4 6/7(5) 7/6(7) 7/5), addig Kukushkin félórával kevesebb ideig volt a pályán, de mérkőzése döntőjátszmába torkollott (3/6 6/1 6/4 3/6 6/3).

A wimbledoni elődöntős Bautista-Agut is rögtön csomagolhat New Yorkban
Kép forrása: AFP

A göröggel és a spanyollal ellentétben egy harmadik “mediterrán” teniszező, a horvát Marin Cilic (22.) már tudta hozni a kötelezőt első mérkőzésén. A 2014-es bajnok két könnyebb és egy nehéz játszmában verte meg a szlovák Martin Klizant (6/3 6/2 7/6(6)).

Bautista-Agut és Tsitsipas kiesésével az alacsonyabban kvalifikált versenyzők előtt megnyílt a lehetőség egy remek GS-szereplésre, illetve az alsó ág két sztárja, Rafael Nadal (2.) és Dominic Thiem (4.) várható útja szabadulhatott meg egy-két “rögtől”. Ők ketten szintén pályára lépnek később a második nap folyamán, ahogyan a német Alexander Zverev (6.) is

A borítókép forrása: twitter.com/SI_Tennis