ATP Finals 2022: Rublev nyerte az orosz házi rangadót

Megvolt az első háromszettes meccs a szezonzáró tornán.

Hétfőn megkezdi szereplését a Vörös csoport is a Torinóban zajló ATP Finals-on. A délutáni program egyéni mérkőzésén a két legmagasabban jegyzett orosz teniszező, Daniil Medvedev (4.) és Andrey Rublev (6.) csapott össze egymással. Ez volt a két honfitárs és jóbarát egymás elleni hatodik mérkőzése az ATP Touron. A találkozót megelőzően Medvedev vezetett a párharcon belül 4-1-re, ám legutóbbi mérkőzésüket, a tavalyi Cincinnati Masters elődöntőjében Rublev nyerte meg. Azóta nem találkoztak.

Rublev egymás után a harmadik szezonban kvalifikálta magát a teniszezők nem hivatalos világbajnokságára, de az elmúlt két szerepléskor rendre a csoportkörben ért véget számára a fedett pályás torna. Ezek alapján el lehet azt róla mondani, hogy játéktudása nagyon is kiemelkedő, ám a legszűkebb elit falát nem sikerült még átütnie – vagy csak ritkán – s ahányszor ez megtörtént vele az utóbbi időszakban, sokan most is arra számítottak, hogy ezúttal sem fognak máshogy történni a dolgok. Mindkét fél a tőle megszokott játékot nyújtotta. Szervák mögött igyekeztek rövidre zárni a pontokat – ebben partner volt a gyors pálya – hosszabb labdamenetek esetén Rublev agresszíven teniszezett, Medvedev pedig ezt próbálta orvosolni párját ritkító monotonitásával és egy-két ravasz kontrával.

Ezen a délutánon viszont az alacsonyabban rangsorolt orosz tudta többször érvényesíteni az akaratát. Az első szettet még olyan módon veszítette el, hogy sokan a folytatásban összeroppantak volna. Rublev 4/1-re is vezetett, de végül tie-break-re került sor és a játszma teljes egésze alatt hét(!) szettlabdája is volt, Medvedev azonban mindet hárította és megszerezte a vezetést. A korábbi világelsőből és US Open-bajnoktól azonban hiányzott a stabilitás, s talán túl passzívan játszott. Rublev ellenállt az elszalasztott lehetőségek terhének, és a második szettben kétszer is elvette ellenfele szerváját. A pálya gyorsaságát jól mutatja, hogy másfél óra után már a döntőjátszmára készülhettek a felek.

Medvedev második meccsét játszotta bécsi tornagyőzelme óta. Mind a kettőt elveszítette.
Kép forrása: atptour.com

A záró felvonás során nagyon jól adogattak mind a ketten. A szett egy bizonyos szakaszában például Medvedev 14 pontot nyert meg zsinórban a szervái mögött, de az újabb tie-break-hez közeledve kezdett elfogyni kröülötte a levegő. A 6/6-os állás végül mégis összejött és az utolsó játékban méltó befejezését láthattuk a mérkőzésnek. Rublev ugyan az első három meccslabdáját nem tudta kihasználni, de a negyediket stílusosan, hosszú labdamenet után egy nagy tenyeres nyerővel ütötte be.

Végeredmény: A. Rublev (orosz, 6.) – D. Medvedev (orosz, 4.) 6/7(7) 6/3 7/6(7)

A torna hatodik kiemeltje győzelmével felkavarhatja az állóvizet a Vörös Csoportban, ugyanis előzetesen ő bizonyult a leggyengébbnek ebben a négyesben, melyben rajta és Medvedeven kívül még a favoritnak kikiáltott Novak Djokovic (7.) és Stefanos Tsitsipas (2.) található, akik este 21 órakor mutatkoznak be az idei ATP Finalson.

Kép forrása: twitter.com/_TennisCoaching