“Jól át kell gondolnom” – mondta Roger Federer wimbledoni kiesése után

Talán mérföldkőnek is betudható a svájci legenda negyeddöntős veresége Hubert Hurkacz ellen, Federer nyilatkozata legalább is erre enged következtetni. 

Hubert Hurkacz kiejtette Roger Federert a Wimbledoni Teniszbajnokság szerdai negyeddöntőjén. A férfi egyes 14. kiemeltje a világbajnok Daniil Medvedev után a sportág már-már koronázott királyát is le tudta győzni. Maga a győzelem ténye nem égbekiáltó szenzáció, hiszen a svájci legenda közel a 40. életévéhez, másféléves kényszerszünet után próbálkozott meg egy mesébe illő visszatéréssel, ám arra nem igazán lehetett számítani, hogy ilyen sima vereséget szenved majd a legjobb 8 között.

A lengyel teniszező 6/0-ra nyerte meg a harmadik szettet, Federerre pedig ekkora csapást 13 éve (!) nem mértek egy Grand Slam-tornán, Rafael Nadalnak sikerült mindez még a 2008-as Roland Garros fináléjában. Wimbledonban 1999 óta mindegyik kiírás során ott volt a résztvevők között (!), de kedvenc terepén most veszített először játszmát úgy, hogy ne nyert volna egy játékot sem, arra pedig a 2012-es olimpiai döntő óta nem volt példa, hogy 3-0-ra kapjon ki itt (Andy Murray volt akkor az ellenfél).

Nemcsak a statisztkák, de a látottak alapján is mérfölkőszerű pillanatot vízionálhatnak a teniszrajongók. A második szett után Federer játéka egyik pillanatról a másikra omlott össze és a meccsen is azon játékelemekben gyengélkedett leginkább, melyek korábban pont a legnagyobb fegyverei voltak: az első szerva és a tenyeres. Maga a 20-szoros Grand Slam-bajnok klasszis sem volt kegyes önmagával szemben a mérkőzést követő sajtótájékoztatón:

“A meccs vége kemény volt, azt éreztette velem, hogy nem tértem vissza. Nem nagyon voltam még ilyen helyzetben, pláne nem itt [Wimbledonban]. A közönség viszont elképesztő volt, a rajongók miatt játszom még mindig, sajnálom hogy szemtanúi lehettek ennek a vereségnek.”

Az újságírók sem köntörfalaztak, konkrétan megkapta azt a kérdést is, hogy ez volt-e az utolsó meccse Wimbledonban?

“Nem tudom, de tényleg. Jól át kell gondolnom ezt a csapatommal. [Huzamosabb ideje] Az a célom, hogy képes legyek elindulni még egy Wimbledonon, és még egyen, és még egyen. ez idén is sikerült, aminek nagyon örülök. Hogy mi lesz a folytatásban, ahhoz össze kell ülnöm a többiekkel, hogy megvitassuk.”

Hurkacz az elődöntőben az olasz Matteo Berrettinivel találkozik, míg a másik ágon a világelső Novak Djokovic Fucsovics Márton legyőzésével két győzelemre került 20. Grand Slam-címétől. A szerb majd Denis Shapovalovval találkozik pénteken.

(via)

Kép forrása: digichat.info